ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Καφές: Τι θα μπορούσε να σημαίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24%;

Θα επιστρέψει ο ΦΠΑ στο 24%; – Βασική συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών

Επιχειρηματίες και ιδρύματα θέλουν να θεωρήσουν αναπόφευκτο το σενάριο επιστροφής του καφέ στον συντελεστή ΦΠΑ 24%, καθώς η αγοράστρια έχει ήδη δει πολλές και επαναλαμβανόμενες αυξήσεις πρόσφατα, ελπίζοντας σε παράταση του μειωμένου συντελεστή, αν όχι μόνιμη μείωση στο 13%. ποσοστό, όπως ορίζεται στη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ στα τέλη του 2023 για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, όταν ο ΕΦΦΚ -ήδη από τον Ιανουάριο του 2017- καθώς και οι αυξήσεις που προκαλούν οι Χούθι και τα συγκοινωνιακά προβλήματα, έχουν ήδη επιβαρύνει τα καφενεία, που δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν καμία αύξηση, υπολογίστηκε η απώλεια εσόδων του προϋπολογισμού. σε 77 εκατ. ευρώ με ισάξιο ποσό της ελάφρυνσης των καταναλωτών.

Καφές: Επιβραδύνουν οι αυξήσεις – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Το επίκεντρο στην αρχή του έτους ήταν η απότομη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα αναψυκτικά, με τους χυμούς και τα ποτά εκτός από τον καφέ και το τσάι να αυξάνονται και να μειώνονται ανάλογα με τον τόπο κατανάλωσης. Η Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ προέβλεπε διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ όταν η κατανάλωση αναψυκτικών γινόταν σε κατάστημα και διαφορετικό συντελεστή όταν ήταν «στο χέρι».

Η ανακούφιση για τους επιχειρηματίες ήταν ότι η εγκύκλιος ανέφερε ότι ο καφές, το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και άλλα ποτά υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. 13%.

Μια ανακούφιση που γίνεται πλέον μείζον ζήτημα καθώς απέχουμε λιγότερο από ενάμιση μήνα από τις 30 Ιουνίου 2024, οπότε αναμένεται να λήξει ο μειωμένος συντελεστής και το ποσοστό του καφέ και του τσαγιού θα επανέλθει στο 24%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coffee Berry Χάρης Γρυπάρης

Πολλοί φόροι

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη μέση της καλοκαιρινής σεζόν δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αναταραχές στην αγοράστρια και η προθεσμία επιστροφής ΦΠΑ θα παραταθεί στο 24% – όπως συνηθίζεται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και περιπτώσεις», δήλωσε ο Χάρης Γρυπάρης, δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος της Coffee Berry.

«Μια ακόμη αύξηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είναι βέβαιο ότι διαφορετικά θα υπάρξει στροφή προς τον πελάτη – θα ήταν απλοϊκό να δώσουμε μία απάντηση για την ποσοστιαία αύξηση καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, το συνολικό κοστούς φαγητού και τις διαθέσιμες ευκαιρίες. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος είναι αναπόφευκτη.

Τα καταστήματα δεν μπορούν να αντέξουν άλλη επιβάρυνση – ειδικά τώρα που ανέβασαν τόσο τον κατώτατο μισθό, η αθηροσκλήρωση του Εργάνη δεν βοηθάει και η εταιρεία ταχυμεταφορών χρεώνει ελάχιστα τι κοστίζει. Πραγματικά δεν ξέρω πόσα περισσότερα μπορεί να αντέξει το μαγαζί αυτές τις μέρες.

Ως αλυσίδα Coffee Berry με 230 σημεία πώλησης, θα λειτουργούμε με δύο πτυχές – δηλαδή τον τελικό καταναλωτή και τον δικαιοδόχο, γιατί θέλουμε ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο και ταυτόχρονα κατανοούμε ότι ο καταναλωτής έχει επιβαρυνθεί πολύ.

Επιπλέον, τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουμε δει πολύ μεγάλες αυξήσεις λαδιών, περίπου 15%, χωρίς προσθήκη λαδιού, το οποίο επίσης επιβάρυνε το τελικό προϊόν ενώ παρέμεινε EFFK για εσωτερικούς χώρους και από ό,τι φαίνεται υπάρχει πιθανότητα αλλαγής .

Υπάρχουν πάρα πολλοί φόροι που επικεντρώνονται σε πολύ μικρές δαπάνες. Ο καφές είναι ένα εμπόρευμα χαμηλού λιανικού εμπορίου που χωράει τα πάντα».

Γιάννης Λιάρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΠΟΕΣ

Διπλό μήνυμα

Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών της διοίκησης της Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Ελλάδος (ΕΠΟΕΣ), εν αναμονή της ημερομηνίας επαναφοράς του ΦΠΑ στον καφέ και το τσάι.

«Αναμφίβολα, η πρότασή μας είναι να διατηρηθεί ο φόρος στον καφέ και το τσάι στο 13%, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πολλαπλές ταχύτητες στο προσκήνιο δεν φέρνουν θετικά αποτελέσματα, όπως είδαμε με τα υπόλοιπα προϊόντα, τα οποία επίσης στέκονται. έξω για επιτόπια κατανάλωση και «κάτω από το ταμείο»», εξηγεί στο ΟΤ ο Γιάννης Λιάρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΠΟΕΣ.

«Η επαναφορά του ΦΠΑ θα ήταν επαχθής για τις επιχειρήσεις παραγωγής καφέ που αντιμετώπισαν μια σειρά από αυξήσεις τιμών την τελευταία περίοδο για πράγματα όπως η ενέργεια και οι πρώτες ύλες. Πτώση του καφέ από 13% θα έχει ως {αποτέλεσμα} αύξηση 11 μονάδων, η οποία με κάποιο τρόπο θα περάσει στους καταναλωτές. Οι τιμές θα αυξηθούν, κάτι που φυσικά θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές που έχουν συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη».

«Αυτή η αλλαγή θα είχε ως {αποτέλεσμα} ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους καταναλωτές και, κατά συνέπεια, θα περιόριζε τις αγορές τους. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιθανότητα περιορισμού της κατανάλωσης – κάποιος που αγοράζει δύο καφέδες μπορεί να εγκαταλείψει έναν ή κανέναν».