ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ακρίβεια: «Αυλαία» για μόνιμη μείωση τιμής – Τι θα γίνει από 1 Ιουνίου σε 4.000 προϊόντα

Αύξηση των τιμών του καφέ και επικείμενη επέκταση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης

Στις 31 Μαΐου η Αυλαία ρίχνει μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον 5% στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να την παρατείνει, γεγονός που προκαλεί ανησυχία των καταναλωτών για το αν (και πόσο) θα υπάρξει άλλη αύξηση των τιμών για αυτά τα 4.000. προϊόντα. Το μέτρο αυτό αντικαταστάθηκε από μέτρο μείωσης 15% στις τιμές καταλόγου και νέα τιμολογιακή πολιτική που δεν μπορεί να προσφέρει προσφορές για ένα τρίμηνο, αναφέρουν πηγές από την έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για το Ο.Τ.

Ωστόσο, υπάρχουν «φωνές» ότι θα υπάρξουν αυξήσεις. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Έλληνας Πρόεδρος Απόστολος Ραυτόπουλος, δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση γιατί από την 1η Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ νέες τιμές για 4.000 μόνιμα μειωμένα προϊόντα.

Προϋπολογισμός: Τι δείχνει η υπέρβαση των στόχων

«Επομένως, οι τιμές επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάστασή τους», εξήγησε η {περίπτωση} της σταθεροποίησης των τιμών. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1, η τιμή είναι 4.000 PLN. προϊόντα που, σύμφωνα με την υπόσχεση του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόκειται να μειωθούν οριστικά, θα αυξηθούν από 5 σε 10%.

Μάχη για τον πληθωρισμό των τροφίμων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), πίσω από τη Μάλτα 5,9% (από 6,2% τον Μάρτιο) και χειρότερος από ό,τι στην Ισπανία 4, 8% ( 4,4% τον Μάρτιο). Συνολικά, τα μέτρα κατά της ακρίβειας που άρχισε να εφαρμόζει η Σκρέκα την 1η Μαρτίου φαίνεται να είχαν μικρή επίδραση και οι ανατιμήσεις «ραφιού» συνεχίζονται.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων καταγράφηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ οι τιμές του μεταλλικού νερού – αναψυκτικά και χυμοί τροφίμων – αυξήθηκε κατά 12,5%.

Αβεβαιότητα καταναλωτή

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας Consumer Outlook που διεξήγαγε η NielsenIQ, το 2024 θα συνεχίσει να είναι μια χρονιά κατά την οποία η πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών εξακολουθεί να αισθάνεται αβέβαιος και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με τις επιλογές που κάνουν, τις αποφάσεις που λαμβάνουν και τα έξοδα. επιβαρύνουν.

Το 53% των ερωτηθέντων (από 60%) δήλωσαν ότι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και το κύριο μέλημα παραμένει το αυξανόμενο κοστούς ζωής, τόσο σε {επίπεδο} τιμών των τροφίμων όσο και σε ό,τι αφορά το συνολικό αυξανόμενο κοστούς ζωής, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να αναζητούν έξυπνοι τρόποι για να κάνετε αγορές για να εξοικονομήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να περιορίσετε την ίδια την κατανάλωση.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται να καλύπτουν αυτήν την ανάγκης, επιτυγχάνοντας υψηλό μερίδιο αγοράς όλων των εποχών 25,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ρυθμό ανάπτυξης 5,4%.

Η τιμή του καφέ

Παράλληλα, αυξήσεις ισχύουν και για τον καφέ από τον Ιούνιο, τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με διεθνείς εταιρείες να επισημαίνουν ότι οι διεθνείς τιμές ευθύνονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Βιετνάμ και τη Βραζιλία.

Παράλληλα, στο επίκεντρο, στα τέλη Ιουνίου λήγει η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ που αγοράζουν οι καταναλωτές από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, λόγω της αύξησης των τιμών του στις διεθνείς αγορές. Σε {περίπτωση} κατανάλωσης εκτός σπιτιού, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στη γαστρονομία λήγει στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι να μπει νέα παράταση -όπως τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς- η επιστροφή του καφέ στο 24% ΦΠΑ θα σημαίνει επιπλέον αύξηση 11 ειδών που θα αντικατοπτρίζεται στη λιανική τιμή και κατ’ επέκταση και στους καταναλωτές, όπως δηλώνουν οι εταιρείες εστίασης. που δεν αντέχουν και νέο βάρος.

Ωστόσο, πληροφορίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη και έχει ήδη τα δημοσιονομικά περιθώρια να προχωρήσει στην κατάλληλη παράταση.