ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΚΕΠΕ: Μειώνονται οι ανησυχίες, αυξάνονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Ο δείκτης παρέχει αρχικά σημάδια ενδιάμεσης βελτίωσης στις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες

Οι εταιρείες «βλέπουν» το μέλλον πιο αισιόδοξα, με βάση τον «δείκτη φόβου» του ΚΕΠΕ.

ΚΕΠΕ: Σε ιστορικά υψηλά οι αγροτικές εξαγωγές

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παρατήρηση από τον Φεβρουάριο του 2024, ο ΔΤΚ (Composite Forward Index) αυξήθηκε μετά την άνοδο της προηγούμενης περιόδου αναφοράς και παραμένει σε υψηλό {επίπεδο} καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Η προοδευτικότητα αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει την παύση των σημερινών καθοδικών τάσεων του ΑΕΠ και τη μετάβαση σε ανοδική τάση. Ως εκ τούτου, αυτό αντιπροσωπεύει περαιτέρω ενίσχυση των προσδοκιών και των εκτιμήσεων των οικονομικών συμμετεχόντων, παρέχοντας και πάλι αρχικά σημάδια έμμεσης βελτίωσης των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις που προκύπτουν από την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων δεν θα υπερβαίνουν. Απαιτείται επαναξιολόγηση του SDP για τη λήψη πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων. Η ενσωμάτωση των νέων δεδομένων αναμένεται να δώσει πρόσθετες πληροφορίες για την πορεία της μελλοντικής εθνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Δείκτης Τεκμαρτής Μεταβλητότητας KEPE GRIV, ή δείκτης «φόβου», αντανακλά την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγοράστρια παραγώγων σχετικά με την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη απόδοση της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται με βάση τις τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης στον δείκτη FTSE/XA Large Cap.

Η τιμή του δείκτη ΚΕΠΕ GRIV μειώθηκε τον Μάιο του 2024, φτάνοντας στο 24,32% στις 31 Μαΐου 2024 από 26,70% στις 30 Απριλίου 2024. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε φτάνοντας το 25,83% τον Μάιο. 2024 από 26,32% τον Απρίλιο του 2024.

Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγοράστρια, που είναι 32,20%. Η προοδευτικότητα του δείκτη αντανακλά μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ιδεών της ελληνικής αγοράς σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.