Τρέχοντα ζητήματα
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα βοηθήσει την Ελλάδα να κλείσει το επενδυτικό χάσμα με την ευρωζώνη, η οποία παραμένει μεγάλη, αλλά θα χρειαστούν και ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, λέει ο καναδικός οργανισμός αξιολόγησης στην ανάλυσή του DBRS. βαθμολόγησε για την Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο το καθεστώς επενδυτικής αξιολόγησης.
«Η παραγωγή ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την ικανότητα (της Ελλάδας) να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες όπως η γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίες, οι καθυστερήσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, η προώθηση οικονομιών κλίμακας και η πλήρης μεταρρύθμιση του κτηματολογίου.
Επιπλέον, ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με ευρεία πολιτική συναίνεση για βασικές οικονομικές πολιτικές θα ενισχύσουν την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού», σημειώνει το Επιμελητήριο στην ανάλυσή του με τίτλο: «Μπορεί η Ελλάδα να κλείσει το επενδυτικό χάσμα;».
Το επενδυτικό χάσμα κλείνει σιγά σιγά
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία το {επίπεδο} των επενδύσεων ήταν πολύ χαμηλό, το 2020 οι δαπάνες για πάγια στοιχεία ενεργητικού ως ποσοστό του ΑΕΠ άρχισαν να αυξάνονται με αργούς ρυθμούς.
Από το υψηλό ρεκόρ του 26% του ΑΕΠ το 2007 (έναντι 23,4% στη ζώνη του ευρώ), οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν στο 11% το 2016, για να αυξηθούν μόνο στο 13,7% το 2022, πολύ πίσω από τη ζώνη του ευρώ (22,7%) .
Στο μέσο {επίπεδο} της 10ετίας 2009–2019, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα ήταν μόλις 12,7%. Η μεγαλύτερη απόκλιση παρατηρήθηκε στις επιχειρηματικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι οποίες ανήλθαν στο 7,4% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 13,4% στη ζώνη του ευρώ.
Οι επενδύσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν επίσης σημαντικά – από 10,% το 2008 έναντι 7% στην ευρωζώνη – σε 2,7% το 2022 έναντι 6,3% στην ευρωζώνη.
Μόνο οι δημόσιες επενδύσεις ήταν υψηλότερες το 2022 από ό,τι στη ζώνη του ευρώ (3,5% έναντι 3,1%).
Κατάρρευση στεγαστικών επενδύσεων
Σε κλαδικό {επίπεδο}, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις επενδύσεις σε κατοικίες, οι οποίες σταδιακά ανακάμπτουν αλλά απέχει πολύ από το υψηλό. Οι επενδύσεις αυτές έφτασαν στο υψηλότερο {επίπεδο} τους το 2007 και ανήλθαν στο 11,2% του ΑΕΠ (και στο 46,5% των συνολικών επενδύσεων), πριν πέσουν στο 0,6% του ΑΕΠ το 2017 και αυξηθούν στο 1,7% το 2023.
Άλλοι κλάδοι, όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση μετάλλων, συρρικνώθηκαν μετά την κρίση χρέους, αλλά ανέκαμψαν σημαντικά μεταξύ 2019 και 2023, σηματοδοτώντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην οικονομία, δήλωσε η DBRS.