Στα 130 εκατ. ευρώ ανεξόφλητο υπόλοιπο των έργων της εταιρείας – Προγραμματισμένες εξαγορές
Οι πυλώνες 3+1 θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη ιδεών του Profile Software Group για το 2024 και σε συνδυασμό με ένα ανεκτέλεστο έργο ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Το Profile Software, το οποίο αναπτύσσει και διανέμει καινοτόμο λογισμικό για τον τραπεζικό κλάδο και τη {διαχείριση} επενδύσεων για περισσότερα από 30 χρόνια, βασίζεται βασικά σε τρία προϊόντα/λύσεις που ελπίζει ότι θα εξασφαλίσουν περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών: νέα συστήματα για τράπεζες, λύσεις μεγάλης κλίμακας και AI .Adaptive, που προσφέρεται ως αυτόνομη επίλυση ή ως ενοποίηση με υπάρχουσες, σημείωσε ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, ιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιχειρηματίας της Profile.
Προφίλ: Κάλυψη κατάθεσης της θυγατρικής Profile Technologies
… Το +1 στα παραπάνω είναι, κατά τη γνώμη της διοίκησης της Profile, επιτυχημένες εξαγορές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία παρακολουθεί την αγοράστρια για να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες που θα της δώσουν περαιτέρω ώθηση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επίλυση AI.Adaptive χρησιμοποιεί προφανώς τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τις εφαρμογές Profile’s Axia Suite, Finuevo Suite, Acumen.plus, Centevo Suite, RiskAvert και RegiStar. Η επίλυση έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν βάσεις δεδομένων σε φυσική γλώσσα, γραπτή και προφορική.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης προηγμένων αλγορίθμων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και μηχανικής μάθησης (ML), αξιοποιώντας τις προσαρμοστικές δυνατότητες της πλατφόρμας LLM-agnostic για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της.
Η εταιρεία θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη επίλυση καθώς και στην RegiStar, μια πλατφόρμα διαχείρισης αποθεμάτων που είναι διαθέσιμη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς η Profile είναι παρούσα σε 50 χώρες.
Σε {επίπεδο} συνεργασιών, η εταιρεία συνεργάζεται τόσο με τη Microsoft όσο και με την πλατφόρμα Azure, και αυτή τη στιγμή με την AWS (Amazon Web Services), τόσο σε {επίπεδο} data centers όσο και σε {επίπεδο} cloud υπηρεσιών. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η θυγατρική στη Σκανδιναβία έχει ήδη ολοκληρώσει τη {μεταφορά} στο τοπικό κέντρο δεδομένων και στο cloud της Amazon.
Αναφορικά με τους νέους εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα, έγινε παραπομπή στο Ταμείο Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), το οποίο ήταν το πρώτο μη πιστωτικό ίδρυμα που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορήγηση δανείων στο πλαίσιο του εταιρικού δανεισμού της Eurobank στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Αντίστοιχα, έχουν αναφερθεί έργα στο εξωτερικό στην Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Καραϊβική.
Τα οικονομικά στοιχεία
Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Αγγελίδης δήλωσε ότι η κύρια δραστηριότητα παραμένει το χρηματοοικονομικό λογισμικό και υπενθύμισε μεγάλα έργα που υλοποιεί η Profile Software. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 45 νέες συμβάσεις που υπέγραψε η εταιρεία το 2023 αξίας άνω των 85 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ της αξίας των νέων συμβολαίων από το 2022.
Τα επίμαχα συμβόλαια είναι μεγάλα έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και δεν ξέχασε τις εξαγορές που έκανε η Profile.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2023 ανήλθε σε 30 εκατ. ευρώ (από 20 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα), τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 7,3 εκατ. ευρώ (από 6,2 εκατ. ευρώ το 2022) και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,6 εκατ. ευρώ (από 3 ευρώ). 8 εκατομμύρια το 2022). Η ρευστότητα του Ομίλου παρέμεινε σε ικανοποιητικό {επίπεδο} και το συνολικό ποσό των διαθέσιμων κεφαλαίων στο τέλος του 2023 ήταν πάνω από 12 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, η ανάπτυξη ιδεών για το 2024 θα βασιστεί στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, στη σημαντική εκκρεμότητα της εταιρείας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Ειδικότερα, στο ερώτημα τι περιμένει το Profile από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το Ταμείο Ανασυγκρότησης, η απάντηση ήταν έργα ύψους 60 εκατ. ευρώ για το 2024, ενώ, όπως τονίστηκε, θα ζητηθούν και άλλα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαγωνισμό και αφορούν και το ΕΣΠΑ. .
Αναφορικά με τις εξαγορές του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο εξήγησε ότι αφορούν ξένες εταιρείες, κυρίως στην Ευρώπη, και όχι ελληνικές. Όπως συνήθως λένε, οι εξαγορές που πρόκειται να γίνουν είναι γενικά συμπληρωματικές σε έργα/προϊόντα ή βασίζονται σε γεωγραφικά κριτήρια. Κάποιες από αυτές τις εξαγορές είναι ώριμες, άλλες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα.
Όπως εξήγησε με ένα παραδείγματα ο κ. Στασινόπουλος, το Profile είναι λιγότερο παρόν σε ορισμένες αγορές από ό,τι σε άλλες, ειδικά σε ισπανόφωνες χώρες ή στις αντίστοιχες γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία).