ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Attica Bank: Αύξηση εσόδων 38% το πρώτο τρίμηνο

Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 8,7 εκατ. ευρώ και καθαρή πιστωτική επέκταση 171 εκατ. ευρώ για την Attica Bank

Η Attica Bank παρουσίασε οργανική λειτουργική κερδοφορία για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, με συνεχή ανάπτυξη ιδεών των επιχειρήσεων να επιτυγχάνεται το 2023.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η τράπεζα παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε όλες τις λειτουργικές γραμμές των οργανικών όγκων του Ομίλου, επιτυγχάνοντας επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) 8,7 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με {κέρδος} 0,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από τόκους και της συνεχιζόμενης μείωσης της βάσης κόστους στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Attica Bank: Ενισχύεται το διοικητικό προσωπικό – νέος νομικός διευθυντής

Στόχοι της Attica Bank

Τα αποτελέσματα συνάδουν πλήρως με τους στόχους και τη στρατηγική του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και παρέχουν τις βάσεις για τη δυναμική ανάπτυξη ιδεών της Attica Bank στην τραπεζική αγοράστρια και την υλοποίηση των ετήσιων στόχων. Η Attica Bank συνέχισε να βελτιώνει όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, με έμφαση στη λειτουργική κερδοφορία μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και της συνετής διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου.

Η τράπεζα κατέγραψε σημαντική αύξηση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εσόδων σε ετήσια βάση κατά 38%, τα οποία ανήλθαν σε 25,3 εκατ. ευρώ έναντι 18,3 εκατ. ευρώ την ίδια συγκριτική περίοδο, στην οποία συνέβαλαν κυρίως το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον καθώς και το εξαιρετικό πιστοληπτικής ικανότητας της επέκτασης και το πρώτο τρίμηνο του 2024, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Τράπεζας και την επανατοποθέτησή της στην αγοράστρια.

Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα βελτιώθηκαν κατά 36,3% σε ετήσια βάση, λόγω των νέων εκταμιεύσεων και της αύξησης των εσόδων από τόκους από δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες. Η αύξηση αντισταθμίστηκε από το σημαντικά υψηλότερο κοστούς χρηματοδότησης των εργασιών της Τράπεζας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ως {αποτέλεσμα} της προσαρμογής των καταθετικών προϊόντων στα νέα επιτόκια της αγοράς.

Καθαρά έσοδα από προμήθειες

Αντίστοιχα, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 78% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της υψηλότερης παραγωγής, της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της έμφασης στην έκδοση εγγυητικών επιστολών. Τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση λόγω της συνεχιζόμενης συμμετοχής του Διοικητικού Συμβουλίου στη {διατήρηση} και μείωση του λειτουργικού κόστους και στη βέλτιστη χρήση των ιδίων πόρων της Τράπεζας.

Οι επιχορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 3,63 δισ. ευρώ την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις επιταχύνθηκαν επίσης το α’ τρίμηνο του 2024 και ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 283 εκατ. ευρώ αφορούν επιχειρηματική τραπεζική και τα 12 εκατ. ευρώ τη λιανική τραπεζική. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε κυρίως από δάνεια προς επιχειρήσεις, στα οποία εστιάζει η Τράπεζα στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού της Σχεδίου, και ανήλθε σε 171 εκατ. ευρώ, που σημαίνει καλύτερη δυναμική ανάπτυξης σε σύγκριση με το σύνολο της αγοράς, η οποία παρουσίασε πιστοληπτική ικανότητα, επέκταση κατά 156 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο. Το ποσοστό των νέων εκταμιεύσεων που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθε σε 97 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 33% των νέων δανείων. Στόχος της Τράπεζας είναι να αναδείξει περαιτέρω την παραδοσιακή ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματίας, αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό εσόδων από αυτή την κατηγορία πελατών, εμπλουτίζοντας παράλληλα τα διαθέσιμα προϊόντα.

