Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης εξήγησε επίσης σε συνέντευξή του για το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το επιτόκιο του χρέους στην εφορία για ένα χρόνο.
Ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης εξήγησε ότι «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα θέσουμε προς ψήφιση στη Βουλή τροπολογία που θα ορίζει επιτόκια για τη ρύθμιση των οφειλών των φορολογουμένων. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, θα αλλάξουμε τα ποσοστά παροχών για όσους έχουν ήδη μετακινηθεί σε ρυθμίσεις υψηλότερων επιτοκίων και για όλους όσους ακολουθούν. Η αλλαγή αυτή στα επιτόκια θα ισχύει αναδρομικά από τις αρχές Απριλίου, οπότε και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τη σχετική ενημέρωση. Προβλέψαμε επίσης ότι η διαφορά στην {περίπτωση} ατόμων που έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση θα προσμετρηθεί στην επόμενη. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, η τροποποίηση του νομοσχεδίου θα λύσει πλήρως αυτό το ζήτημα».
Για την υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, το οποίο επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ελλάδα, ο Θεοχάρης σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα, περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν συνδεθεί στην πλατφόρμα IRIS. Ωστόσο, θα εξηγήσω ότι στο IRIS έχουμε δύο τύπους επαγγελματιών: α) ελεύθερους επαγγελματίες, που υποχρεούνται να εγγραφούν στο IRIS με προθεσμία την 30η Ιουνίου 2024. β) Εμπορικούς επιχειρηματίες, με προθεσμία την 31η Μαρτίου 2025, οφειλόμενη σε κάποια τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών, χάρη στα οποία η χρήση του IRIS θα λειτουργήσει και σε σταθερά καταστήματα».
Αναφερόμενος επίσης στο IRIS και πιθανές ποινές για καθυστερημένη σύνδεσης, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «βέβαια υπάρχει ποινή 1.500 ευρώ που επιβάλλεται από το υπουργείο Ανάπτυξης σε δράστες αδικημάτων». Ωστόσο, επανέλαβε ότι «η κοινωνία επωφελείται από το IRIS και τις άμεσες πληρωμές γιατί δεν επιβαρύνεται καθόλου με τις συναλλαγές της. Ωστόσο, για έναν έμπορο, οι αναμενόμενες προμήθειες είναι αναλογικά χαμηλότερες από ό,τι για άλλους τρόπους πληρωμής, επειδή λιγότερα μέρη εμπλέκονται σε συναλλαγές μέσω του IRIS.»