Σχέδια Unilever, Froneri, Kri-Kri, DELTA, EMFI, Pagota Dodoni και Kayak – καταναλωτές «Παγωτού» πριν τις αυξήσεις
Ο «Ψυχρός Πόλεμος» διάρκειας 200 ημερών, δηλαδή πόσο διαρκεί η περίοδος της υψηλής κατανάλωσης παγωτού στη χώρα μας, μοιάζει κάπως {διαφορετικός} φέτος. Σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις που έγιναν το τελευταίο 10μηνο «υποθηκών» μεγάλων αναδιοργανώσεων προκαλώντας σκαμπανεβάσματα σε μια «παγωμένη» αγοράστρια αξίας 250 εκατ. ευρώ.
Λίγο πριν την αλλαγή της ισορροπίας στον κλάδο, η αγοράστρια παγωτού στην Ελλάδα έχει ανοδική πορεία και από το 2023 η αναπτυξιακή της δυναμική είναι διψήφια.
Real estate: Πουλήθηκε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στην Ελλάδα – ποιος είναι ο αγοραστής;
Όσον αφορά το επεξεργασμένο παγωτό, η αγοράστρια χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: οικογενειακές και ατομικές συσκευασίες, με τις πωλήσεις των δεύτερων να καταγράφουν τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το πρώτο.
Τα οικογενειακά παγωτά κυριαρχούν στα σούπερ μάρκετ, με συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται σε 114,55 εκατ. ευρώ το 2023 από 100,7 εκατ. ευρώ το 2022 και όλο το χαρτί καταλαμβάνεται από ιδιωτικές μάρκες, ενώ τα ατομικά παγωτά «κυριαρχούν» στις μικρές λιανικές πωλήσεις (περίπτερα, μίνι μάρκετ , ψιλικατζίδικα κ.λπ.) .).
Να σημειωθεί πάντως ότι η αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ ήταν καθαρά πληθωριστική, καθώς ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 5,88%.
Αυξήσεις τιμών, που σημειώνονται και φέτος με γοργούς ρυθμούς, καταγράφονται και στο μικρό λιανικό εμπόριο, σε όλες τις υποκατηγορίες παγωτού, που κυμαίνονται από 20-25% ετησίως.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το χαλαρό παγωτό από gelaterias, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., που παρουσιάζει αυξητικό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών.
Σούπερ κλαμπ παγωτού
Σε επιχειρηματικό {επίπεδο}, με αφετηρία την απόφασης του ομίλου Unilever να αποχωρήσει από τον κλάδο του παγωτού, που θα έχει αντίκτυπο στην εγχώρια αγοράστρια εντός δύο ετών, τη διάσωση του παγωτού Δωδώνη, αλλά και την επανείσοδο της αγοράς ΔΕΛΤΑ. σε αυτήν την κατηγορία μέσω της εξαγοράς της Cold Sin, είναι μόνο μερικές από τις επιχειρηματικές κινήσεις που διαμορφώνουν τη νέα σκηνή του κλάδου.
Το παζλ της Unilever
Η απόφασης της Unilever να διακόψει την επιχειρηματίας παγωτού και να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία με κύκλο εργασιών 7,9 δισ. ευρώ το 2023 μπορεί να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στις καθημερινές λειτουργίες του κλάδου στην εγχώρια αγοράστρια, αλλά μεσοπρόθεσμα, όλοι βλέπουν «Οι ισολογισμοί θα αλλάξουν, γιατί μέχρι το τέλος του 2025, όταν -σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς κολοσσού- θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόσχισης, θα αλλάξει και ο μεγαλύτερος «παίκτης».
Προς το παρόν, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Τσαβάρας, επικεφαλής του παγωτού Unilever στην περιοχή της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης, που εκτός από την Ελλάδα περιλαμβάνει τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, την Αλβανία, το Κόσοβο, την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία, δεν υπάρχει τίποτα στην ελληνική αγοράστρια δεν αλλάζει, και η εταιρεία συνεχίζει τα σχέδιά της όπως τα έχει κάνει.
Με μάρκες όπως Magnum, Ben & Jerry’s, Viennetta, Carte d’Or, Cornetto, Algida, Magic, καθώς και με το σήμα EVGA από το 2010, ο τζίρος της Unilever στην ελληνική αγοράστρια παγωτού το 2023 έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 10, 4% σε σύγκριση με το 2022, ενώ η δυναμική του μεριδίου της, συμπεριλαμβανομένων των μικρών σημείων (περίπτερα, μίνι μάρκετ), της τουριστικής αγοράς και των σούπερ μάρκετ, αγγίζει περίπου το 33%, όντας ηγέτης της αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται και φέτος στο 10%.
Μπροστά στα μεταβαλλόμενα δεδομένα, ειδικά αν κάποια στιγμή εκδοθεί εντολή για το χαρτοφυλάκιο ελληνικών παγωτών της Unilever, οι εναπομείναντες βασικοί παίκτες στην αγοράστρια βιομηχανικού παγωτού βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Πού βάζει τα στοιχήματά του ο Φρονέρι;
Η Froneri, μια κοινοπραξία μεταξύ της Nestle και της βρετανικής R&R που ανταγωνίζεται τη Unilever τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο {επίπεδο}, ελπίζει επίσης να επεκτείνει την οικονομική της εμβέλεια φέτος αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των καταστημάτων από τα οποία εξυπηρετεί τους πελάτες της.
Χωρίς να διεξάγει καμία παραγωγική δραστηριότητα σε ελληνικό έδαφος, αφού έκλεισε από το 2017 το εργοστάσιο παγωτού ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο, το οποίο πράγματι πουλήθηκε πριν από λίγους μήνες στον όμιλο MRP, έναν από τους μεγαλύτερους προγραμματιστές στην Ολλανδία, η Froneri κατάφερε να πετύχει τα υψηλότερα έσοδα από την ίδρυσή της το 2023 {επίπεδο} 45,7 εκατ. ευρώ (+8,57% σε σύγκριση με το 2022).
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρέασαν αυτή την ανάπτυξη ιδεών, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ήταν τα καλύτερα αποτελέσματα πωλήσεων στο κανάλι Εκτός έδρας, οι εξαγωγές και τα σημαντικά τουριστικά αποτελέσματα. Σημαντικό θετικό αντίκτυπο είχαν επίσης η επιτυχημένη κυκλοφορία της νέας σειράς προϊόντων της Nuii το δεύτερο έτος και οι προσαρμογές τιμών κατά τη διάρκεια του έτους, παρά το αυξημένο κοστούς αγοράς τελικών προϊόντων.
Η εικόνα της κερδοφορίας, αν και μειωμένη σε {επίπεδο} καθαρών αποτελεσμάτων λόγω υψηλής φορολογίας, έκλεισε θετικά, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 1,79 εκατ. ευρώ έναντι 3,28 εκατ. ευρώ το 2022.
Το 2023 συνεχίστηκαν οι στρατηγικές επενδύσεις σε νέα ψυγεία και η εταιρεία διέθετε κεφάλαια 1,3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ταμείο το 2022 ήταν 3 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η ΔΕΛΤΑ πούλησε την επιχειρηματίας παγωτού της στη Nestle, η οποία μεταβίβασε την επιχειρηματίας αυτή στη Froneri το 2016.
Το Αμερικανικό Όνειρο Κρι-Κρι
Παράλληλα, η Κρι-Κρι από την οικογένεια Παναγιώτη Τσινάβου, η μόνη αμιγώς ελληνική εταιρεία που παραμένει στην πρώτη τριάδα του κλάδου, συνεχίζει να επεκτείνεται τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.
Εξυπηρετώντας 20.000 σημεία πώλησης στην ελληνική αγοράστρια, επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω τη διείσδυσή της σε νέες αγορές μέσω του frozen yogurt. Στο πλαίσιο αυτό, δραστηριοποιείται ήδη στην Ιταλία, την Κορέα και τη Γερμανία και σχεδιάζει να ανοίξει στη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν εντός του έτους.
