Αναφερόμενος στις επενδύσεις γενικότερα, τόνισε ότι στην Ελλάδα πρόσφατα είχαν αυξηθεί κατά 40%.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για το δημόσιο χρέος, τις φορολογικές δηλώσεις και τη γενικότερη πορεία και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» – αυτό ήταν το ερώτημα που ζήτησε αρχικά να απαντήσει ο δημοσιογράφος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «περάσαμε μια δεκαετή κρίση, μια πολύ δύσκολη περίοδο που οι επενδύσεις κατέρρευσαν. Απέτυχαν ακριβώς επειδή η οικονομική κατάσταση δεν επέτρεπε επιχειρηματικές ευκαιρίες που κάποιος μπορούσε να σκεφτεί, να επιλέξει και τελικά να επενδύσει σε αυτές. Το ίδιο συνέβη και με τους Έλληνες που φυσικά πέρασαν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ίσως δεν είχαν καν τα κεφάλαια να επενδύσουν, αλλά από την άλλη αφορούσε και ξένους, γιατί ήταν μια περίοδος που η χώρα μας συνδέθηκε με όλες τις αρνητικές, κάθε είδους αρνητικές συνδηλώσεις που σχετίζονται με την ικανότητά της να προσελκύει επενδυτές. Αυτό έχει αλλάξει. Πρόσφατα, οι επενδύσεις -ενώ στην Ευρώπη έχουν παραμείνει σε σταθερό {επίπεδο} εδώ και τρία χρόνια, σε απόλυτη τιμή έχουν αυξηθεί κατά 1% σε σχέσης με προηγούμενα χρόνια- στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40%. Επομένως, από πλευράς ανάπτυξης, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια. Εξάλλου, αν δούμε τις επενδύσεις σε όλους τους άλλους τομείς εκτός από την ακίνητη περιουσία, η χώρα μας βρίσκεται στο υψηλότερο σημαντικό σημείο της τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή τη στιγμή υστερούμε στις επενδύσεις σε ακίνητα. Αυτά λείπουν. Και αυτό σε ένα βαθμό -και όχι το μοναδικό- εξηγεί και την αύξηση όλων αυτών των τιμών και των επιτοκίων στο Επιμελητήριο, είτε ενοίκια είτε τιμές αγοράς, ακριβώς επειδή δεν πραγματοποιούμε επενδύσεις σε κατοικίες εδώ και χρόνια και οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Χάρης Θεοχάρης: Η οικονομία πάει καλά όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά και στην πραγματικότητα
Για την ψηφιοποίηση των φόρων
Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν όλες οι προσπάθειες ψηφιοποίησης φόρων και διασταυρώσεων απέδωσαν καρπούς στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με μετρήσιμα στοιχεία, ο Θεοχάρης απάντησε: «Φυσικά και απέδωσε. Θα σας δώσω στοιχεία από τη χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αυξήθηκε στο 1,86% από το υποτιθέμενο 1,15. Αυτό έγινε κυρίως από την πλευρά των εσόδων παρά από την πλευρά των εξόδων. Το κοστούς έχει αυξηθεί σε πολλούς τομείς. Συνήλθε από την πλευρά των εσόδων και αυτό ακριβώς γιατί είχαμε αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή. Υπολογίζουμε τα κέρδη μας που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ετησίως για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει, είτε λέγεται POS είτε my-data, είτε λέγεται αλλαγή ελεύθερου επαγγελματία είτε δυσκολίες στη χρήση μετρητών και, φυσικά, αντι -μέτρα λαθρεμπορίου με το διετές κλείσιμο των πρατηρίων, έχουμε ήδη ξεκινήσει να το κάνουμε αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα πληρώσουν μερίσματα στο κοινωνικό κράτος και σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές».
Για τα τέλη κυκλοφορίας
Ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξήσουμε σταδιακά το πρόστιμο, τον Ιανουάριο θα αυξηθεί κατά ένα τοις εκατό, τον Φεβρουάριο περισσότερο και από εκεί και πέρα θα φτάσει στο 100% από τον Μάρτιο. και έτσι δεν θα υπάρχει λόγος να δοθεί παράταση. Κάποιος που ήταν αμελής ή του συνέβη κάτι και έπρεπε να πληρώσει στις 31 και κάτι του συνέβη ή ήταν απασχολημένοι με κάτι άλλο, δεν θα κοστίσει τόσο πολύ αν καθυστερήσει λίγες μέρες. Και με αυτόν τον τρόπο σας διαβεβαιώνω ότι θα εκλείψει η ανάγκης και η κοινωνική πίεση για αύξηση των διοδίων».
Για φορολογικές δηλώσεις
Τέλος, σημείωσε ότι «το δεύτερο πράγμα που κάνουμε με τις διακηρύξεις είναι το εξής: όταν ένα κράτος επιμένει να τηρεί συγκεκριμένες προθεσμίες, προφανώς πρέπει να τηρεί και τις δικές του υποχρεώσεις. Και αφού 31 Μαρτίου είναι, αν θέλετε, τέλος Μαρτίου είναι η άτυπη ημερομηνία που ανοίγουμε τα συστήματα φορολογικών δηλώσεων, αλλά για πολύ συγκεκριμένους λόγους, γιατί φέτος καινοτομούμε όσον αφορά τις δηλώσεις που υποβάλλει η διοίκηση για λογαριασμό του ο φορολογούμενος και ότι χρειάστηκε να ψηφίσουν την περασμένη εβδομάδα, να ψηφίσουν την Πέμπτη, να λάβουν το newsletter τη Δευτέρα, η ΑΑΔΕ ανοίγει τις φορολογικές δηλώσεις τον Απρίλιο, ενδεχομένως σήμερα, και σε κάθε {περίπτωση} εντός της εβδομάδας για να ξεκινήσετε την υποβολή αυτών των δηλώσεων. Λειτουργούμε λοιπόν ως Υπουργείο Οικονομικών και λέμε ξεκάθαρα τα εξής: Πρέπει να εμφυσήσουμε το πνεύμα εμπιστοσύνης. Εφόσον λέμε ότι δεν θα δοθεί παράταση, λέμε επίσης ότι αν εξαντλήσουμε τις λίγες μέρες που σας αφαιρέσαμε τις ημέρες του Απριλίου, ακόμη και μέχρι τις 25 Ιουλίου, θα δώσουμε αντίστοιχη παράταση έως τον Ιούλιο. 25, ώστε να έχετε ακριβώς τις ίδιες μέρες που θα μπορούσατε να περιμένατε υπό άλλες συνθήκες. Και αυτό μας νομιμοποιεί ηθικά απέναντι σε εσάς και σε όσους, όπως εγώ, συμφωνούν με όσα λέτε για μη παράταση, ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση. Άρα το κράτος έρχεται πρώτα και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και μετά απαιτεί από τους πολίτες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».
Πηγή: ertnews.gr