ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χρηματοοικονομικό περιβάλλον: Στο 3%, η Επιτροπή θέτει τον πήχη για την αύξηση των δαπανών για την 4ετία 2025-2028



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Χρηματοοικονομικό περιβάλλον: Στο 3%, η Επιτροπή θέτει τον πήχη για την αύξηση των δαπανών για την 4ετία 2025-2028
Οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι συνάδουν με τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών

26 Ιουνίου 2024 – 16:50

Διάγραμμα 0 για τους ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ κύκλους: Η Επιτροπή ορίζει το όριο αύξησης των δαπανών για 4 έτη 2025-2028 σε 3%

Οι στόχοι καθαρών πρωτογενών δαπανών που έστειλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του νέου δημοσιονομικού πλαισίου προβλέπουν μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών περίπου 3% (κατά μέσο όρο) ετησίως για την περίοδο 2025-2028, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικά λένε. Υπενθυμίζεται ότι ο αντίστοιχος στόχος για το 2024 ήταν 2,6%.

Η Ημερησία ανέφερε ότι οι στόχοι καθαρού πρωτογενούς κόστους θα οριστικοποιηθούν μετά από τεχνικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόγραμμα που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Επιτροπή το φθινόπωρο.

Συνολικά, οι παραπάνω στόχοι συνάδουν με τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια και αντικατοπτρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε όλες τις μεταβλητές που καθορίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους:

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (δηλαδή την τριετία 2021-2023), ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα παρουσίασε μείωση ρεκόρ στην ιστορία της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επέστρεψε σε ένα υγιές πρωτογενές πλεόνασμα, ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κοστούς του δημόσιου δανεισμού και εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα – λένε πηγές του Υπουργείου Οικονομικών – είναι {αποτέλεσμα} γενικά επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής, η οποία επιτρέπει τη συνέχιση των φιλικών προς την ανάπτυξη ιδεών πολιτικών και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφασης της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών και περαιτέρω μείωση των επιβαρύνσεων για το 2025 ύψους 880 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου, και συγκεκριμένα:

• Μείωση των ασφαλίστρων κατά 0,5%, που κοστίζει 225 εκατ. ευρώ.

• Μείωση ή, μάλιστα, κατάργηση των επαγγελματικών αποδοχών των ειδικών, κόστους 120 εκατ. ευρώ.

• Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση στεγαστικού επιδόματος φοιτητών (15 εκατ. ευρώ).

• Αύξηση των συντάξεων που, σύμφωνα με γνωστό μαθηματικό τύπο, υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

• Αναστολή ΦΠΑ στην κατασκευή, που κοστίζει 20 εκατ. ευρώ.