ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εξυπηρετητές: Χαμηλό ενδιαφέρον των «κόκκινων» δανειοληπτών για πληροφορίες από πλατφόρμες



Τρέχοντα ζητήματα

Εξυπηρετητές: Χαμηλό ενδιαφέρον των «κόκκινων» δανειοληπτών για πληροφορίες από πλατφόρμες
Όπως τονίζουν συνεχώς οι διευθυντές εταιρειών διαχείρισης, οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη επίλυση και δεν ωφελούν κανέναν, ούτε τις ίδιες τις εταιρείες ούτε φυσικά τους οφειλέτες

11 Ιουλίου 2024 – 15:00

Φωτογραφία 0 για Εξυπηρετητές: Χαμηλό ενδιαφέρον των «κόκκινων» δανειοληπτών για πληροφορίες από πλατφόρμες

Η ακλόνητη επιθυμία είναι να επιλυθεί το χρέος με βιώσιμο τρόπο και να θεραπευθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κόκκινα δάνεια, ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες (με βάση μια σειρά κριτηρίων που δεν είναι οριζόντια σε όλα τα δάνεια και τους εποπτικούς ελέγχους) και στους δανειολήπτες σε τραπεζική κανονικότητα και χρηματοοικονομική Όπως τονίζουν συνεχώς διευθυντές εταιρειών διαχείρισης, οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη επίλυση και δεν αποφέρουν οφέλη σε κανέναν, ούτε στις ίδιες τις εταιρείες ούτε φυσικά στους οφειλέτες.

«Φυσικά, δεν είναι όλα τα «κόκκινα» δάνεια {αποτέλεσμα} στρατηγικών χρεοκοπιών και πολλοί είναι οι δανειολήπτες που βίωσαν ατυχία, δέχθηκαν πολύ μεγάλο πλήγμα στην κρίση, προσάρμοσαν τα δάνειά τους και σήμερα τα αποπληρώνουν κανονικά» – πηγές του ομίλου Intrum. ας πούμε, η οποία σε πανευρωπαϊκό {επίπεδο} κατέγραψε έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 210 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Δεν μπορούν να εντοπίσουν τους οφειλέτες

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να εντοπίσουν και να επικοινωνήσουν με τον οφειλέτη, γι’ αυτό θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε πολύ βασικά στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή τηλέφωνο ή e-mail, στη διάθεση της εφορίας.

Και παρότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας των ιστοσελίδων υπήρξαν πολλά παράπονα -δικαιολογημένα και μη- από δανειολήπτες για αδυναμία ή και δυσκολίες επικοινωνίας με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» τους δάνεια, ο αριθμός όσων εγγράφηκαν στα ηλεκτρονικά πλατφόρμες για την απόκτηση εξατομικευμένων αναλυτικών πληροφοριών, σύμφωνα με τα πρότυπα ηλεκτρονικής τραπεζικής, είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο και παρόλο που οι εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις για να ανταποκριθούν τόσο στις νομικές απαιτήσεις, παρά το πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, όσο και στις ανάγκες των πελατών τους. Και σε αυτό το πλαίσιο, αυτά τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν περαιτέρω (π.χ. αυτόματη ρύθμιση μικρών οφειλών)

Πηγές της Intrum αναφέρουν ότι περίπου 13.000 από τους 700.000 πελάτες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της, η οποία λειτουργούσε σχεδόν ένα χρόνο πριν το νέο θεσμικό πλαίσιο την καταστήσει υποχρεωτική, ενώ σημαντικά λιγότεροι εγγράφονται σε πλατφόρμες άλλων εξυπηρετητών. Η πρόσβαση του δανειολήπτη στο ηλεκτρονικό σύστημα εξατομικευμένων πληροφοριών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης που ορίζει ο διαχειριστής του δανείου μετά τη διαδικασία αναγνώρισης του δανειολήπτη (π.χ. μέσω eGov – KYC).

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης υποχρεώθηκαν, από την 1η Απριλίου 2024, να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν πλήρως ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων ενημερώνονται εξατομικευμένες πληροφορίες μηνιαίως (αναλυτική λίστα των οφειλόμενων ποσών ως μέρος, τόκοι, προμήθειες και τυχόν άλλες χρεώσεις, ισχύον επιτόκιο, ποσό δόσης και προθεσμία πληρωμής κ.λπ.).