Μάλιστα, η γαλακτοβιομηχανία Serra βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αποστολής των πρώτων αποστολών ελληνικού frozen yogurt μέσω του Ατλαντικού.
Η απόφασης της Kri Kri να επενδύσει στο frozen yogurt της επιτρέπει να εξάγει σε πολύ περισσότερους προορισμούς, από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σιγκαπούρη, επειδή το προϊόν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, σε αντίθεση με το γιαούρτι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, κλείνοντας 70 χρόνια δραστηριότητας, η γαλακτοβιομηχανία πρωτοστατεί στη παραγωγή του πρώτου θεματικού πάρκου πάγου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, η οποία πρόκειται να αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο στην πόλη των Σερρών.
Την επόμενη μέρα παγωτό Δωδώνη
«Θεϊκό παγωτό» Δωδώνη που έχει χάσει πάνω από το 50% του τζίρου της τα τελευταία χρόνια που η αλυσίδα λειτουργούσε σχεδόν χωρίς ιδιοκτήτη φαίνεται πως τελικά δεν θα «διαλυθεί», με «λευκό ιππότη» τον Φούρνο Βενέτη. βασίζονται στην αναγνώρισή τους, η οποία παρά τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας, παραμένει τεράστια.
Ο νέος ιδιοκτήτης θα επενδύσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη ιδεών του Pagot Dodoni τα επόμενα δύο χρόνια, αγοράζοντας, μεταξύ άλλων, αγρόκτημα στη Βοιωτία δυναμικότητας 5.000 κιλά γάλα την ημέρα. Κι αυτό γιατί το νέο concept που εισάγει ο κ. Μονεμβασιώτης για την αλυσίδα Παγωτών Δωδώνη περιλαμβάνει παγωτατζίδικο, γαλατοπωλείο και ζαχαροπλαστείο με γλυκά υπερψύξης, που όλα απαιτούν «φυσικό γάλα», σημείωσε, περιγράφοντας την ολοκλήρωση του η συμφωνία μετά από 32 μήνες διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι η σειρά πωλήσεων Pagot Dodoni εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα και περιλαμβάνει άκαρπες διαγωνισμούς, ατυχή «φλερτ» και τον τελευταίο διαγωνισμό στον οποίο επιλέχθηκε ως προτιμώμενος επενδυτής ο Πρώτος Δρομέας Αλέξανδρος Κατσιώτης από την ΕΛΓΕΚΑ, ο οποίος όμως αποχώρησε λόγω καθυστερήσεων. ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σε αυτόν τον διαγωνισμό, οι Φούρνοι Βενέτη κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, αλλά δεν τα παράτησαν και τελικά αγόρασαν την εταιρεία μετά από 2,5 χρόνια περιπέτειας.
ΔΕΛΤΑ ξανά στον πάγο δίπλα στην πλαγιά
Εκτός από τους παραδοσιακούς «παίκτες» της τυποποιημένης αγοράς παγωτού, η αξίας των οποίων υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε πριν από λίγους μήνες ένας νέος παίκτης, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά παλιός.
Ο λόγος για τη ΔΕΛΤΑ (όμιλος Vivartia), η οποία επέστρεψε στο παγωτό μετά από 17 χρόνια αναλαμβάνοντας την Cold Sin του Γιώργου Γιαννίτση, τον τέταρτο παίκτη στην αγοράστρια του παγωτού μετά τις Unilever, Froneri και Kri-Kri.
Η Cold Sin είναι ο επίσημος εθνικός διανομέας του παγωτού Mars Hellas SA, ο επίσημος διανομέας του παγωτού General Mills SA (Häagen-Dazs) και ο αποκλειστικός διανομέας της Sammontana SPA για Ελλάδα και Κύπρο, μέσω ενός δικτύου 12.000 ψυγείων που καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα. έδαφος.
