ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

PSE: Νέος χάρτης ελληνικών εξαγωγών – Το to10

Τι δείχνει η ανάλυση κειμένου του PSE για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας;

Με φόντο τις αλλαγές στον «χάρτη» των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2024, ξεχωρίζει το σταθερό {πλεονέκτημα} της Ιταλίας και το άλμα των ΗΠΑ στην πρώτη δεκάδα. Η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος ξεχωρίζουν επίσης μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για ελληνικά προϊόντα. Η επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία αρχίζει να επηρεάζει τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν τη δυναμική τους και να περιορίσουν τις ολοένα και πιο ορατές ζημίες.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε τα εξής: «Η ΠΣΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο. Η δυσμενής διεθνής συγκυρία αρχίζει να επηρεάζει το έργο των Ελλήνων εξαγωγέων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ιδεών του τζίρου τους. Ο υψηλός πληθωρισμός που μαστίζει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία παραλαμβάνει κυρίως ελληνικά προϊόντα, έχει επηρεάσει και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αναγκάζοντάς τους να είναι προσεκτικοί στις δαπάνες τους. Παραμένουμε σε εγρήγορση και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσαρμοστούν ακόμη και στις πιο δυσμενείς συνθήκες.

Εξαγωγή: ποια φρούτα και λαχανικά θα πρωταγωνιστήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2024 [πίνακες]

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση κειμένου της Πανελλήνιας Ένωσης Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με βάση τα ενδιάμεσα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 μειώθηκαν συνολικά κατά -11%. και ανήλθε σε μόλις 12,33 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά -4,2% και η συνολική τους αξίας έφτασε τα 20,30 δισ. ευρώ. Ως {αποτέλεσμα} των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 8,7% και το πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασε τα 7,97 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές την υπό εξέταση περίοδο το 2024, ενώ η Γερμανία κατατάσσεται 2η, από 3η το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η Κύπρος ανέβηκε στην 3η θέση, από την 4η την ίδια περίοδο του 2023. Στη συνέχεια, η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 4η θέση από τη 2η θέση, λόγω της βαθιάς πτώσης των εξαγωγών κατά -41,2%.

Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατατάσσονται στην 5η θέση από την 9η θέση που κατείχαν το 2023, λόγω αύξησης των εξαγωγών στη χώρα αυτή κατά 12,1%, η Τουρκία, προς την οποία σημειώθηκε μείωση των εξαγωγών (-9,6%) και η Ηνωμένο Βασίλειο Η Βρετανία στις θέσεις 6 και 7, η Τουρκία μία θέση υψηλότερα και το Ηνωμένο Βασίλειο πέντε θέσεις υψηλότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Στην 8η θέση, όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2023, βρίσκεται η Ισπανία και ακολουθεί η Ρουμανία, προς την οποία σημειώθηκε πτώση των ελληνικών εξαγωγών (κατά -16,9%), αλλά αυτό δεν επηρέασε τη θέση της στην κατάταξη, με {αποτέλεσμα} να κερδίσει τον τίτλο 9η στις 10 θέσεις που κατείχε τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2023.

Τους δέκα κορυφαίους προορισμούς για τις ελληνικές εξαγωγές συμπληρώνει η Γαλλία, η οποία βρισκόταν στην 6η θέση την αναφερόμενη περίοδο του 2023.

Εκτός από τις δέκα πρώτες χώρες που λαμβάνουν ελληνικά προϊόντα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, αξίζει να σημειωθεί σημαντική αύξηση των εξαγωγών (134,3%) και σημαντική άνοδος στην κατάταξη της Ουκρανίας (13η θέση από την 21η) και της Αιγύπτου (19η). θέση από την 32η θέση ) με άνοδο 99,9%. Πτώση της Λιβύης (17η από 5η) κατά -61,8% και άνοδος της Κροατίας (25η από 38η) με άνοδο 71,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τέλος, βελτίωση της κατάστασης της Μάλτας και της Γεωργίας (26η 35η και 35η από 50η αντίστοιχα), με αύξηση στην {περίπτωση} της Μάλτας κατά 29,5% και της Γεωργίας κατά 64,6%.

Όσον αφορά τις κατευθύνσεις των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώθηκε πτώση 17,2% προς την Ε.Ε.

Στις κατηγορίες προϊόντων, η πτώση κατά -11,2% οφείλεται στις πτωτικές τάσεις σε όλους τους κλάδους.