ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

«Είναι νόμιμο για τις πολυεθνικές εταιρείες να έχουν διαφορετικές τιμές», λέει ο Σκέρτσος. – Γιατί ο Μητσοτάκης στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν

Το προεκλογικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι το θέμα της σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας

Ζητά συγγνώμη από τις διεθνείς εταιρείες για την τακτική που χρησιμοποιούν για να πωλούν τα ίδια προϊόντα σε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δεν κάνει δωρεές ούτε λίγο ούτε πολύ.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρεται στην επιστολή του Πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, στην οποία ζητά παρέμβαση σε ευρωπαϊκό {επίπεδο} «ώστε να επιτύχουμε εναρμόνιση των τιμών προς πολυεθνικές που μπορούν να επωφεληθούν από την παρουσία τους σε ορισμένες χώρες, γιατί πρέπει να θέσουμε Η Ευρώπη σε αυτόν τον αγώνα» όπως είπε στη χθεσινή του προεκλογική ομιλία.

Μύθοι και αλήθειες για την ακρίβεια των πολυεθνικών εταιρειών

Απαντώντας συγκεκριμένα στις ερωτήσεις: «πώς συνδέονται οι ευρωεκλογές με την ακρίβεια;». Και γιατί ο αγώνας για καλύτερες και δικαιότερες τιμές πάει στις Βρυξέλλες και στην ψήφο μας στις 9 Ιουνίου;». Ο υπουργός Επικρατείας σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «ακούμε με μεγάλο σεβασμό και προσοχή τις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες των πολιτών για αυτό το σημαντικό ζήτημα της ακρίβειας. Πέρα από τις λαϊκίστικες και ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορώνες, που συμπεριφέρονται σαν να προσγειώθηκαν χθες στον «πλανήτη Ελλάδα» και χρεοκοπούν ξανά τη χώρα με τις προτάσεις τους, βλέπουμε ότι υπάρχει προβληματισμός.

Μάλιστα, παραδέχεται ότι «αν και τα εισοδήματά μας εξακολουθούν να υστερούν σε σχέσης με αυτά της Ευρώπης, είναι όντως πρόκληση να υπάρχουν παρόμοια προϊόντα από διεθνείς εταιρείες που πωλούνται σε υψηλότερες τιμές στα ελληνικά ράφια σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπου οι καταναλωτές έχουν ακόμη υψηλότερες αγορές εξουσία.”

Και όπως εξηγεί στη συνέχεια της εισόδου του, «πρόκειται για το φαινόμενο της διαφοροποίησης τιμών από την ίδια διεθνή εταιρεία για τα ίδια πρακτικά προϊόντα που παράγει και πουλάει μεταξύ άλλων. στις αγορές της Ελλάδας, της Γερμανίας ή της Ολλανδίας έχει όνομα: ονομάζεται «εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού» και είναι μια εμπορική πρακτική που δεν είναι παράνομη, αλλά γίνεται κατάχρηση από πολυεθνικές εταιρείες λόγω της ασύμμετρης εξουσίας που έχουν σε επιμέρους κράτη μέλη. επίσης μεμονωμένοι χονδρέμποροι και λιανοπωλητές.

Λοιπόν, κάποιος θα ρωτήσει σωστά, “το ανακάλυψες τώρα;” Και γιατί δεν έχεις κάνει τίποτα μέχρι σήμερα; Πώς με προστατεύει η ευρωπαϊκή ενιαία αγοράστρια, ως Ευρωπαίο και Έλληνα καταναλωτή, από τέτοια φαινόμενα; Η απάντηση είναι ότι αυτή η πρακτική, την οποία μόλις τα τελευταία χρόνια καταλάβαμε καλύτερα σε ευρωπαϊκό {επίπεδο} και πώς λειτουργεί, δεν είναι ακόμη μια αθέμιτη πρακτική στο {επίπεδο} της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού».

Επιπλέον, προσθέτει: «μέχρι στιγμής δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τη συλλογική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομίας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αθέμιτες διασυνοριακές πρακτικές που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Για να το θέσω σε μια αναλογία, είναι σαν την ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ. Μόνο μια ενωμένη Ευρώπη και μια ενιαία ευρωπαϊκή αγοράστρια μπορούν να αμφισβητήσουν αποτελεσματικά τους πολυεθνικούς γίγαντες».

Και στο «άρα» «Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, λοιπόν, δέχονται την πρόκληση και ζητούν, με επιστολή που θα σταλεί άμεσα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να γίνει αυτό το σημαντικό θέμα βασική προτεραιότητα της μελλοντικής Επιτροπής, αλλά και του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία -τουλάχιστον για αλλαγή- θα κερδίσει τη στήριξη όλων των ελληνικών κομμάτων, αντί να δημιουργήσει αντιπολίτευση στη χώρα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στην ερώτηση «θα λύσει αυτή η πρωτοβουλία το τελωνειακό προβληματισμός;», ο Α. Σχέρτσος απαντά ότι «θα χρειαστεί χρόνος και σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών, αλλά και μπροστά στην πίεση που δεν θέλει τέτοια νομοθεσία. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η δύναμη της Ένωσής μας για την πραγματική προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών και των εισοδημάτων μας.

Και στο πλαίσιο των ευρωεκλογών, «γι’ αυτό μετράει η ψήφος μας. Και αντί να είναι μια αδιαμφισβήτητη ψήφος που θα πάει στο ψηφοδέλτιο διαμαρτυρίας, πρέπει να είναι ψήφος ευθύνης απέναντι σε αυτήν την πολιτική δύναμη και αυτόν τον πολιτικό ηγέτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τα τελευταία χρόνια, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει αποδείξει ότι ο Covid πέρασμα του ανώτατου ορίου τιμής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που κατάφερε να θέσει φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους και να παρουσιάσει ελληνικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η κάλπη στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιείκεια και αδιαφορία. Δεν είναι ευκαιρία να εκφράσουμε «φτηνά» πολιτική δυσαρέσκεια ψηφίζοντας κομματικούς σχηματισμούς που είτε ανήκουν στα άκρα είτε, ακόμη χειρότερα, δηλώνουν αντίπαλοι της Ε.Ε. Η φωνή μας πρέπει να είναι χρήσιμη και να λογοδοτεί στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποδείξει ότι ασχολούνται με την πολιτική με ευρωπαϊκή και εθνική ευθύνη» καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.