Δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον γενικότερα αποτελούν πηγή αστάθειας και ευπάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να στρεβλώσουν τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας. Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Όπως σημειώνει σε αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και έχουν αναλάβει ενεργό δράση, πάντα εντός των ορίων της εντολής τους και προς όφελος των κοινωνιών, με συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τη δική τους λειτουργία, την άσκηση της νομισματικής πολιτικής και, φυσικά, την εποπτικές αρμοδιότητες.
Το καμπανάκι του Stournar για την κλιματική αλλαγή: πώς αυξάνει την ακρίβεια
«Ταυτόχρονα, πέρα από τις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή, οι ενέργειες για την αντιμετώπιση και την προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες εάν θεωρηθούν ως επενδύσεις που θα φέρουν νέες, πιο αποτελεσματικές και πιο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, προς μια πιο Ανθεκτική και πράσινη οικονομία. Η χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων είναι επίσης μια ευκαιρία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αποτελεσματικότερη χρήση των αποταμιεύσεων των ευρωπαίων πολιτών», προσθέτει.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος, η αντιμετώπιση ζητημάτων κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης ξεκίνησε το 2009 με τη παραγωγή της διεπιστημονικής Επιτροπής Έρευνας για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), η οποία έκτοτε συμβάλλει συστηματικά στην έρευνας και τη χάραξη πολιτικής για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων. και να διευκολύνουν την προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, λέει ο κ. Στουρνάρας.
Τα τελευταία 15 χρόνια, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτύχει πολλά ορόσημα, όπως η έκδοση σχετικών εκθέσεων και αναλύσεων, η {συμμετοχή} στο οκταετές έργο LIFE-IP AdaptInGr1 με στόχο την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η συμβολή σε διεθνείς και Ευρωπαϊκά φόρουμ για την ανάπτυξη ιδεών βιώσιμων θεμάτων, όπως το Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτών για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS),2 επενδύσεις σε πράσινα ομόλογα και {εφαρμογή} αρχών βιώσιμων και υπεύθυνων επενδύσεων σε χαρτοφυλάκια μη νομισματικής πολιτικής, αλλά και δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής και κλιματικής γνώσης.
Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2023 δημοσιοποιήθηκαν μερικά αποτελέσματα3 της έρευνας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του EMECA και του έργου LIFE-IP AdaptInGr για την {εφαρμογή} της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Σε συνεργασίας με την Ακαδημία Αθηνών, παρουσιάστηκαν επικαιροποιημένα προγνωστικά στοιχεία για την προοδευτικότητα της κλιματικής αλλαγής και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για δύο τομείς: τη γεωργία και τις μεταφορές.
Εκτός από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υποβλήθηκαν επίσης στοιχεία για την ευαλωτότητα, μια πολυδιάστατη έννοια που περιλαμβάνει φυσικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, καθώς ο {αποτελεσματικός} {σχεδιασμός} για την εθνική πολιτική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή δημιουργεί ανάγκης για την αξιολόγησή της σε περιφερειακό και τοπικό {επίπεδο} . Οι εκτιμήσεις από την μέχρι σήμερα έρευνας δείχνουν σημαντικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας συχνότερων και σοβαρών ακραίων καιρικών φαινομένων, μείωση των βροχοπτώσεων και αυξημένη ξηρασία, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και περισσότερες ζεστές μέρες.