ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ακίνητα: «Οι απόγονοί τους σίγουρα θα πληρώσουν για αυτό που κάνουν οι ιδιοκτήτες»

«Ως εκ τούτου, τα κτίριά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται και γερνούν και με τον καιρό χρειάζονται την κατάλληλη προσοχή.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη ιδεών της ανακαίνισης γηρασμένων κτιριακών δυνατοτήτων τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια -ιδιαίτερα στα δημοφιλή νησιά- τα τελευταία πέντε χρόνια, υπάρχει ανάγκης περαιτέρω καθορισμού διαδικασιών, καθώς και πιθανών παρεμβάσεων.

Σε συνέντευξή του στα «NEWS», ο συνταξιούχος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Παναγιώτης Καρύδης εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο που γίνονται οι ανακαινίσεις, τονίζοντας ότι οι στρεβλώσεις πολλαπλασιάζονται «με πίεση στη στέγαση. , καθώς και στις τουριστικές υπηρεσίες στην {περίπτωση} εγκαταστάσεων «τύπου Airbnb».

«Τα κτίριά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί»

«Υπάρχει προχειρότητα σε όλα τα επίπεδα, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν άδειες μικρής κλίμακας. Μόλις εκδοθεί μια τέτοια άδεια, η οποία καλύπτει ορισμένες παρεμβάσεις σε μη φέροντα στοιχεία και σε περιορισμένη κλίμακα, πολλοί αποφασίζουν να ανακαινίσουν χωρίς καν να ελέγξουν τη φέρουσα ικανότητα της κατασκευής από άποψη στατικής και σεισμικής ασφάλειας. Κατά τη γνώμη του, το προβληματισμός αφορά κυρίως εσωτερικές εργασίες που δεν φαίνονται από το εξωτερικό των κτιρίων.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούν πολύ εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο και όλα υποτάσσονται στη… ευσυνειδησία του Έλληνα» – σημειώνει συνταξιούχος καθηγητής του Μετσόβιου και ειδικός στις αντισεισμικές κατασκευές, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο αφορούν την κατεδάφιση φέροντων τοίχων, γιατί ειδικά σε παλιά κτίρια, οι μη φέροντες τοίχοι ενδέχεται να επηρεάσουν και τη στατική ευστάθεια. «Ας είναι και τούβλο, γιατί οι εργάτες τότε είχαν ιδιαίτερη εμπειρίας στις τοιχοποιίες. Οι κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση άνω του ποσοστού, όπως το 20%, για την αφαίρεση ενός μη φέροντος τοίχου.»

«Οι απόγονοί τους σίγουρα θα πληρώσουν για αυτό που κάνουν οι ιδιοκτήτες. Αφήνουν πίσω τους μια τραγική κληρονομιά, γιατί κάποια στιγμή θα γίνει σεισμός και το 100% του προβλήματος θα επηρεάσει αυτούς ή τα παιδιά και τα εγγόνια τους» συνεχίζει ο Παναγιώτης Καρύδης. Μάλιστα, αναφερόμενος στην… απροθυμία των ιδιοκτητών να κάνουν προσεισμικούς ελέγχους, δίνει το παραδείγματα ενός ατόμου που έχει καρδιακά συμπτώματα και δεν πηγαίνει στο γιατρό ανησυχώντας μήπως ακούσει άσχημα νέα.

«Ως εκ τούτου, τα κτίριά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται και γερνούν, και με την πάροδο του χρόνου, οι σεισμοί, οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, η διάβρωση, οι δονήσεις κ.λπ. απαιτούν τη δέουσα προσοχή».

Η «μαύρη τρύπα» του σεισμικού ελέγχου

Ο Αναστάσιος Σέξτος, καθηγητής Αντισεισμικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Αντισεισμικού Ελέγχου Κτιρίων του Οργανισμού Σεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εξηγεί ότι «όταν κάποιος εκδίδει άδεια για μικρές εργασίες, δεν πρέπει να ενεργεί στα στοιχεία που υποστηρίζουν τον οργανισμό, ανεξάρτητα από την κατάσταση του κτιρίου. Κάθε κατασκευή έχει τη δική της παθολογία και απόθεμα αντοχής και σε κάθε {περίπτωση} δεν υπάρχει ασφαλώς δικαίωμα έκδοσης αδειών για πολύ μικρές εργασίες – ανακαινιστικού χαρακτήρα – και για απομάκρυνση φέρων τοίχων. Το προβληματισμός είναι επομένως η μη τήρηση των διαδικασιών και, δυστυχώς, η άδεια για μικρές εργασίες χρησιμοποιείται ως πανάκεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Anastasius Sextus αναφέρεται σε μια «μαύρη τρύπα» στους προσεισμικούς ελέγχους. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα 2/3 των κτιρίων χτίστηκαν πριν από το 1985, δηλαδή πριν από την πρόλογος των σύγχρονων κανονισμών. Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να αγγίξουμε σε μια δεδομένη οργάνωση, η συνολική εικόνα είναι ότι ο δομικός μας ιστός χρειάζεται σημαντικό εκσυγχρονισμό, το οικονομικό βάρος του οποίου είναι πρακτικά αδύνατο να αντέξουν οι πολίτες. Ως εκ τούτου, εκτός από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα εκπαιδευτικά προγράμματα ενεργειακού εκσυγχρονισμού ή επισκευής ενοικίασης, είναι απαραίτητο το κράτος να εισαγάγει ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών με σεισμική μετασκευή», προτείνει ο ειδικός.

Ειδήσεις Premium Edition