ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Adwent: Πού είναι η επένδυση υδρογόνου στην Κοζάνη – τι λέει ο πρόεδρος της εταιρείας και το υπουργείο Οικονομικών στο Ο.Τ.

Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση ενός επενδυτικού σχεδίου 780 εκατομμυρίων PLN, η μονάδα υδρογόνου έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία

Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2022, η Advent Technologies, μια ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq που αναπτύσσει προηγμένες λύσεις για την παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου, παρουσίασε ένα εντυπωσιακό επενδυτικό σχέδιο αξίας 780 εκατομμυρίων ευρώ διαχρονικά (έργο Green HiPo) για την κατασκευή του εργοστάσιο υδρογόνου στην Κοζανία.

Πράσινο υδρογόνο: Ανοίγει ο δρόμος για το εργοστάσιο στην Κοζάνια – Επιδότηση 24 εκατ. PLN για το Advent

Οι προοπτικές μιας περιοχής που πλήρωσε με λιγνίτη για το μάρμαρο φαινόταν να έχουν αλλάξει καθώς το υδρογόνο έθεσε τις βάσεις για μια πράσινη μετάβαση. Έκτοτε, φυσικά, η Δυτική Μακεδονία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στην «{μάθηση}» του υδρογόνου και τα περισσότερα έργα έχουν τεθεί σε αναμονή…

Η επένδυση της Advent, όπως είχε ανακοινωθεί τότε, έλαβε το πράσινο φως από την ΕΕ με εξαετή άξονα υλοποίησης και, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης πρόκειται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας.

Κυψέλες καυσίμου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Το έργο Green HiPo περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιδεών, το σχεδιασμό και την παραγωγή κυψελών καυσίμου HT-PEM και ηλεκτρολυτών τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, αντίστοιχα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιδεών βιομηχανικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα για το σχεδιασμό και τη παραγωγή καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχης θερμικής ισχύος, καθώς και μονάδων ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος 4,65 GW στο γραμμές παραγωγής της εταιρείας που θα κατασκευαστούν στη δυτική Μακεδονία.

Μέχρι πρότινος, πληροφορίες για την πορεία του έργου κυκλοφορούσαν μέσω σταγονόμετρου…

Πρόσκληση για επιχορήγηση 24 εκατ. ευρώ

Στις αρχές του 2024 άνοιξε μια ρωγμή αισιοδοξίας. Τον περασμένο Φεβρουάριο το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επίσημη πρόσκληση στην εταιρεία να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά σχετικά με την εγκατάσταση παραγωγής πράσινης υδρογόνου στην Κοζανία, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί μετά από 2 χρόνια. Την πρόσκληση έλαβε η Advanced Energy Technologies, 100% θυγατρική της Advent Technologies.

Αφού η Advent υπέβαλε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το Υπουργείο Οικονομικών επρόκειτο να προχωρήσει στην πληρωμή του πακέτου δημόσιας βοήθειας ύψους 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Just Transition της Ελλάδας (TTF) για την υλοποίηση του έργου Green HiPo.

Η Advent επιδιώκει επίσης να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για να συμπληρώσει το συνολικό ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του έργου IPCEI.

Η Δυτική Μακεδονία «διψά» για επενδύσεις που αναμφίβολα θα αυξήσουν τις προοπτικές της περιοχής σε μια περίοδο που η λιγνιτοποίηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ποιος να κατηγορήσει;

Ο «Financial Postman», προσπαθώντας να ρίξει φως στους λόγους καθυστέρησης του επενδυτικού σχεδίου -σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η επένδυση επρόκειτο να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023- απευθύνθηκε στον πρόεδρο της εταιρείας και στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Βασίλης Γρηγορίου σε δήλωσή του στην Economic Post σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι μια εταιρεία τεχνολογίας που προέρχεται από ένα ελληνικό δίκτυο έρευνας και τεχνολογίας εισηγμένο στο χρηματιστήριο Nasdaq επέλεξε να δημιουργήσει μια εμβληματική επένδυση στην Ελλάδα. και όχι στη Δανία, παντού στη Γερμανία, οι επιχειρήσεις θα υποφέρουν για δύο ολόκληρα χρόνια».

«Έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»

Σε σχέσης με το δημοσίευμα της «Poczta Ekonomiczna», που ανέφερε τις δυσκολίες της εταιρείας στην επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών, ο διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies, Δρ. Ο Βασίλης Γρηγορίου σημειώνει:

«Η Advent Technologies δηλώνει ότι έχει στείλει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται στην Πρόσκληση και βρίσκεται σε συνεχή επαφής με την ΕΥΔΑΜ (Ειδική Υπηρεσία για Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση). Σημειώνει επίσης ότι από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσημα το έργο IPCEI Hy2Tech της AdventTechnologies τον Ιούλιο του 2022, η διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης στη χώρα έχει καθυστερήσει υπερβολικά την υλοποίηση του έργου, γεγονός που εμποδίζει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας και τις συνέργειες με άλλους φορείς . Ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν λάβει κατάλληλες άδειες στο πλαίσιο του IPCEI στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου.

Η υπερβολική καθυστέρηση δημιουργεί επίσης αθέμιτο ανταγωνισμό με εταιρείες όπως η γαλλική McPhy και η γερμανική Sunfire, οι οποίες έλαβαν έγκριση ταυτόχρονα με την Advent Technologies αλλά έλαβαν χρηματοδότηση εδώ και πολύ καιρό. Θεωρεί επίσης λυπηρό το γεγονός ότι μια τεχνολογική εταιρεία εισηγμένη στο Nasdaq από ένα ελληνικό δίκτυο έρευνας και τεχνολογίας, η οποία επέλεξε να κάνει τη εμβληματική επένδυσή της στην Ελλάδα και όχι στη Δανία, τη Γερμανία, όπου δραστηριοποιείται επίσης εκεί, υπέφερε για δύο ολόκληρα χρόνια χρόνια.”

“Για να στείλουμε πιστοποιημένα δεδομένα, στόχος μας δεν είναι να συγκεντρώσουμε κεφάλαια”

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, πηγές του οποίου ανέφεραν: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφής με την εταιρεία, οι όποιες καθυστερήσεις σημειώθηκαν αφορούν τη διαβίβαση ανεπιβεβαίωτων οικονομικών στοιχείων από την εταιρεία σε πρώτη φάση, τα σωστά στοιχεία. ζητήθηκε εκ νέου, το οποίο η εταιρεία ανέμενε ή έχουν υποβληθεί και η διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται σε προοδευτικότητα. Σε κάθε {περίπτωση} στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε, τηρώντας βέβαια όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δεν θέλουμε τα κεφάλαια να μείνουν αχρησιμοποίητα και να συσσωρευτούν.