ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χατζηδάκης: «Πακέτα» κρατικών περιουσιών σε λειτουργικούς διαγωνισμούς



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Χατζηδάκης: «Πακέτα» κρατικών περιουσιών σε λειτουργικούς διαγωνισμούς
Δραστηριότητες για τη Δημόσια Περιουσία παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

23 Μαΐου 2024 – 12:55

Φωτογραφία 0 για τον Χατζηδάκη: «Πακέτα» κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε διαγωνισμούς εκμετάλλευσης

Προκήρυξη διαγωνισμών για τη χρήση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε «πακέτα», και όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, για να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορη και αποτελεσματική, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας σήμερα την έναρξη του ελληνικού συνεδρίου. σε δημόσια περιουσία που διοργανώνει η Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ και Εκδηλώσεις Μπούσια .

Παράλληλα, προανήγγειλε τη παραγωγή ψηφιακής πλατφόρμας αδειοδότησης ακίνητης περιουσίας που κατέχει το κράτος -με πρότυπο την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα αδειοδότησης παραλιών και παραλιών- και την εκπαίδευση του Κτηματολογίου του Δημοσίου.

Ο υπουργός τόνισε ότι η δημόσια ιδιοκτησία έχει τεράστιες δυνατότητες για επενδύσεις και ανάπτυξη ιδεών, αλλά αυτός είναι ένας τομέας όπου δεν πετυχαίνουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε γιατί οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν συνεχίστηκαν πάντα. Και παρουσίασε έξι άξονες δράσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

1. Ιδιωτικοποιήσεις: Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, στο 10μηνο από τις τελευταίες εκλογές έχουν γίνει 10 ιδιωτικοποιήσεις, επίτευγμα πρωτοφανές στη Μεταπολίτευση. Αυτά περιλαμβάνουν την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), την πώληση μετοχών της Helleniq Energy, τις συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Ηράκλειο), την πρόλογος του Ελ. Βενιζέλος για το Χρηματιστήριο και τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. «Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις συνεισέφεραν 7,1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Πάνω από όλα όμως στέλνουν ένα μήνυμα ότι η χώρα ξεπερνά όλους τους σοβιετικούς πειρασμούς που τη συνόδευαν στο παρελθόν και γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα στηρίξει την ανάπτυξη ιδεών προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε ο Χατζηδάκης.

2. Υπερταμείο: Η προώθηση μικρών περιφερειακών παραχωρήσεων αεροδρομίων ακολουθεί το παραδείγματα της επιτυχημένης παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων που προηγήθηκε, καθώς και του ξεχωριστού έργου του Αεροδρομίου Καλαμάτας. Παράλληλα, προχωρά η ανοικοδόμηση της ΔΕΘ σε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και υλικοτεχνικής υποδομής, όπως το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, που διαθέτει προηγμένες δοκιμές ωριμότητας, τις οποίες θα ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ το 2024.

3. Δραστηριότητες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν:

– Αποτελεσματική {διαχείριση} και εποπτεία του κεφαλαίου φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και ιδρυμάτων που εποπτεύονται από το Υπουργείο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. 120 εκατ. ευρώ. Υπάρχει ήδη ειδική νομοθετική επιτροπή που εργάζεται για την τροποποίηση του νόμου περί ακινήτων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του και την πρόλογος καινοτόμων πρακτικών.

– Αλλαγές στους κανονισμούς που αφορούν τα κατεχόμενα (κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων) ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα. «Παράλληλα, περιμένουμε το Υπουργείο Ψηφιοποίησης να δημιουργήσει την κατάλληλη ψηφιακή πλατφόρμα για τη διαδικασία αδειοδότησης των κατεχομένων, που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι», είπε ο Χατζηδάκης.

– Εκπαίδευση του Μητρώου Ακινήτων στο οποίο όλες οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται να καταχωρούν τα ακίνητά τους. «Τον περασμένο Οκτώβριο, επανεκκινήσαμε ολόκληρο το έργο και πραγματοποιήσαμε προγραμματισμένα μηνιαία συνέδρια με εκπροσώπους από όλους τους φορείς. Αυτό κάνει τη διαδικασία να εκτελείται πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα».

4. Τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τη «χρήση της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές» με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που από φέτος διοργανώνονται κεντρικά και όχι από δήμους. Και με ικανότητα πρόσβασης πολιτών στις συντεταγμένες μέσω ειδικής εφαρμογής και υποβολής καταγγελιών εάν διαπιστωθούν αυθαίρετες κατασχέσεις και παραβάσεις συμβολαίων, καθώς και με ικανότητα ελέγχου με χρήση drones. «Μας ενδιαφέρει το κράτος να εισπράττει τα ενοίκια και να εκσυγχρονίζει το τουριστικό προϊόν. Ως εκ τούτου, βάσει παραχωρήσεων, έχουμε παράσχει παραλίες με υποχρεωτικούς ναυαγοσώστες και υποδομές προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία και δημιουργήσαμε απατημένες παραλίες σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου δεν θα επιτρέπεται το εμπόριο και δεν θα επιτρέπονται ομπρέλες». είπε.

5. Δημόσια κτηματομεσιτική επιχειρηματίας (ΕΤΑΔ): Η ΕΤΑΔ έχει μείνει πίσω και πρέπει να δράσει πολύ γρήγορα, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Γίνονται διαγωνισμοί σε συνεργασίας με το Υπερταμείο για τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ. Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, αναμένεται να αποτιμηθούν 6.000. ακίνητα, εκ των οποίων τελικά 1 χιλ θα μπει σε σχέδιο άμεσης ωρίμανσης και ανάπτυξης. Δεν θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί. Θα υπάρχουν διαφορετικά «πακέτα» διαθέσιμα για καθένα από αυτά, πιθανώς από διαφορετικές εταιρείες, για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι αφού κρίθηκε στείρος ο διαγωνισμός για το ακίνητο Tae-Kvo-Do στο Φάληρο, η ΕΤΑΔ σε συνεργασίας με το ΤΑΪΠΕΔ θα προβεί σε κοινή μελέτη αγοράς για την έναρξη νέου διαγωνισμού.

6. Χρήση κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την {εφαρμογή} στεγαστικής πολιτικής. «Η δράση που έχει ενηλικιωθεί είναι η καμπάνια της ΔΥΠΑ για την κοινωνική στέγαση, ώστε να περάσουμε από το μοντέλο της εργασιακής στέγασης –που συνέβαλε σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα– σε μια διαφορετική πολιτική. Μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και την Ισπανία, που συνδυάζουν τη στέγαση με άλλες χρήσεις για να μπορεί ο ιδιώτης να καλύψει τα έξοδά του, καθώς και κοινωνική στέγαση υψηλής ποιότητας», σημείωσε ο υπουργός.

«Θα συνεχίσουμε στο δύσκολο μονοπάτι, χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το βαθμό δυσκολίας και τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε: «Το κάνουμε με την πεποίθηση ότι κάνουμε το σωστό. Δεν έχουμε μαγικές συνταγές, βλέπουμε τι συμβαίνει σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και ακολουθούμε τον δρόμο της κοινής λογικής».