Οι αναλυτές της Wood λένε ότι θα παρακολουθούν στενά τα οικονομικά στοιχεία
Το ενδεχόμενο των επιπτώσεων των πυρκαγιών και των πλημμυρών στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αντιμετωπίζει φέτος πολύ σοβαρά ο Wood, ο οποίος, αν και διατηρεί εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη στο 2,8%, παραμένει επιφυλακτικός ως προς τις επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, θα παρακολουθούν προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα στηριχθούν από επενδύσεις, κονδύλια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την ανάπτυξη του τουρισμού.
Περικοπή δαπανών: πώς θα εφαρμοστεί στον δημόσιο τομέα
Αναθεώρηση και προσδοκίες
Σύμφωνα με τον Wood, η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση το 2010. Η Wood εκτιμά ότι το πραγματικό {δυναμικό} ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι τώρα περίπου 3%, υποστηρίζεται από βελτιωμένους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και ευνοϊκή οικονομική θέση του δημόσιου τομέα που διατηρεί το κοστούς δανεισμού σε μέτριο {επίπεδο}.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2023 ήταν 20.920 ευρώ, αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι 2% λιγότερο από το 2009. Το ποσοστό φτώχειας ήταν 26,1% το 2023 και μειώθηκε αργά από 32,4% το 2015.
Το μερίδιο των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε στο 38,1% (σε πραγματικούς όρους) – έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιπροσωπεύει σαφή βελτίωση σε σύγκριση με το 24% του ΑΕΠ το 2010.
Καταλύτες
Το 2024, η οικονομία θα επωφεληθεί από τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, τη σημαντική εισροή ΑΞΕ και την ομαλοποίηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις. Από ορισμένες {απόψεις}, αυτό παραμένει ένα έτος μετάβασης, σύμφωνα με τον Wood.
Τα στοιχεία καταθέσεων δείχνουν επίσης ότι οι εταιρικές καταθέσεις αυξάνονται, αν και με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό. Ο δανεισμός προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είναι ισχυρός, ενώ ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά συνεχίζει να μειώνεται, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τα προηγούμενα έτη.
Οι έρευνες για τα νοικοκυριά δείχνουν υψηλό και επίμονο πληθωρισμό, που σημαίνει περιορισμένη αγοραστική δύναμη, καθώς οι περισσότερες μισθολογικές συμβάσεις συνάπτονται χωρίς αυξήσεις, αφήνοντας τα νοικοκυριά να αποκτούν εισόδημα μέσω υπερωριών, επιδομάτων ή αλλαγών θέσεων εργασίας.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η αγοράστρια εργασίας βρίσκεται σε κακή κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Τον Ιούνιο, η διάθεση μεταξύ των εργοδοτών επιδεινώθηκε, αν και η διάθεση στις επιχειρήσεις βελτιώθηκε.
Υπάρχουν επίσης δυσκολίες στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας σε βιώσιμη βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοράστρια είναι ευνοϊκή, αν και όχι ακόμη πολύ ισχυρή, σύμφωνα με τον Wood.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι μέσες τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση, έναντι μέσου όρου 13,8% πέρυσι και 11,9% σε ετήσια βάση. έτος. βάση το 2022
Η τουριστική περίοδος εμφανίζεται επίσης ισχυρή. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από έτος μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 22% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2023 και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός επιταχύνεται ακόμη περισσότερο όσο προχωρά το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, οι αναφορές για πυρκαγιές έχουν αυξηθεί και φέτος. Ο Wood λέει ότι οι εκτεταμένες πυρκαγιές πέρυσι και οι σοβαρές πλημμύρες τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάρχει κάποιος κίνδυνος να επαναληφθούν φέτος.