ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Operation Paper Dragon: Η ΑΑΔΕ αποκαλύπτει τεράστιο δίκτυο φοροδιαφυγής στο οποίο συμμετέχουν 287 κινεζικές εταιρείες



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Operation Paper Dragon: Η ΑΑΔΕ αποκαλύπτει τεράστιο δίκτυο φοροδιαφυγής στο οποίο συμμετέχουν 287 κινεζικές εταιρείες
Μόνο για τον Φεβρουάριο ο έλεγχος έδειξε ότι απεστάλησαν 220.000 αποδείξεις συνολικού ποσού 3 εκατ. ευρώ, αλλά ο πραγματικός τζίρος ήταν πολλαπλάσιος.

18 Ιουλίου 2024 – 15:25

Φωτογραφία 0 για τον «Χάρτινο Δράκο»: Η ΑΑΔΕ αποκάλυψε τεράστιο δίκτυο φοροδιαφυγής στο οποίο συμμετείχαν 287 κινεζικές εταιρείες

Μετά από μήνες έρευνας με την κωδική ονομασία Paper Dragon, η ΑΑΔΕ αποκάλυψε μια τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής. Πρόκειται για έναν κύκλο 287 κινεζικών επιχειρήσεων που μετέφεραν έσοδα που ανέρχονται στο ένα δέκατο της πραγματικής τους αξίας στη φορολογική διοίκηση.

Πίσω από αυτή την πρακτική βρίσκονται Έλληνες πολίτες και δύο Κινέζοι πολίτες, κάτοικοι Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν σε ορισμένες εταιρείες παράνομο λογισμικό, με {αποτέλεσμα} να χαθεί το 90% της αξίας του τιμολογίου που στάλθηκε στην ΑΑΔΕ.

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν η ΑΑΔΕ έλαβε ανώνυμες καταγγελίες για παράνομες πρακτικές σε εταιρεία με έδρα την Κομοτηνή, άλλη με έδρα τη Λάρισα και υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, οι καταγγελίες αφορούσαν τον δυσανάγνωστο κωδικό QR στις αποδείξεις.

Στο σύστημα παρενέβη τεχνολογικά εξειδικευμένο προσωπικό, μειώνοντας τον χρόνο μετάδοσης των στοιχείων FIM από 24 ώρες σε ένα λεπτό, ώστε την ίδια στιγμή της συναλλαγής ο διαχειριστής της ΑΑΔΕ να συγκριθεί με την ταμειακή μηχανή.

Συγκρίνοντας δεδομένα και χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν γρήγορα την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έστειλε στην ΑΑΔΕ ποσό συναλλαγής 9,90 ευρώ για {απόδειξη} και {απόδειξη} 21 ευρώ ευρώ.

Μόνο για τον Φεβρουάριο, ο έλεγχος έδειξε ότι απεστάλησαν 220.000 αποδείξεις συνολικού ποσού 3 εκατ. ευρώ, αλλά ο πραγματικός τζίρος ήταν πολλαπλάσιος.

Στις εμπλεκόμενες εταιρείες επιβλήθηκαν πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας βάσει των ισχυόντων κανονισμών.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση της ΑΑΔΕ ΕΔΩ

Ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Αποκαλύπτοντας ένα διεθνές και καλά οργανωμένο δίκτυο φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες παροχής ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί, η ανεξάρτητη φορολογική αρχή και η Καθοδήγηση Εγκληματολογικών Ερευνών Ελλάδος, η Αστυνομία ξεκίνησε κώδικα επιχείρησης -με το όνομα Papery Dragon.

Πιο συγκεκριμένα:

Χάρη σε ανώνυμες καταγγελίες που υποβλήθηκαν στη σχετική πλατφόρμα και {εφαρμογή} appodixi σε Κομοτηνή, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν εταιρείες που εξέδιδαν λογαριασμούς με μη αναγνώσιμο κωδικό QR.

Ως {αποτέλεσμα} της έρευνας διαπιστώθηκε ότι:

• Τα ποσά που μεταφέρονται στην ΑΑΔΕ από μεμονωμένες εταιρείες μειώνονται κατά 90% σε σχέσης με την πραγματική αξίας των εισπράξεων, με μετακίνηση της υποδιαστολής ενός δεκαδικού ψηφίου.

• Και οι δύο αυτές εταιρείες και 285 άλλες είναι κινεζικές εταιρείες που αγόρασαν υλικό και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές.

• Και οι δύο εταιρείες έχουν Κινέζους διαχειριστές, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο, Έλληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με αμφισβητήσιμη φορολογική συμπεριφορά και κοινό λογιστή με προμηθευτές.

• Όλες οι εταιρείες διαθέτουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.

• Όλες οι εταιρείες εξέδωσαν 220.000 αποδείξεις εντός 27 ημερών για συνολική δηλωμένη αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

• Σε {περίπτωση} πληρωμής με μετρητά, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής στον μηχανισμό και η μεταφερόμενη αξίας μειώνεται έως και 90%.

• Σε {περίπτωση} πληρωμής με κάρτα, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξίας μεταφέρεται για ολόκληρο το ποσό.

Η επιχειρηματίας πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 11 σημεία σε όλη την Ελλάδα:

Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κως, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κόρινθος.

Επιθεωρητές υπό την επίβλεψη εισαγγελέων πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, καθώς και εικονικές παραδόσεις αγαθών, υποδυόμενοι πελάτες.

Συνολικά κρατούμενοι:

• Αντίγραφα περιεχομένου διακομιστή

• Αρχεία βάσης δεδομένων

• Σκληροι ΔΙΣΚΟΙ

• USB

• Υπολογιστές

• Φορολογικοί μηχανισμοί

• Εκτυπωτές

Τρεις ημέρες μετά την επέμβαση, ο μοναδικός {συνεργάτης}/διευθυντής εταιρείας πληροφορικής του κύριου υπόπτου (Κινέζος κάτοικος Σλοβακίας 1) ομολόγησε σε επιστολή ότι:

Αφού έλαβε το χρηματικό ποσό, παρενέβη στη λειτουργία του φορολογικού λογισμικού – μηχανημάτων, αλλάζοντας ανάλογα τα στοιχεία αναφοράς και αποκρύπτοντας τα πραγματικά στοιχεία!

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Δημοσιονομικής Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής: «Κάθε {περίπτωση} φοροδιαφυγής, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Επομένως, απαιτείται ευελιξία. Για εμάς στην ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή είναι υπαρξιακή προτεραιότητα και θα την συναντάμε συνεχώς. Ανεξάρτητα από το πόσο πολύπλοκο είναι, μικρό ή μεγάλο, και πόσο οργανωμένο είναι.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος, ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα, ανεξάρτητα από την «εφευρετικότητα» των σχεδιαστών, όλοι όσοι τελικά διαπράττουν φοροδιαφυγή, ο «Χάρτινος Δράκος» τους έχει ελάχιστες πιθανότητες και ελάχιστη περίοδο επιβίωσης.

Ας θυμούνται ότι στην ΑΑΔΕ υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή».