Η πληροφορική παραμένει η πιο ανταγωνιστική βιομηχανία
Η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει ένα μέτριο κλίμα απασχόλησης από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, με συνολική πρόβλεψη απασχόλησης στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνας Employment Outlook της ManpowerGroup. Οι ελληνικοί φορείς αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αλλά θα εξασθενήσουν κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Το 37% από τους 525 Έλληνες εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνας αναμένει αύξηση της απασχόλησης, το 23% αναμένει μείωση και το 37% δεν αναμένει καμία αλλαγή, ωστόσο το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων παραμένει εξαιρετικά υψηλό (82%). χρειάζονται
Τα άτομα που αναζητούν εργασία ασχολούνται ακόμη και με chatbots AI
Η πληροφορική είναι η πιο ανταγωνιστική βιομηχανία στην Ελλάδα
Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι η πληροφορική (38%), αν και οι προθέσεις στον κλάδο αυτό μειώθηκαν κατά 5 μονάδες σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με πέρυσι. Η πλειοψηφία (74%) των εργοδοτών πληροφορικής αναφέρουν δυσκολία να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους που χρειάζονται.
Ο κλάδος που σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ιδεών σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα με αύξηση 14%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό NEO (35%) σε αυτόν τον κλάδο από τότε που ξεκίνησε η {παρακολούθηση} το δεύτερο τρίμηνο του 2008.
Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών στην Ελλάδα ανέρχονται στο 15%, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στον τομέα των χρηματοοικονομικών και των ακινήτων, οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν θετικές προθέσεις προσλήψεων (15%), μειωμένες κατά -2% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο κλάδος των Επιστημών Υγείας και Ζωής συγκεντρώνει το 10% (-7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ο κλάδος Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών στο 8% (+8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο).
Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στην Ενέργεια και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, όπου ο δείκτης είναι -6% (-6% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο) και στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνιών με προοπτικές απασχόλησης στο {επίπεδο} του -13% (-38% σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο). τρίμηνο και -58% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο).
Ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece, δήλωσε: «Παρά τις προκλήσεις στην αγοράστρια εργασίας και τη μέτρια κατάσταση όσον αφορά τις προοπτικές απασχόλησης στη χώρα, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης και αισιοδοξίας σε ορισμένους τομείς. Εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον ότι ο κλάδος της πληροφορικής έχει το υψηλότερο ποσοστό ζήτησης προσωπικού (38%), ενώ ο κλάδος των μεταφορών και της αλυσίδας εφοδιασμού έχει υψηλό ποσοστό NEO (35%). Η ManpowerGroup Greece υποστηρίζει τον κλάδο της πληροφορικής μέσω Tech Academies, προσφέροντας κατάρτιση στις γλώσσες προγραμματισμού SAP ABAP και SAP FINANCE, βοηθώντας τους υποψήφιους να αποκτήσουν πιστοποιήσεις SAP Certified Associate – Back-End Developer – ABAP Cloud και SAP FI Consultant, αντίστοιχα. Παράλληλα, για τον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, η εταιρεία μας διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα παροχής ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της μόνιμης και προσωρινής απασχόλησης, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ιδεών και την ευημερία οργανισμών και εργαζομένων».
Οι ελληνικοί οργανισμοί και στις 3 περιφέρειες αναμένουν αύξηση των επιπέδων απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο
Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Περιφέρεια Ευρύτερης Αττικής (16%), σημειώνοντας αύξηση 2 μονάδων σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 4 μονάδων σε σχέσης με το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Μεγαλύτερες προοπτικές απασχόλησης σε πολύ μεγάλες εταιρείες
Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες εταιρείες με περισσότερους από 5.000 εργαζομένους είναι οι πιο αισιόδοξοι (29%), σημειώνοντας αύξηση 7 μονάδων σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο και 12 μονάδων σε σχέσης με πέρυσι. Οι μεγάλες εταιρείες με 250-999 υπαλλήλους για περισσότερα από δύο χρόνια είχαν τις χαμηλότερες προθέσεις αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με -1% το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Προοπτικές εργασίας σε όλο τον κόσμο
Σε παγκόσμιο {επίπεδο}, η συνολική πρόβλεψη για την απασχόληση παραμένει αμετάβλητη σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο στις 22 μονάδες. Το 42% των εργοδοτών αναμένει αύξηση της απασχόλησης, το 20% αναμένει μείωση και το 35% καμία αλλαγή. Οι προθέσεις απασχόλησης είναι υψηλότερες στην Κόστα Ρίκα (35%) και χαμηλότερες στη Ρουμανία και την Αργεντινή (3%).
Στις ΗΠΑ (30%), οι προσδοκίες για την απασχόληση μειώθηκαν κατά 4 μονάδες σε σχέσης με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Ομοίως, οι προσλήψεις στην Κίνα (28%) επιβραδύνονται κατά ένα άλλο τρίμηνο (-4), ενώ η Ινδία (30%) καταγράφει την πρώτη σημαντική πτώση (-6) από πέρυσι.
Συγκριτικά, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (18%) και η Νότια και Κεντρική Αμερική (22%) βλέπουν βελτιωμένες προσδοκίες προσλήψεων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.