ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χάρτης επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ από την αρχή – Ριζική άρση των επιδομάτων παιδιού και ανεργίας



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Χάρτης επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ από την αρχή – Ριζική άρση των επιδομάτων παιδιού και ανεργίας
Αύξηση του επιδόματος τέκνου και του επιδόματος ανεργίας – Τι αλλάζει στα δύο εναπομείναντα επιδόματα – Σε ποιους δικαιούχους θα ισχύει η προπληρωμένη κάρτα στο τέλος του 2024

5 Ιουλίου 2024 – 09:14

Φωτογραφία 0 για Από την αρχή, χάρτης επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ - Ριζική άνοδος στα επιδόματα παιδιού και ανεργίας

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικογένειας και περιορισμού της υπογεννητικότητας, αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση του επιδόματος τέκνου το 2024, καθώς και αλλαγές στα άλλα δύο επιδόματα στέγασης και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε αυτό το διάστημα ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιολογεί τα οφέλη προκειμένου να γίνουν οι καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις με βάση το κονδύλι των 100 εκατ. περίπου που θα διανεμηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι το ταμείο προήλθε από απώλεια επιδομάτων κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι φορολογούνται σήμερα με βάση ένα ελάχιστο λογιζόμενο εισόδημα, με {αποτέλεσμα} πολλοί να υπερβαίνουν το τεστ.

Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και τέκνων

Επίδομα ανεργίας: Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας θα τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο, οι οποίες πλέον θα συνδέονται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης του εργαζομένου, έτσι ώστε όσοι χάνουν τη δουλειά τους μετά την καταβολή εισφορών για πολλά χρόνια εργασίας να λαμβάνουν επίδομα με πρόσθετο επίδομα αποδοχών ανάλογα μέχρι τα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος, καθιερώνεται μπόνους 100-200 ευρώ, το οποίο θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας (σήμερα 510 ευρώ) και θα αλλάζει ανά τρίμηνο, χωρίς να μεταβάλλεται το όριο των 12 μηνών του επιδόματος ΔΥΠΑ. χορηγείται.

Το μπόνους θα λάβουν όσοι είχαν μακροχρόνια ασφάλιση (π.χ. άνω των 20 ετών) και αποδοχές πάνω από τον μέσο μισθό (π.χ. άνω των 1.500 ευρώ) και δεν έχουν λάβει ακόμη επίδομα ανεργίας.

Τα ποσά δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει» αλλά αναμένεται να αποτυπωθούν άμεσα στο σχετικό ΚΥΑ. Τον Σεπτέμβριο, το σχέδιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 10.000-20.000 ανέργων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επίδομα Παιδιού: Σύμφωνα με πληροφορίες για το Επίδομα Παιδιού, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν θα αλλάξουν, αλλά θα υπάρξει γενναία αύξηση και θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Το ύψος του επιδόματος τέκνου είναι σήμερα 70, 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και έως 140, 84 ή 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνας.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εξίσωσης τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνους, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι «η αύξηση των προνομίων των τρίτεκνων οικογενειών καθορίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αυτό ακριβώς έκανε για να αποφασίσει. σε ποιο {επίπεδο} θα ήταν, γιατί θέλει να ενισχυθεί ιδιαίτερα και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε δημογραφική παρακμή, άρα μια οικογένεια με τρία παιδιά είναι πολύτεκνη. Φυσικά, ας ρίξουμε μια άλλη ματιά σε όλα τα προνόμια που έχουν οι πολύτεκνοι όσον αφορά τη στήριξη τους. «Τα τελευταία χρόνια, τα τριγονεϊκά νοικοκυριά και τα πολύτεκνα κάτω από πολλές πολιτικές, όπως το στεγαστικό μας σχέδιο «Spiti Mu», το οποίο είχε μηδενική απορρόφηση, έλαβαν προνόμια λόγω των αυξανόμενων αναγκών τους».

Εξετάζεται η αύξηση και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην {περίπτωση} των αναπηρικών συντάξεων.

Προπληρωμένη κάρτα: Στα τέλη του 2024 αναμένεται η σταδιακή {εφαρμογή} προπληρωμένης κάρτας με προνόμια ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ. (ανεργία, γέννηση, επίδομα τέκνου κ.λπ.)

Οι δικαιούχοι κοινωνικών παροχών θα πρέπει να ζητήσουν από την τράπεζα που διατηρεί τον τραπεζικό τους λογαριασμό να λάβει δωρεάν προπληρωμένη κάρτα.

Σύμφωνα με το νόμο, το 50% όλων των παροχών πρέπει να εξοικονομείται σε προπληρωμένη κάρτα.

Με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας και τη θεσμοθέτηση του ορίου ανάληψης μετρητών 50%, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση φορολογικών ελαφρύνσεων που αντιπροσωπεύουν το 3% του ΑΕΠ.

Οι περισσότερες συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω σημείων πώλησης ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, προκειμένου να διατηρηθεί η διαφάνεια σχετικά με τη χρήση των παροχών από τους δικαιούχους.

Για παραδείγματα, άτομο που λαμβάνει ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί να ξοδέψει 250 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα υπόλοιπα 250 ευρώ σε μετρητά. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει όλο το ποσό μέσω κάρτας, αλλά όχι ολόκληρο το ποσό σε μετρητά.

Ποιες παροχές εξαιρούνται;

Τα ακόλουθα προνόμια θα εξαιρεθούν από τη χρήση προπληρωμένης κάρτας:

Από τον ΟΠΕΚ

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για ανασφάλιστους ηλικιωμένους, συντάξεις αναπηρίας, επίδομα αλλοδαπών προσφύγων, επίδομα στέγασης, επίδομα εισοδήματος για οικογένειες σε ορεινές περιοχές και σε μειονεκτική θέση, έξοδα κηδείας σε {περίπτωση} θανάτου ανασφάλιστου, επίδομα στέγασης για ανασφάλιστους ηλικιωμένους.

ΑΠΟ ΑΣΣ

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη, επίδομα μιας χρήσης και έκτακτη οικονομική βοήθεια που καταβάλλει η ΔΥΠΑ. Τα άτομα με προβλήματα όρασης άνω του 80% αποκλείονται επίσης από την πληρωμή με προπληρωμένη κάρτα.