Τι λέει η Consensus Economics στη νέα της έκθεση για τις οικονομίες της G7 και της Δυτικής Ευρώπης
Η Consensus Economics, στη νέα της έκθεσή της για τις οικονομίες της G7 και της Δυτικής Ευρώπης (Μάιος 2024), σημειώνει ότι υπάρχουν σημαντικά διαφορετικές τάσεις στις προβλέψεις της αλλαγής του ΑΕΠ το 2024 μεταξύ των οικονομιών της G7, ειδικά μετά τη έκδοση των προκαταρκτικών στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο του Αυτή την χρονιά. 2024 για το ΑΕΠ. Μέτριες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ αξιοσημείωτες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία. Υπάρχει ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει όσον αφορά την ασθενή ζήτηση βιομηχανικών αγαθών, η οποία έχει πλήξει τους βιομηχανικούς τομείς και έχει πλήξει ιδιαίτερα τη Γερμανία. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν. Ο πόλεμος και οι αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα ενδέχεται να προκαλέσουν εκ νέου αύξηση των τιμών της ενέργειας, γεγονός που θα αυξήσει το κοστούς των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Έχει σημειωθεί εξέλιξη στον αποπληθωρισμό, αλλά με τον πληθωρισμό σε πολλές οικονομίες να κυμαίνεται μεταξύ 2,5% και 3,5%, ο στόχος 2% των κεντρικών τραπεζών φαίνεται ανέφικτος.
Σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις, σε {επίπεδο} ζώνης του ευρώ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% (σε τρίμηνο σε τρίμηνο) το πρώτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,1% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι επέκτασης από το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% πριν μείνει στάσιμη, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η ανάπτυξη ιδεών στη ζώνη του ευρώ υποστηρίχθηκε από μια ελαφρά ανάκαμψη στη Γερμανία (+0,2%) και μια ισχυρότερη επέκταση στην Ισπανία (+0,7%). Ωστόσο, καθώς η ύφεση έπληξε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η δραστηριότητα ήταν αργή. Ευτυχώς, η ανάπτυξη ιδεών στη νότια Ευρώπη ήταν σταθερή το πρώτο τρίμηνο και είναι πιθανό να ενισχυθεί από τον τουρισμό πριν από το καλοκαίρι, ο οποίος αναμένεται να αντισταθμίσει εν μέρει τη βιομηχανική επιβράδυνση.
Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (πιθανότατα στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου) και η σταθεροποίηση του πληθωρισμού (τον Απρίλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 2,4% ετησίως) θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Πράγματι, οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 0,8% (σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα) μετά από πτώση 0,3% τον Φεβρουάριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,7%, η πρώτη θετική αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2022. Επιπλέον, η καταναλωτική δραστηριότητα έχει πλήττονται σκληρά τα τελευταία χρόνια λόγω του κόστους ζωής.
Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) με το όνομα Εθνικό Ακαδημαϊκό ίδρυμα και Καποδιστριακό Ακαδημαϊκό ίδρυμα Αθηνών
Βάση δεδομένων οικονομικών προβλέψεων
Ακαδημαϊκός ειδικός Π.Ε. Πετράκης (καθηγητής), Συνεργάτες του Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. KH Σκατά με μια ομάδα ερευνητών