ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χατζηδάκης: Η «Trasonomics» του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε νέα μνημόνια

Είναι δυνατή η {εφαρμογή} νέων δημοσιονομικών κανόνων με αυστηρότητα, αύξηση και μείωση της φοροδιαφυγής

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για περικοπές φόρων, αν υλοποιηθούν, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση εντός των ημερών και σε κατάσταση χειρότερη από τα μνημόνια. Αντί για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, θα έχουμε τρομερά ελλείμματα. Πρόκειται για πολιτικά αστεία που δεν αντέχουν σε κριτική, όπως τα μέτρα που εισήγαγε η κ. Liz Truss στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία κατέρρευσαν μέσα σε εβδομάδες.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Πάτρα στο πλαίσιο του 12ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Επίσης, επικαλέστηκε την κρίση κόστους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία το κοστούς των δραστηριοτήτων είναι 15 δισ. δολάρια. ευρώ το χρόνο.

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Κοστούς φορολογικών μέτρων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Ειδικότερα, για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στη Βουλή ότι δεν πέρασε στον καταναλωτή. «Αν το κάναμε αυτό, θα ήμασταν χαρούμενοι για τη στιγμή, αλλά δεν θα υπήρχε {αποτέλεσμα}. Επιπλέον, δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εισαγωγές, αλλά την παραγωγή και την εξωστρέφεια», τόνισε ο υπουργός. Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική οικονομία έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, τα οποία είναι το υψηλό χρέος, οι υψηλές αμυντικές δαπάνες και μακράν το υψηλότερο κοστούς χρηματοδότησης των συντάξεων λόγω ανεπαρκών εισφορών. Τόνισε επίσης ότι η πολιτική ακρίβειας βασίζεται στον ανταγωνισμό (όπως συνέβη με την ηλεκτρική ενέργεια με χρωματιστά τιμολόγια), στους ελέγχους και τις κυρώσεις και στη μέγιστη αύξηση των μισθών, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου και οι δύο είναι ελάχιστοι και μέτριοι. οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο από τον προϋπολογισμό.

«Το φαινόμενο του πληθωρισμού αρχίζει να ελέγχεται διεθνώς και αναστρέφεται σχετικά. Αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή διεθνής κρίση, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Θέλουμε να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι γιατί είμαστε σε αγώνα αντοχής, όχι σε αγώνα ταχύτητας», είπε ο Χατζηδάκης. Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε 50 φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων και ο ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς όπως οι μεταφορές, διατηρώντας πάντα τον προϋπολογισμό υπό έλεγχο και επιτυγχάνοντας στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Νέοι κανόνες

Απαντώντας σε ερώτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, είπε ότι οι στόχοι για την επόμενη χρονιά θα καθοριστούν σύντομα, αλλά όλα δείχνουν ότι για το 2025 θα προβλεφθεί πρωτογενές πλεόνασμα αντίστοιχο με αυτό του 2024. «Θα υπάρξουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε τα έξοδα, να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα αιτήματα που υποβάλλονται και να δεχτούμε αυτά που έχουν προτεραιότητα και έχουμε την οικονομική ικανότητα να τα χειριστούμε», τόνισε. Τόνισε ότι η προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων βασίζεται στην ανάπτυξη ιδεών της οικονομίας (περίπου το 2023 είχαμε αύξηση εισοδήματος κατά 9% χωρίς αυξήσεις φόρων) και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (αποκλειστικά από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκαν τα έσοδα πέρυσι κατά 500 εκατομμύρια PLN).

ΕΣΠΑ

Αναφερόμενος στα κοινοτικά κονδύλια, σημείωσε ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ έκλεισε χωρίς απώλεια κονδυλίων, στο νέο ΕΣΠΑ η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση σε απορρόφηση και την έκτη στο Ταμείο Ανασυγκρότησης. Προέβλεψε επίσης ότι θα γίνει «μάχη» στην ΕΕ για την {εφαρμογή} του νέου Ταμείου Ανασυγκρότησης, το οποίο το λεγόμενο «Αποταμιευτές» της ΕΕ, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να στηρίξουμε τον πράσινο μετασχηματισμό.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση προγραμμάτων στη δυτική Ελλάδα, υπενθύμισε ότι τα κοινοτικά κονδύλια χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για: εκσυγχρονισμός 4 νοσοκομείων, ψηφιακός εκσυγχρονισμός ΚΕΠ, άξονας Πάτρας-Πύργος. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το λιμάνι της πόλης, επεσήμανε τον κίνδυνο να μείνουν πίσω από Καβάλα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, όπου ανατέθηκαν συμβάσεις παραχώρησης σε σύγχρονους διαχειριστές με διεθνή εμπειρίας. «Δεν είναι δυνατόν να προχωρούν όλοι με μια συνταγή και η Πάτρα με το αντίθετο», είπε.

«Συνδυάζουμε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, «τη δημοσιονομική σταθερότητα με μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα προσέγγιση. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλίστρων, τη νέα εργατική νομοθεσία που συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας και την απλοποίηση του περιβάλλοντος αδειοδότησης. Υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα μπροστά μας, αλλά η Ελλάδα έχει μπει στο μονοπάτι της θετικής εξέλιξης».