Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Σημαντική απόδοση περίπου 3% σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενικές αποδόσεις τραπεζικών καταθέσεων είναι πιθανό να επιτευχθεί από τα νοικοκυριά και, γενικά, τα φυσικά πρόσωπα, χάρη στα έντοκα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που είναι διαθέσιμα από τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες.
Αύριο, 5 Ιουνίου, σύμφωνα με το newmoney, το ελληνικό δημόσιο θα ξεκινήσει την έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων προκειμένου να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο θα παράσχει και σε φυσικά πρόσωπα (φυσικά πρόσωπα) τη ικανότητα να αγοράσουν τους εν λόγω τίτλους με δημόσια εγγραφή σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, μέγιστης ονομαστικής αξίας ανά άτομο 15.000 ευρώ. Η τιμή πώλησης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που έγινε αποδεκτή στη δημοπρασία (οριακή τιμή). Ο συνολικός αριθμός των τίτλων που θα διατεθούν σε αυτή τη διαδικασία θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της περιόδου δημόσιας εγγραφής. Η περίοδος εγγραφών ξεκινά σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 και λήγει την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024.
Η κρίση της κερδοφορίας γύρω στο 3% έρχεται -με επιφύλαξη- από αναλυτές της αγοράς που πιστεύουν ότι μπορεί να μην δούμε τέτοια κερδοφορία για πολύ καιρό! Υπενθυμίζουν ότι την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ ενδέχεται να ξεκινήσει την πρώτη μείωση των δεικτών της, αφού το καλοκαίρι του 2022 θα αρχίσει να τους ενισχύει.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δημοπρασία εντόκων ομολόγων ενός έτους πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2024 και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,73%. Τώρα όμως η κυβέρνηση ζητά μικρότερο ποσό, που σαφώς θα επηρεάσει το τελικό {αποτέλεσμα}.
Σε κάθε {περίπτωση}, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγοράστρια των τίτλων είναι η εγγραφή τους στο τμήμα SAT του μητρώου. Ταυτότητα.
Τα ομόλογα είναι ένας τύπος επένδυσης που μπορεί επίσης να προσφέρει στους αποταμιευτές μια σταθερή ροή εσόδων για μια χρονική περίοδο. Είναι ουσιαστικά ένα προθεσμιακό δάνειο που χορηγείται από έναν επενδυτή σε μια κυβέρνηση, δήμο ή εταιρεία που υπόσχεται να αποπληρώσει στον επενδυτή το αρχικό ποσό της επένδυσης σε μεταγενέστερη ημερομηνία μαζί με τους τόκους.
Το «άνοιγμα» της συμμετοχής φυσικών προσώπων δίνει τη ικανότητα στους μικροκαταθέτες να συμμετέχουν σε τακτικές δημοπρασίες έντοκων συναλλαγματικών που διεξάγει το κράτος για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά άτομο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εγγραφή, π.χ. Σύμφωνα με σχετικές πηγές, υπάρχει όριο 15.000€ για κάθε ΑΦΜ και ΑΦΜ.
Διέγερση για αυτή την επένδυση είναι και η κατάργηση του φόρου 15% στην απόδοση των κρατικών τίτλων. Έτσι, με την κατάργηση της φορολογίας των τόκων, τα κρατικά ομόλογα παρέχουν μια εναλλακτική επιλογής αποταμίευσης.
Επεξεργάζομαι, διαδικασία
Η απόκτηση έντοκων ελληνικών γραμματίων είναι μια απλή διαδικασία. Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τόκους μπορούν να εγγραφούν σε κατάλληλες λίστες στις τράπεζες πριν από τους πλειστηριασμούς, εφόσον συμπληρώσουν τα κατάλληλα έγγραφα και άδειες που απαιτούνται για τη διενέργεια επενδυτικών συναλλαγών, δεσμεύοντας τουλάχιστον 15.000 ευρώ, που είναι το όριο για όσους συμμετέχουν στην πρωτογενή αγοράστρια.
Εναλλακτικά, έχουν τη ικανότητα, χωρίς να συμμετέχουν σε δημοπρασίες, να αγοράζουν χρεόγραφα μέσω τραπεζών, σύμφωνα με την πάγια πρακτική, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το κοστούς προμήθειας. Στη συνέχεια, έχουν τη ικανότητα να αγοράσουν ένα νέο ομόλογο ίδιας ή μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας, αποκτώντας απόδοση στη λήξη ίση με το επιτόκιο της ίδιας έκδοσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγοράστρια τίτλων είναι η εγγραφή τους στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ), το οποίο ανοίγει σε τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αστυνομική ταυτότητα και ταυτότητα. ΑΦΜ.