Η Intrum υποχρεούται να αποδείξει ότι θα συμμορφώνεται πλήρως με το υφιστάμενο καθεστώς που ρυθμίζει τη λειτουργία των υπηρεσιών εξυπηρέτησης
«Κίτρινη κάρτα» εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Intrum, απορρίπτοντας την αίτησή της για νέα άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρχεία της Intrum υπόκεινται σε πολυάριθμες καθυστερήσεις, με {αποτέλεσμα} να μην συνάδουν με το πλαίσιο λειτουργίας που ισχύει για τους servicers.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έδωσε στην εταιρεία διαχείρισης της κόκκινης πίστωσης προθεσμία έως το τέλος Οκτωβρίου για να υποβάλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εκ νέου απόκτηση άδειας.
Η σχετική προθεσμία για την ανανέωση της άδειας Intrum έληξε πριν από λίγες ώρες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η διαδικασία αδειοδότησης δεν έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό το στάδιο διότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν επιβεβαιώνουν την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Μέρους Β του Ν. 5072/2023.
Intrum, ένας τεχνικός σέρβις που πνίγεται στα χρέη – Ξαφνική υποβάθμιση αξιολόγησης από τη Fitch
Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε χρόνος για την υποβολή πρόσθετων στοιχείων που αποδεικνύουν την πλήρη συμμόρφωσή του με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που οδηγεί στη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας.
Εσωτερικό
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει αυτό το θέμα, η Intrum αναφέρει τα εξής: «Δεν σχολιάζουμε ρυθμιστικές και εποπτικές διαδικασίες. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες στις οποίες συμμετέχουμε».
Προστιθέμενη αξίας
Αναφέρεται ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει επιφυλάξει παρόμοια μεταχείριση για την DoValue, η οποία επίσης δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις.
στρατιωτικοί
Πηγές του κλάδου σημειώνουν ότι «υποβάλαμε όλα τα έγγραφα εγκαίρως. Ορισμένα έντυπα, τα οποία έχουν τυπικό χαρακτήρα, δεν είχαν προλάβει να εξεταστούν από την Κεντρική Τράπεζα επειδή υποβλήθηκαν πρόσφατα. Για το λόγο αυτό, η προηγούμενη άδεια παρατάθηκε για άλλους τέσσερις μήνες».
Οι ίδιοι κύκλοι ενημερώνουν ότι έχει γίνει επικοινωνίας με τις υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας και εκτιμούν ότι η Επιτροπή Πιστώσεων και Ασφαλίσεων (ΕΠΑΘ) θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας για να ελέγξει τα έγγραφα ώστε να εκδοθεί νέα άδεια.
«Η υπόθεση είναι διαδικαστικού χαρακτήρα», τονίζουν. Μέχρι τότε, ωστόσο, η Intrum και η doValue θα συνεχίσουν να λειτουργούν νόμιμα με βάση την απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος που εκδόθηκε το 2017.
Ο Fitch υποβαθμίζει την {αξιολόγηση} της Intrum
Τα παραπάνω έρχονται μετά από μια κίνηση υψηλού προφίλ του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έσπευσε πρόσφατα να υποβαθμίσει τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης χρέους Intrum σε CCC, δεδομένου ότι υπάρχει μια «σημαντικά αυξημένη» πιθανότητα η επερχόμενη αναχρηματοδότηση της εταιρείας να εκληφθεί ως προβληματική {ανταλλαγή} χρέους. .
Ειδικότερα, η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) και την {αξιολόγηση} μη εξασφαλισμένου χρέους της Intrum AB (publ) σε «CCC» από «Β».
«Η υψηλή μόχλευση της εταιρείας, η περιορισμένη επί του παρόντος πρόσβασή της στις αγορές χρέους και η βραχυπρόθεσμη πίεση για ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους πιστωτές» υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τους κατόχους ομολόγων, ανέφερε στην έκθεσή του η Fitch.
Συζητήσεις με τους πιστωτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητρικός όμιλος, η Intrum, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές από τον περασμένο Μάρτιο και έχει μάλιστα διορίσει χρηματοοικονομικούς συμβούλους που θα ασχοληθούν με τη οργάνωση του χρέους της εταιρείας. Το επόμενο σημαντικό χρέος της Intrum (ένα ομόλογο 469 εκατομμυρίων ευρώ) λήγει στις 15 Ιουλίου 2024. Οι μετοχές της Intrum έχουν υποχωρήσει σημαντικά φέτος (πάνω από 60% σε ένα σημαντικό σημείο), δίνοντας στην εταιρεία αγοραία αξίας λίγο πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια.