Ποιοι κλάδοι είχαν καλύτερη απόδοση;
Η ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών, η περαιτέρω αύξηση των πάγιων επενδύσεων και η αντιστροφή της πτωτικής τάσης των εξαγωγών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν η ελληνική οικονομία θα επαληθεύσει τις τρέχουσες προβλέψεις των επίσημων οργανισμών, που κατά μέσο όρο τοποθετούν την ανάπτυξη ιδεών το 2024 λίγο πάνω από 2,0%. Αυτό είναι το βασικό καταλήγοντας της Eurobank που περιέχεται στην περιοδική έκθεσή της με τίτλο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επεκτατική φάση. Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης ενισχύθηκε στο 0,7% q/q. / 2,1% y/y από 0,3% q/q / 1,3% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και ήταν υψηλότερο και στις δύο περιπτώσεις σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και σε σύγκριση με τη μέση {αξιολόγηση} της αγοράς.
Alpha Bank: Δυναμική ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων
Οι καταναλωτικές δαπάνες, υποστηριζόμενες από θετικά στοιχεία για την αγοράστρια εργασίας, αποδείχθηκαν ανθεκτικές στις πιέσεις τιμών και επιτοκίων, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 4 τρίμηνα πτωτικής τροχιάς, ενώ οι εξαγωγές, ίσως επηρεασμένες από τη στασιμότητα των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας και Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι ακόλουθοι τομείς συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2024: γεωργία, μεταποίηση, κατασκευές, καταλύματα και εστίαση, επαγγελματικές και καλλιτεχνικές υπηρεσίες, ψυχαγωγία και αναψυχή. Η ανακοίνωση των εθνικών λογαριασμών για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έχει προγραμματιστεί για ΕΛΣΤΑΤ 6 Σεπτεμβρίου 2024
Στην προσέγγιση των δαπανών, το ΑΕΠ ισούται με το άθροισμα της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων (σταθερά και μεταβολές στα αποθέματα) και των καθαρών εξαγωγών. Οι καθαρές εξαγωγές είναι ίσες με τη διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών. Η τελευταία μεταβλητή, δηλαδή οι εισαγωγές, περιλαμβάνεται στον υπολογισμό του ΑΕΠ ως αφαίρεση, επειδή είναι μια δαπάνη για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται στο εξωτερικό και επομένως δεν περιλαμβάνεται στην εγχώρια παραγωγή, άρα και στο ΑΕΠ.
συστάσεις
Όσον αφορά τις συνιστώσες της εγχώριας ζήτησης, οι τραπεζικοί οικονομολόγοι σημειώνουν τα εξής:
Πρώτον, η ιδιωτική κατανάλωση, η συνιστώσα με το μεγαλύτερο μερίδιο στο ΑΕΠ, έδειξε ανθεκτικότητα στο υψηλό {επίπεδο} τιμών και επιτοκίων, σημειώνοντας ρυθμό μεταβολής 0,2% q/q. / 2,2% ετησίως το 1ο τρίμηνο 2024 από 1,5% ετησίως / 2,0% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2023. Η υποχρεωτική και εθελοντική αποταμίευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνητικές ενέργειες για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών ενόψει της ενεργειακής κρίσης και τα θετικά στοιχεία της αγοράς για το εργατικό {δυναμικό} τόνωσαν την ιδιωτική κατανάλωση στη μεταπανδημική περίοδο. Σήμερα, τον κύριο ρόλο στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών παίζει η ενίσχυση της απασχόλησης και των ονομαστικών μισθών ανά εργαζόμενο (οι συνολικοί μισθοί των ανεξάρτητων εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 5,6% ετησίως το πρώτο τρίμηνο του 2024).
2. μόνιμες επενδύσεις, δηλαδή μια μεταβλητή με θεμελιώδες διπλό χαρακτηριστικό της οικονομίας: αυξανόμενη ζήτηση στο παρόν και διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων στο μέλλον, μετά από 4 συνεχόμενα τρίμηνα πτωτικής τροχιάς ενισχύθηκε κατά 7,1% q/q. / 2,9% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2024 από -2,2% τριμηνιαία / -5,5% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Από τις 7 βασικές κατηγορίες κεφαλαιουχικών αγαθών, η επέκταση σημειώθηκε σε 3 (λοιπές κατασκευές 0,5%, εξοπλισμός πληροφορικής και επικοινωνίες 17,7% και μηχανολογικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα 2,2%), και σε 4 κάμψη (κατοικίες -2,9%, αγροτικά προϊόντα -4,3%, εξοπλισμός μεταφορών -7,7% και λοιπά προϊόντα – 0,4 %). Για να επαληθευτεί η κρίση του Προγράμματος Σταθερότητας 2024 για αύξηση 9,1% στις επενδύσεις παγίων στοιχείων ενεργητικού το 2024 από 4,0% το 2023, ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 3,0% τα επόμενα τρία τρίμηνα ή να ισοδυναμεί με 11,4% σε ετήσια βάση.
Τρίτον, η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε απότομα και διαμορφώθηκε στο -2,7% q/q. / -4,0% ετ.
Εξαγωγή και πρόλογος
Όσον αφορά τον εξωτερικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Πρώτον, οι εξαγωγές, δηλαδή όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγονται στην ελληνική οικονομία αλλά αγοράζονται από οντότητες (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις) στο εξωτερικό, μειώθηκαν κατά 2,4% τετράμηνο/5,7% ετησίως το πρώτο τρίμηνο 2024 από -0,7% ετησίως /q / 1,6% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές εξαγωγές παρουσιάζουν πτωτική τάση τα τελευταία 4 τρίμηνα. Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν μια μέση μείωση των εξαγωγών εμπορευμάτων κατά 2,2% q/q. και σχετικά ήπια μέση ετήσια αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών της τάξης του 0,4% q/q. Η στασιμότητα των οικονομιών που είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας (π.χ. η ευρωζώνη) και η εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές.
Στοιχεία για επιμέρους κατηγορίες εξαγωγών αγαθών σε εποχική βάση και σε σταθερές τιμές δεν δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας την παρατήρηση των εμπορευματικών συναλλαγών (ακατάλληλα στοιχεία και σε τρέχουσες τιμές), παρατηρούμε ότι οι εξαγωγές αγαθών όπως λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης, χημικά και συναφή προϊόντα, βιομηχανικά προϊόντα ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτες ύλες και μηχανήματα μεταφοράς και εξοπλισμού, το πρώτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν απότομα σε ετήσια βάση.
Δεύτερον, οι εισαγωγές, δηλαδή το άθροισμα των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στο εξωτερικό αλλά αγοράζονται από εγχώριους οικονομικούς παράγοντες, κατέγραψαν δυναμική μεταβολής -0,6% q/q. / 3,1% ετησίως για τα 4 τελευταία τρίμηνα, δηλαδή την περίοδο που οι εξαγωγές παρουσιάζουν πτώση, οι εισαγωγές καταγράφουν μέση τριμηνιαία αύξηση 0,8% (0,6% στην {περίπτωση} των αγαθών και 1,2% στις υπηρεσίες). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των εισαγωγών αγαθών προέρχεται από κατηγορίες προϊόντων εκτός των καυσίμων και των πλοίων.
• Η γεωργία, η μεταποίηση, οι κατασκευές και οι τέχνες, οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ψυχαγωγίας αυξήθηκαν σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξίας το 1ο τρίμηνο του 2024.
Σε όρους παραγωγής, το ΑΕΠ ισούται με το άθροισμα της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παράγεται σε επιμέρους τομείς της οικονομίας.
Κλαδια δεντρου
Από τους 10 συγκεντρωτικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας για τους οποίους δημοσιεύει στοιχεία η ΕΛΣΤΑΤ, σε 7 η ακαθάριστη προστιθέμενη αξίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση και σε 3 μειώθηκε (βλ. Διαγράμματα 5.1-5.3). Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι κατασκευές (7,0%) και ακολουθούν: γεωργία, δασοκομία και αλιεία (6,3%), τέχνη, ψυχαγωγία και αναψυχή (5,6%), βιομηχανία (1,9%), εμπόριο, μεταφορές, αποθήκες, καταλύματα και εστίαση. (0,6%), επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (0,6%) και {διαχείριση} ακινήτων (0,1%).[1] Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (-18,8%), ακολουθούμενη από: πληροφόρηση και επικοινωνίας (-1,5%), δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, κατάρτιση, δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική πρόνοια (-0,7%) ) ).
[1] Η αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στο συνολικό εμπόριο, τις μεταφορές, την αποθήκευση, τη στέγαση και την εστίαση θα μπορούσε να έχει την πηγή της στον υποτομέα στέγασης και εστίασης, καθώς οι δείκτες συναλλαγών υψηλής συχνότητας μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 (ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 2,0 % q. /q / 4,5% y/y).