ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Έρχεται ο φορολογικός συναγερμός – Πότε και για ποιους θα χτυπήσει ο φορολογικός συναγερμός



Φορολογικά νέα

Έρχεται ο φορολογικός συναγερμός – Πότε και για ποιους θα χτυπήσει ο φορολογικός συναγερμός
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι με ΙΒΑΝ, υποθέσεις και λάθη στην αρχική συμπλήρωση

20 Μαΐου 2024 – 07:50

Εικόνα 0 για Έρχεται ο φορολογικός συναγερμός - Πότε και για ποιον θα χτυπήσει ο φορολογικός συναγερμός

Ωστόσο, για πρώτη φορά φέτος θα τεθεί σε ισχύ και το σύστημα προειδοποίησης της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους ώστε να μην λάβουν πρόστιμα από τους αρμόδιους για τη σωστή έκδοσή τους φορείς (εργοδότες, ταμεία, δημόσιους οργανισμούς, τράπεζες κ.λπ.) για λάθη. και αλλαγές στα έγγραφα μισθοδοσίας.

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρει το newmoney, εάν η «υπεύθυνη» οντότητα άλλαζε στη συνέχεια τα πιστοποιητικά κερδών που έστελνε με λανθασμένα στοιχεία για έκδοση στο myAADE, θα έπρεπε να ενημερώσει όχι μόνο την ΑΑΔΕ αλλά και τον φορολογούμενο, ο οποίος μπορεί να έχει ήδη υποβάλει δήλωση Ε1. ότι θα πρέπει να αλλάξει και να υποβάλει εκ νέου με νέες πληροφορίες. Ωστόσο, αντί για ενημέρωση, χιλιάδες φορολογούμενοι τιμωρήθηκαν με οικονομικές κυρώσεις επειδή δεν υπέβαλαν τροπολογία για την οποία κανείς δεν τους ειδοποίησε.

Αυτό αλλάζει από φέτος, καθώς η ανεξάρτητη φορολογική αρχή αναλαμβάνει να ενημερώσει και τον φορολογούμενο. Όπως ανακοίνωσε, «για πρώτη φορά φέτος η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δηλώσεις ή ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία των 1,3 εκατομμυρίων πολιτών για τυχόν αλλαγές στα στοιχεία τους ανά γραφεία, ώστε να μπορούν να τις ελέγξουν ξανά και να συνεχίσουν με τροποποιητική δήλωση, εάν χρειάζεται.”

Η Επιτροπή εντοπίζει, η ΑΑΔΕ αποφασίζει

Και αυτό είναι μόνο ένα από τα χρόνια προβλήματα του παρελθόντος για τους φορολογούμενους που θα λυθούν φέτος.

Η Άτυπη Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετέχουν διευθυντές της ΑΑΔΕ καθώς και λογιστές-φοροτεχνικοί, προσφέρει στους πολίτες πολύτιμη υπηρεσία για την επίλυση σφαλμάτων και άλλων προβλημάτων μέχρι την υποβολή της δήλωσης.

Ως {αποτέλεσμα} αυτής της ενέργειας, αρχής γενομένης από τις 25 Απριλίου, επιλύθηκαν πρώτα αρκετές δεκάδες προβλήματα φορολογουμένων – σχεδόν όλα μέσα σε μόλις μία έως πέντε ημέρες από την ταυτοποίηση και την παραπομπή τους!

Άλλα που έχουν ήδη εντοπιστεί από λογιστές που αναφέρουν εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα αναμένουν επίλυση.

Τι να προσέξετε

Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιο βασικά ζητήματα που μπορεί να δυσκολέψουν τους φορολογούμενους να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

1. Εφόσον φορολογούμενος δεν έχει δηλωμένο ΙΒΑΝ στην ΑΑΔΕ, δεν μπορεί να υποβάλει δήλωση Ε1, ούτε να αυτουποβληθεί αυτόματα για 1,3 εκατ. εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά πρέπει τουλάχιστον να ελέγξουν ότι η δήλωση Ε1 τους στο Taxisnet ανοίγει και προχωρά κανονικά ή ότι πρέπει να δηλώσουν ΙΒΑΝ πριν από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα!

Επιπλέον, εάν απαιτείται και δεν έχουν καν ΙΒΑΝ στο όνομά τους, πρέπει να προβούν σε ενέργειες με την τράπεζα πριν να είναι πολύ αργά για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

Στην πράξη, το υπάρχον σύστημα ραντεβού σε υποκατάστημα τράπεζας για ενημέρωση πληροφοριών, προσθήκη μέλους σε κοινό λογαριασμό ή άνοιγμα νέου κ.λπ. μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρόνου έως και μισό μήνα. Και δεδομένου ότι η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων θα γίνει στις 2 Ιουλίου, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι πολύ αργά (η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 26η Ιουλίου) και ο φορολογούμενος να επιβληθεί πρόστιμο.

2. αν τα έσοδα που καλύπτουν τις παραδοχές δεν αναφέρθηκαν σωστά αρχικά ή αν δεν τα καλύπτουν σωστά κατά την εκκαθάριση (κωδ. 781 από Ε1), όπως σημειώνουν οι εφοριακοί.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εμφάνιση των διαφορετικών κατηγοριών δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας: κινδυνεύουν όχι μόνο να πληρώσουν φόρο, αλλά και να χάσουν τις παροχές τους για το 2025, εάν το τεκμαρτό εισόδημά τους υπερβαίνει το δηλωθέν εισόδημά τους, και έτσι το 2024 θα φορολογηθούν τελικά στη φορολογητέα βάση τους (αναγνωρισμένο) εισόδημα που υπερβαίνει το όριο εισοδήματος που μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για το όφελος που λαμβάνουν.

Ποιες προσθήκες δεν εμφανίζονται στην Ε1 και πρέπει να περιμένουμε να εμφανιστούν ποτέ;

Σύμφωνα με την Απόφασης Α.1025 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ορίζεται ότι «ο ΟΠΕΚΑ δεν αποστέλλει τεκμηρίωση σχετικά με τις ακόλουθες παροχές και υπηρεσίες που χορηγεί και διαχειρίζεται:

θ) Έξοδα κηδείας (…),

ii) παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Φάρμας (…),

iii) κοινωνικές παροχές, οικονομική και εισοδηματική στήριξη και κοινωνικές υπηρεσίες στον τομέα της οικονομικής στήριξης – στήριξη ειδικών και ευάλωτων ομάδων (Επίδομα στεγαστικής βοήθειας για ανασφάλιστους ηλικιωμένους, επίδομα μειονεκτούντων οικογενειών σε ορεινές περιοχές, κάρτα ταξιδιού για πολύτεκνα),

iv) η ασφαλιστικότητα των μοναχών

κβ) επίδομα αλλοδαπών προσφύγων (νδ 57/1973 – Α’ 149)

(vi) επίδομα τοκετού (…)».