ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Προϋπολογισμός 2025: Νέοι κανόνες, εντολές και περικοπές

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους επιταχύνοντας την ανάπτυξη ιδεών μέσω νέων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με προτεραιότητα την πρόληψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα «ραμθούν» στον προϋπολογισμό του 2025. Σφραγίδα δίνει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά για την εκπαίδευση του νέου προϋπολογισμού, που εστάλη στα υπουργεία, τα οποία καλούνται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. έως τις 31 Ιουλίου 2024 το αργότερο και σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Επιτροπής ως κύριος «πλοηγός».

Η εγκύκλιος παρέχει καθοδήγηση για εκτιμήσεις και προβλέψεις εσόδων και δαπανών τόσο για το 2025 όσο και για τα επόμενα έτη, προκειμένου να γίνει ακριβέστερη προσέγγιση του τελικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση για την προετοιμασία του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2025-2028. που θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα σταλεί στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική παραπομπή στην ευρωπαϊκή οδηγία αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας πτωτικής τάσης του χρέους επιταχύνοντας την ανάπτυξη ιδεών χάρη σε νέες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που αποτελούν προτεραιότητα για την πρόληψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Πόσο «κόστισε» η κακοκαιρία στο ελληνικό ΑΕΠ Δανιήλ – Τι δείχνει η μελέτη της Eurobank

Η κρατική πρωτογενής δαπάνη αποτελεί σήμερα το βασικό εργαλείο δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς δεν θα επιτραπεί να αυξηθεί περισσότερο από το όριο του 3%, δίνοντας δεύτερη προτεραιότητα στα πρωτογενή πλεονάσματα, όπου η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη ούτως ή άλλως να εξυπηρετήσει τον στόχο, τα επόμενα χρόνια κατά 2,1 %.

Αύξηση 3% στην πρωτογενή δαπάνη

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «οι στόχοι καθαρών πρωτογενών δαπανών που έστειλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπουν μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια αύξηση της καθαρής πρωτογενούς δαπάνης της τάξης του 3% (κατά μέσο όρο ) ανά έτος για τα έτη 2025 – 2028.” Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος στόχος για το 2024 ήταν 2,6%.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel, Geromin Zettelmayer, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ενημερώνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να καταβάλει μεγάλη προσπάθειας προσαρμογής στους νέους κανόνες, προσθέτοντας ότι «η προσαρμογής θα είναι μικρή, ύψους 0,03-0,05%. του ΑΕΠ, γιατί έχει ήδη αρκετά μεγάλο πλεόνασμα». Σε κάθε {περίπτωση}, οι στόχοι για την επίτευξη του καθαρού πρωτογενούς κόστους θα οριστικοποιηθούν μετά τον τεχνικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό-διαρθρωτικό πρόγραμμα που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Επιτροπή το φθινόπωρο.

Οι υπεύθυνοι διευθυντές εξηγούν ότι, συνολικά, οι παραπάνω στόχοι συνάδουν με τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια και αντικατοπτρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε όλες τις μεταβλητές που καθορίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους: είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (δηλαδή την τριετία 2021 – 2023), ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ελλάδα παρουσίασε πτώση. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επέστρεψε σε ένα υγιές πρωτογενές πλεόνασμα, ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κοστούς του δημόσιου δανεισμού και εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην {περίπτωση} των φορολογικών εσόδων, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να παράσχει προβλέψεις για τις διάφορες κατηγορίες φόρων που εισπράττονται, ενώ θα τονίσει την ανάγκης διενέργειας εξειδικευμένου «crash test» για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων νομοθετικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο 11 διαφορετικών δράσεων με στόχο την καταπολέμηση της φορολογίας. φοροδιαφυγή (λογιζόμενα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών, myData σχετικά με έξοδα, προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρεωτικό POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές, απαγόρευση χρήσης μετρητών κατά την αγοράστρια ακινήτων, μέτρα κατά του λαθρεμπορίου κ.λπ.) ως στόχος η παραγωγή πρόσθετου εισοδήματος 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, που θα ανοίξει το δρόμο για νέες μειώσεις φόρων.

«Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την τρέχουσα κερδοφορία αυτών των παρεμβάσεων, οι εκτιμήσεις νομισματικών εσόδων προσαρμόζονται ανάλογα. Εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις στην υλοποίηση μιας συγκεκριμένης παρέμβασης από αυτές που είχαν αρχικά εκτιμηθεί, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να παράσχουν επαρκή αιτιολόγηση (π.χ. καθυστέρηση στην έκδοση νομικών πράξεων που απαιτούνται για την υλοποίηση της δράσης, αλλαγή στη βάση υπολογισμού κ.λπ.), αναφέρει η εγκύκλιος Πετραλίων.
Μέτρα στήριξης. Κατά την προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού θα ληφθούν επίσης υπόψη παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής ύψους 880 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, όπως:

  • Μείωση των ασφαλίστρων κατά 0,5%, που κοστίζει 225 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση ή, μάλιστα, κατάργηση των επαγγελματικών αποδοχών των ειδικών, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
  • Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κοστίζει 15 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση των συντάξεων που σύμφωνα με γνωστό μαθηματικό τύπο υπολογίζεται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή ΦΠΑ για την κατασκευή, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Πηγή: premium έκδοση «Τα νέα»