Τρέχοντα ζητήματα
Οι πάροχοι υπηρεσιών βρέθηκαν πρόσφατα στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπου το Υπουργείο Ανάπτυξης βομβαρδίζει την αγοράστρια με πρόστιμα και η εποπτική αρχή οριστικοποιεί τη λίστα με αυτά που πλέον θα νομιμοποιηθούν. λειτουργούν στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, μόλις χθες Πέμπτη, οι doValue, Cepal και Qquant δέχθηκαν διοικητικές κυρώσεις 305.000 ευρώ για παράβαση μετά από σχετικές καταγγελίες που υπέβαλαν οι δανειολήπτες.
Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες πηγές του Newmoney, αυτή δεν ήταν η πρώτη ποινή (άλλωστε, τους τελευταίους 8 μήνες, οι τέσσερις μεγαλύτεροι -με βάση τα διαχειριζόμενα πορτοφόλια- servicers κλήθηκαν να πληρώσουν πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ) και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία , λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες , που συνεδρίασε στη Γενική Καθοδήγηση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Εξάλλου, όπως σημειώνουν πηγές από την αγοράστρια υπηρεσιών, οι νέες κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών αφορούσαν παλαιότερες υποθέσεις, δηλαδή πριν από τα μέτρα και το θεσμικό πλαίσιο ανάκαμψης που ίσχυαν από φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης κυκλοφόρησαν πρόσφατα μια σειρά εργαλείων που απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τις πιθανές αστοχίες. «Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων έχει επιλυθεί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί πάντα να ξεφεύγουν, αλλά όχι επίτηδες και σίγουρα όχι από αδιαφορία» σχολιάζουν.
Ειδικότερα, η τελευταία προσθήκη στην παραπάνω εργαλειοθήκη είναι τα ηλεκτρονικά πληροφοριακά συστήματα (πλατφόρμες) που έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν οι εξυπηρετητές βάσει του Ν. 5072/2023, το καθένα για τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται.
Μέσω των πλατφορμών ενημέρωσης των εταιρειών, οι δανειολήπτες λαμβάνουν άμεση ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία του χρέους τους, όπως: υπόλοιπο χρέους (βάσει της δανειακής σύμβασης), αριθμός, ποσό και αναμενόμενη ημερομηνία αποπληρωμής της οφειλής. επόμενη δόση δανείου.
Χάρη στα ηλεκτρονικά συστήματα πληροφορικής, κάθε δανειολήπτης έχει άμεση πρόσβαση σε πλήρη εικόνα των πιστωτικών του υποχρεώσεων ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, μέσω των ίδιων συστημάτων, τα στοιχεία επικοινωνίας του δανειολήπτη για την εταιρεία που διαχειρίζεται την οφειλή του μπορούν να ενημερώνονται με ιδιαίτερα απλό και γρήγορο τρόπο, ειδικά μετά την έναρξη του δανείου στις αρχές Απριλίου του περασμένου έτους. πλατφόρμες πληροφόρησης που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με τους εξυπηρετητές, η ύπαρξη ενημερωμένων στοιχείων επικοινωνίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επικοινωνίας με τους οφειλέτες και είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και την υποβολή πρότασης για τη ρύθμιση της οφειλής.
«Η έλλειψη ενημερωμένων στοιχείων επικοινωνίας περιορίζει τη ικανότητα των εταιρειών να προσεγγίσουν δανειολήπτες και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, χωρίς να αναιρεί την προοδευτικότητα των νομικών αγωγών.
Ως εκ τούτου, ακόμη και στην {περίπτωση} των δανειοληπτών που έχουν φωτογραφία της κατάστασης χρέους, προτεραιότητα είναι η ενημέρωση των στοιχείων επικοινωνίας προκειμένου να αποκατασταθεί η επαφής με την εταιρεία που διαχειρίζεται τις οφειλές και να συνεργαστούν για τη διευθέτησή τους, που είναι ο κύριος στόχος όλων. εμπλέκονται στη διαδικασία», τονίζουν, προσθέτοντας ότι οι συνεταιριστικοί οφειλέτες έχουν πλέον τη ικανότητα να αξιολογήσουν πλήρως τα στοιχεία τους στο σύνολό τους και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα ρύθμισης των οφειλών τους, είτε επικοινωνώντας με τις αρμόδιες εταιρείες για διμερή διακανονισμό είτε χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εναλλακτικά κανάλια, όπως εξώδικοι μηχανισμοί.
Αξίζει να προστεθεί ότι οι εξυπηρετητές διαχειρίζονται σήμερα χρέη συνολικού ύψους άνω των 90 δισ. ευρώ, που αφορούν 2.271.548 οφειλέτες.
Νέες άδειες
Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης της τεκμηρίωσης – προκαταρκτικής και συμπληρωματικής – προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των εξυπηρετητών που θα ανανεώσουν την άδειά τους και θα αποκτήσουν έτσι νομιμοποιημένες εργασίες στην ελληνική αγοράστρια.
Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι τέσσερις από αυτούς, δηλαδή οι Pepper, Cerved, SFS και Hoist, έχουν ρίξει… πετσέτα για το Resolute, αρμόδιες πηγές σχολιάζουν στο newmoney ότι «αν και δεν υπάρχει επίσημη θέση από την πλευρά τους, οι το γεγονός ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση εντός των καθορισμένων ορίων, θεωρείται ότι έχει αποκλειστεί από την αγοράστρια.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες, όσες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η εποπτική αρχή θα μπορούν να αποκτήσουν την επιθυμητή άδεια. Σε κάθε {περίπτωση}, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα πρέπει να αναμένονται οι κατάλληλες ανακοινώσεις.