Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη χώρα μας σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο – Ποιον δεν εμπιστευόμαστε, τι φοβόμαστε, γιατί ανησυχούμε
Τα ευρήματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου (Άνοιξη 2024) για τους Έλληνες είναι αποκαλυπτικά γιατί οι απαντήσεις τους δείχνουν ότι είναι άνθρωποι των άκρων, που αποπνέουν απαισιοδοξία και θυμό, κυρίως λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν από άποψη ακρίβειας και λιτότητας.
Η μεγάλη τους απογοήτευση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 82% απάντησε ότι αξιολογεί την κατάσταση στην εθνική οικονομία ως «εντελώς κακή», ενώ στην ίδια ερώτηση για τους πολίτες της ΕΕ, το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ανάλογα.
FT: Η Ελλάδα και άλλες 7 χώρες κατά των πολυεθνικών εταιρειών – ζητούν από την Επιτροπή να εμποδίσει τις αθέμιτες πρακτικές
Ωστόσο, και οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για το εγγύς μέλλον. Όταν ρωτήθηκαν για τις προσδοκίες τους για την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους επόμενους 12 μήνες, το 44% απαντά ότι θα είναι χειρότερη, το 38% λέει ότι θα είναι «το ίδιο» και μόνο το 17% ελπίζει ότι θα είναι καλύτερη.
Το «τέρας» της ακρίβειας
Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την ακρίβεια «τέρας» αντικατοπτρίζεται και στο ερώτημα ποια θεωρούν ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα τους – το 52% των ερωτηθέντων προτιμά «αυξήσεις τιμών και το κοστούς ζωής» και το 35% «τα οικονομικά κατάσταση”.
Ένας άλλος τομέας όπου οι Έλληνες ανησυχούσαν ξεκάθαρα για τις τσέπες τους ήταν η απάντησή τους στην ερώτηση «σε ποιον τομέα πιστεύετε ότι πρέπει να αναλάβει δράση η ΕΕ μεσοπρόθεσμα;», με το 44% των ερωτηθέντων να απαντά «στην οικονομία (ανταγωνιστικότητα, δημόσιο χρέος )” , και το 41% ”είναι άνεργοι”.
Μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, οι ίδιοι τομείς επιλέχθηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά, 25% και 21% αντίστοιχα. Η οικονομία προέκυψε ως κύρια ανησυχία για τους Έλληνες και το Ευρωβαρόμετρο ρώτησε ποια κρίση είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπουν το μέλλον, με το 51% να απαντά ότι ήταν η «οικονομική και δημοσιονομική κρίση».
Χάθηκε η εμπιστοσύνη
Όσον αφορά την εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένους θεσμούς, οι Έλληνες απάντησαν ότι «συνήθως δεν εμπιστεύονται καθόλου» την κυβέρνησή τους (71%), το Κοινοβούλιο – 70% και την ΕΕ – 52%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των απαντήσεων των πολιτών της ΕΕ ήταν 61%, 57 % και 42%.
Ανάλογη απόκλιση έδειξε και ο ελληνικός λαός στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για την οποία δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος» με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ΕΕ στο ποσοστό 50% και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. αντιμετωπίζεται με ποσοστό 50%. 57%.
Σχετικά με το «πώς ορίζουμε τον εαυτό μας», το 57% απάντησε ότι βλέπει τον εαυτό του Έλληνα και Ευρωπαίο μαζί και το 42% ως αμιγώς Έλληνα. Όσον αφορά τον βαθμό προσκόλλησης των Ελλήνων στην ΕΕ, το 55% απάντησε «Καθόλου» και το 98% δήλωσε ότι αισθάνεται «απόλυτα» συνδεδεμένος με την Ελλάδα και τον συγκεκριμένο τόπο καταγωγής τους.