Η κίνηση αυτή δεν «μεταφράζεται» σε rebranding του Delta Ice Cream, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, αλλά εντάσσεται στη στρατηγική «οικοδόμησης» ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου προϊόντων στο πλαίσιο της μετατροπής της DELTA σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής μαζί με αναδιάρθρωση της παραγωγής μέσω και στοχευμένων εξαγορών.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα η εταιρεία να μην επιστρέψει παραγωγικά στην κατηγορία του παγωτού.
Υπενθυμίζουμε ότι η Cold Sin έχει υψηλά ποσοστά απόδοσης, καθώς το 2022 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) παρουσίασε αύξηση τζίρου 20% σε σχέσης με το 2021, φτάνοντας τα 7,43 εκατ. και τα κέρδη της μετά από φόρους έφτασαν τα 446.864 ευρώ.
Η πρώην ΕΒΓΑ επιστρέφει με το σήμα Menne
Η ΕΒΓΑ, άλλοτε ο κύριος ανταγωνιστής της ΔΕΛΤΑ, η οποία άλλαξε το όνομά της σε EMFI το 2019, επανενεργοποιείται στη λιανική αγοράστρια παγωτού με το σήμα Menne, συνεχίζοντας να παράγει μέρος των παγωτών της Unilever. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό κατά πόσο η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ελληνικής επιχείρησης, όπως προαναφέραμε, θα επηρεάσει τη συνεργασίας με τον διεθνή κολοσσό.
Χάρη στη συνεχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια (συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης ύψους 6 εκατ. ευρώ τον Μάιο του τρέχοντος έτους), η EMFI, υπό την ηγεσία του Κύρου Φιλίππου, επικεντρώνεται στην αύξηση των πωλήσεων του επώνυμου παγωτού ΜΕΝΝΕ (το οποίο κάνει ανοδικές κινήσεις στη λιανική αγοράστρια), καθώς και στα προϊόντα μαγιάς επώνυμων ΕΒΓΑ.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, που καλύπτει το οικονομικό έτος 2022, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 38,03 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,8% έναντι 32,9 εκατ. ευρώ το 2021. Το 52,7% του συνολικού τζίρου της, δηλ. 20 εκατ. ευρώ αφορούν πωλήσεις στη Unilever, για την οποία παράγει παγωτό ΕΒΓΑ στα εργοστάσιά της στην Ιερά Οδό.
Και ΚΑΘΑΡΟ παγωτό;
Δεδομένου ότι η νοσταλγία «πουλάει», δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να εμφανιστεί στην αγοράστρια και το παγωτό ΑΓΝΟ.
Λέγεται ότι οι αδερφοί Σαράντη (Όλυμπος, Τύρας), οι οποίοι απέκτησαν τα εμπορικά σήματα και τις ιδιότητες της γαλακτοβιομηχανίας στη βόρεια Ελλάδα μετά από μια αλλαγή στη θέση της μάρκας στην αγοράστρια που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με 21 διαφορετικούς κωδικούς γαλακτοκομικών , σκεφτείτε την επανακυκλοφορία του παγωτού CLEAN.
Η Agno διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής παγωτού στο βιομηχανικό της εργοστάσιο στον Λαγκαδά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση εάν γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους.
Καγιάκ σε ένα λόφο
Τέλος, δυναμώνει και η Kayak, μια γνωστή ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του παγωτού και της ζαχαροπλαστικής εδώ και τρεις δεκαετίες.
Τον Μάιο του 2020, η εταιρεία παγωτού Kayak απέκτησε ολόκληρη την εταιρεία Chillbox Global SA από το ταμείο NBGI και το 70% των μετοχών της Chillbox SA, η οποία διαθέτει αλυσίδα 41 επώνυμων καταστημάτων frozen yogurt στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ομοίως, απέκτησε το 50% των μετοχών της Cretika Pagot SA, η οποία διαθέτει εγκατάσταση παραγωγής παγωτού με βάση το κατσικίσιο γάλα, τα προϊόντα της οποίας διατίθενται σε καταστήματα με το σήμα Goatit.