Μόνο 3 στους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες αμφισβήτησαν τον φόρο εισοδήματός τους, σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο «7. InvestGR 2024 Forum: Graphs of the Future.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει μια συνεπή δημοσιονομική πολιτική τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια του «7. InvestGR 2024 Forum: Charting the Future» σε πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο του Ot.gr, Ντίνο Σιωμόπουλο.
Είπε ότι «όσοι ντύνονται προσωρινά Άγιοι Βασίληδες αποδεικνύονται Δρακουμέλες» γιατί υπόσχονται περισσότερα από όσα αντέχουν τα δημοσιονομικά τους περιθώρια, κάτι που οδήγησε σε αυτό που βίωσε η χώρα την τελευταία δεκαετία.
Αντίστροφη μέτρηση για το 4ετές οικονομικό σχέδιο της Ελλάδας
Ο Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να εμφανίσει δημοσιονομικά πλεονάσματα χωρίς να αυξήσει τους φόρους. Τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, αυτό επιτεύχθηκε κυρίως με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αλλά και με συστηματικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αποδίδουν καρπούς.
Ο ρόλος του πληθωρισμού έχει μειωθεί σημαντικά καθώς έχει σημειώσει σημαντική μείωση από 9% πριν από δύο χρόνια στο 2,5% σήμερα. Αυτό δίνει τη ικανότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόζει με συνέπεια τον προϋπολογισμό της, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να παραμένει έτοιμη να αντιμετωπίσει κρίσεις όπως οι φυσικές καταστροφές.
Για φοροδιαφυγή
«Στο τέλος του ταξιδιού, όταν θα αντιμετωπίσετε πιο ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή, θα μπορέσετε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τους φόρους και τα ασφάλιστρά σας. Επομένως, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι απλώς μια πολιτική με την ένδειξη κοινωνική δικαιοσύνη. Αν το δεις, από φιλελεύθερη σκοπιά μπορείς να καταλήξεις και στο καταλήγοντας ότι τελικά υπηρετείς την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, γιατί αντιμετωπίζοντας τη διαρθρωτική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας, μπορείς να έχεις ευκαιρίες μείωσης φόρων και ασφάλιστρων. ” είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Για τους συντελεστές ΦΠΑ
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, ο Χατζηδάκης τόνισε ότι «στη χώρα μας, μετά τις δραματικές εμπειρίες της τελευταίας δεκαετίας, πρέπει διαρκώς να ξεχωρίζουμε το λαϊκό από το λαϊκιστικό, το αληθινά φιλολαϊκό από το δημαγωγικό». τόνισε ότι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα «έχει ξεκάθαρα λαϊκιστικά χαρακτηριστικά. Είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνέχισαν να μειώνουν τους συντελεστές ΦΠΑ χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα και χωρίς να φτάσουν στους καταναλωτές.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος. Πιστεύουμε ότι στην Ισπανία, όπου έγινε, δεν λειτούργησε. Άλλωστε, υπήρξαν πρόσφατες περίοδοι που η Ελλάδα είχε χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ισπανία κάποιους μήνες και δεν μειώσαμε τον ΦΠΑ», είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει την ίδια ευελιξία όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και του αμυντικού και συνταξιοδοτικού κόστους. «Και οι τρεις αυτοί παράγοντες καθιστούν την Ελλάδα ιδιαίτερη {περίπτωση} στην Ευρώπη», είπε, τονίζοντας ότι ελλείψει αυτών των πόρων, οι Έλληνες πολίτες θα επωμιστούν το βάρος.
Για τον πληθωρισμό
Μιλώντας για πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο Χατζηδάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές σφαίρες. Ευτυχώς, το θέμα φαίνεται να παίρνει δυναμική -εκτός αν συμβεί κάτι απροσδόκητο- και οδεύει προς αποκλιμάκωση.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός ήταν 9% το 2022, 4% το 2023 και σήμερα βρίσκεται στο 2,5%. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τις ενέργειες που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πολίτες: «Δεν μιλάω μόνο για τους ελέγχους της ΔΗΜΕΑ ή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Εννοώ και αύξηση των μισθών των υπαλλήλων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αύξηση του κατώτατου μισθού, παρόλο που κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν την κατάσταση. Αυτό είναι πολύ πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού».
Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών
Τέλος, για το νέο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «μόνο τρεις στους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη φορολογία εισοδήματος», επισημαίνοντας ότι μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις 386.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και από αυτούς μόνο 122. είχε αρχίσει να προκαλεί πρόκληση.
«Καταλαβαίνω ότι για κάποιους αυτή δεν είναι μια ευχάριστη επίλυση, αλλά αν η φορολογία ήταν τόσο άδικη και όσο υπήρχε η ικανότητα να την αμφισβητήσουν, θα ήταν πιο πρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσουν», τόνισε, λέγοντας ότι φέτος, μετά από πολλές δεκαετίες, ο μέσος εργαζόμενος και ένας συνταξιούχος θα πληρώνουν χαμηλότερους φόρους από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών, σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για έλεγχο των διαθέσιμων επιλογών, αλλά τόνισε ότι «η κυβέρνηση, χωρίς να είναι αλαζονική και αδιάφορη, δεν μπορεί ταυτόχρονα υιοθετεί στην πολιτική της μέτρα κοινωνικής αδικίας. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία {περίπτωση} δεν μπορεί να επιστρέψει και να πει στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους ότι «είστε πιο αδύναμοι γιατί υπολογίζουμε πολιτικό κοστούς», κατέληξε.