Στόχος είναι οι ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους προληπτικά πριν την αντιπυρική περίοδο
Στην υποχρεωτική δήλωση για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, οι ιδιοκτήτες καλούνται να προβούν στην πρώτη διαδικασία μετά τη παραγωγή του «Μητρώου τήρησης προληπτικών μέτρων για ακίνητα στον τομέα της πυροπροστασίας».
Το Εθνικό Μητρώο Συμμόρφωσης με Προληπτικά Μέτρα Πυροπροστασίας Ακίνητης Περιουσίας, που αποτελεί ρύθμιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κλιματικών Κρίσεων και Προστασίας του Πολίτη, στοχεύει στην καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας. .
Μεικτά οικόπεδα: Αυτή είναι μια νέα πλατφόρμα – Τι γίνεται με τις ποινές
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αφορμή για τη σύσταση του μητρώου ήταν η επιθυμία διενέργειας «έξυπνων» ελέγχων, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκης και την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους κάθε χρόνο ως προληπτικό μέτρο πριν από την αντιπυρική περίοδο.
Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Ψηφιοποίησης έχει δημιουργήσει στο Διαδίκτυο ειδική ψηφιακή πλατφόρμα με τίτλο «Gross Plots». akatharista.apps.gov.gr.
Μολονότι η προθεσμία για την υποβολή εκθέσεων για την εκκαθάριση των οικοπέδων ήταν η 31η Μαΐου, κατ’ εξαίρεση για το πρώτο έτος λειτουργίας του μητρώου, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε την παράτασή του έως τις 30 Ιουνίου.
Παράλληλα, μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση οικοπέδων και μη αξιοποιήσιμων και αυτή την εβδομάδα η εξέδρα άνοιξε για το κοινό, γεγονός που προκάλεσε πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις στους ιδιοκτήτες οικοπέδων.
Αυστηρές ποινές για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς – αντιδράσεις των ιδιοκτητών
Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες ανταποκρίνονται και σε αυστηρά πρόστιμα για μη συμμόρφωση, που κυμαίνονται από 1.000 έως 54.000 ευρώ και έως και δύο χρόνια φυλάκιση.
Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για καθαρισμό του οικοπέδου τους, καθώς και καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα.
Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας, οι δήμοι θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει και τα προς επιθεώρηση οικόπεδα.
Σύμφωνα με το αρ. 20/2024 Πυροσβεστικές ρυθμίσεις «Καθορισμός μέτρων πυροπροστασίας για οικόπεδα και άλλες μη ανεπτυγμένες περιοχές που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από εγκεκριμένα σχέδια χωροταξικής ανάπτυξης, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο, σε περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από το όρια των προαναφερθέντων. γης, καθώς και σε μη αξιοποιήσιμες εκτάσεις εκτός σχεδίου» που εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, νομαρχών, χρηστών, μισθωτών ή υπενοικιαστών οικοπέδων και άλλων μη αξιοποιήσιμων περιοχών που βρίσκονται σε:
α) περιοχές που καλύπτονται από εγκεκριμένα σχέδια χωροταξικής ανάπτυξης,
β) περιοχές εντός ορίων οικισμών που δεν έχουν εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο,
γ) οικόπεδο που βρίσκεται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια των προαναφερόμενων. αναμμένο. α) και β), αφού ειδοποιηθεί η οικεία δασική υπηρεσία
δ) οικόπεδα εκτός δομημένου σχεδίου, για εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το δασικό σχέδιο της περιοχής και μετά από ειδοποίηση της οικείας δασικής υπηρεσίας,
για τον καθαρισμό των παραπάνω δωμάτια την περίοδο από 1 Απριλίου έως 30 Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή η ταχεία εξάπλωσή της.
Η υποχρέωση αυτή εξαιρεί τους ανεπτυγμένους και διατηρημένους κήπους ή φυτεμένους χώρους ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών και άλλους χώρους και χώρους που αναφέρονται παραπάνω.
Όσον αφορά τη διαδικασία καθαρισμού, περιλαμβάνει τα εξής:
– Κοπή και αφαίρεση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και κλαδιών σε άμεση επαφής με κτίρια.
– Αφαίρεση εύφλεκτων φυτικών υλικών από το έδαφος, όπως απορρίμματα φύλλων, ξερά χόρτα και υποκείμενα ξερά κλαδιά.
– Διακλάδωση της βάσης της κόμης του δέντρου και αύξηση του αρχικού του ύψους από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης εντός της κάλυψης του εδάφους.
– Απομάκρυνση όλων των άλλων εγκαταλελειμμένων φλεγόμενων, εύφλεκτων, εκρηκτικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλής συλλογή και {μεταφορά} τυχόν υπολειμμάτων καθαρισμού.
Επιπλέον, αυξάνονται οι αρμοδιότητες των δήμων διότι, μεταξύ άλλων, όπως ορίζεται στους σχετικούς κανονισμούς πυρόσβεσης, οφείλουν να ενημερώνουν τους αρμόδιους, να διενεργούν τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, καθώς και να προβαίνουν σε καθαρισμό οικοπέδου, αυτοψία και σε έκτακτη ανάγκης. περιπτώσεις, αυτεπάγγελτη εκκαθάριση.
Επιπλέον, στα καθήκοντα της Πυροσβεστικής περιλαμβάνονται η ειδοποίηση της οικείας κοινότητας με κατάλληλα μέσα, η διενέργεια αυτοψιών κατόπιν αιτήματος της οικείας κοινότητας και η έκδοση βεβαιώσεων στην αρμόδια πυροσβεστική σε περιπτώσεις επείγουσας, άμεσης και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας εξαπλώνοντας φωτιά.