Ρευστότητα

Η Attica Bank διατηρεί επαρκή ρευστότητα, με τις συνολικές καταθέσεις του Ομίλου να αγγίζουν τα 3,1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 και τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 268,6%. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου (προ προβλέψεων), ο οποίος ήταν 47,6% (χωρίς τιτλοποίηση).

Στο πλαίσιο του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Τράπεζα πούλησε και ακίνητα το πρώτο τρίμηνο του 2024 και το {κέρδος} ανήλθε σε 3,3 εκατ. ευρώ, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων από την ενοποίηση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας και της πραγματοποιηθείσας υπεραξίας η πώληση το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024, αναμένεται ότι θα είναι περίπου 65 μονάδες βάσης. Σε {επίπεδο} κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης CET1 αυξήθηκε στο 10,8% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των λογιστικών προσαρμογών που προέκυψαν από τις μεταβατικές διατάξεις του ΔΠΧΑ 9 και της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης που σημειώθηκε επίσης το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αύξηση των μη υποστηριζόμενων ανοιγμάτων στην Attica Bank

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της μεταφοράς παλαιότερων δανείων από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας σε καθεστώς ΜΕΑ, στο πλαίσιο της τελικής ενοποίησης του ισολογισμού της Τράπεζας και διαφάνεια. Εξαιρουμένων των κατανομών χαρτοφυλακίου παλαιού τύπου, η ΜΕΑ ήταν 54,2%, μειωμένη κατά 270 μονάδες βάσης σε τρίμηνο και 11,6 ποσοστιαίες μονάδες από έτος σε έτος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αθέτησης για τη νέα παραγωγή για δάνεια που εκταμιεύονται από το 2021 είναι κάτω του 1%.

Αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, θα εξεταστεί η περαιτέρω ενοποίηση του ισολογισμού παράλληλα με την οριστική ένταξη μέρους της ΜΕΑ στο πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ», ταυτόχρονα με προπαρασκευαστικές ενέργειες για ενδεχόμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, για την οποία δεν υπάρχει απόφασης. έχει ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές της Τράπεζας αυτή τη στιγμή. Οποιαδήποτε απόφασης του διοικητικού συμβουλίου να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» θα ληφθεί μετά την {αξιολόγηση} του αντίκτυπου που θα έχει στα αποτελέσματα της Τράπεζας και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τυχόν αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί από άλλες κατάλληλες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης ως {αποτέλεσμα} συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων της Τράπεζας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κα Ελένη Βρεττού, δήλωσε σχετικά: «Το 2023 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Τράπεζα επέστρεψε στη λειτουργική κερδοφορία, ενώ το 2024 η τάση αυτή συνεχίζεται δυναμικά, κάτι που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η θετική πιστωτική επέκταση σε μια αγοράστρια που έγινε θεμελιωδώς αρνητική το πρώτο τρίμηνο επιβεβαιώνει όχι μόνο τον δυναμισμό της Τράπεζας, αλλά και την εμπορική της ελκυστικότητα, καθώς και την ανάγκης παροχής στους πελάτες περισσότερων εναλλακτικών λύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στρατηγικά, μετά την επίτευξη αυξανόμενης κερδοφορίας, στόχος μας παραμένει η πλήρης εξυγίανση, επέκταση και εκσυγχρονισμός της Τράπεζας με υψηλή ρευστότητα και ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία μετόχων στο άμεσο μέλλον, η οποία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε τόσο την πιθανή ένταξη της Τράπεζας στο σχέδιο «Ηρακλής ΙΙΙ» όσο και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και την επακόλουθη ανακεφαλαιοποίηση. Η βασική μας φιλοδοξία είναι ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας που χτίζεται να επαναφέρει τον πελάτη στο επίκεντρο και να παρέχει την καλύτερη υπηρεσία ανεξαρτήτως μεγέθους, βελτιώνοντας την τραπεζική του εμπειρίας όχι μόνο ψηφιακά, αλλά και σημαντικά, χάρη στην αμεσότητα και την ευελιξία. Υποστηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη ιδεών και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο, ψηφιακό και εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης, καθιστώντας την ίδια την Τράπεζα παραδείγματα αυτής της μετάβασης».