ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Attica Bank – Παγκρήτια: Εβδομάδα ανάπτυξης συναλλαγών και δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου

Προχωρά η διαδικασία δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου – Στάδια έως το τέλος του μήνα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, με τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Απροσδόκητα αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητήσει τη συμφωνία μετόχων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Thrivest και e-ΕΦΚΑ) της Attica Bank.

Το σχετικό σχέδιο πράξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Η επικύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης και επένδυσης της 18ης Ιουλίου 2024 μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD» κατατέθηκε στο Sejm την περασμένη Παρασκευή και μετά από εξέταση στην αρμόδια επιτροπή θα τίθεται σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024

Ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία της Attica Bank με την Παγκρεατία – Βασικοί όροι της συμφωνίας

Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο στοχεύει στη «συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της Τράπεζας Παγκρήτιας, καθώς και της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank), στην οποία το κράτος έχει ήδη επενδύσει σημαντικά.

Η τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά την ενοποίηση και τη συγχώνευση των δύο προαναφερόμενων τραπεζών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος «θα διασφαλίσει την ύπαρξη ενός πιο ανταγωνιστικού τραπεζικού περιβάλλοντος, προς όφελος των καταθετών. καταναλωτές και επιχειρήσεις»».

Δείτε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Αίτημα για Ηρακλή και επόμενες κινήσεις

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υποβληθεί αίτηση στην Heracles III για να εξεταστεί η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Έλαβαν την {αξιολόγηση} BB+, η οποία εκχωρείται από το νόμο σε τίτλους που καλύπτονται από κρατική εγγύηση (senior tranche) και οι οποίοι βαθμολογήθηκαν από την DBRS Morningstar.

Η αίτηση συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα αναμένεται να υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έως τις 30 Ιουλίου, μαζί με το συνδυασμένο κοινό επιχειρηματικό σχέδιο των δύο τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εγκρίνει τη συγχώνευση εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Επόμενα βήματα

  • Το «πράσινο φως» για τη νόμιμη συγχώνευση εκτιμάται ότι θα ανάψει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ιδανικό σενάριο από άποψη χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης νέου τραπεζικού ομίλου πριν από τη λήξη του το 2024.
  • Στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, πιθανότατα τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attyka, το οποίο θα καλυφθεί από τους βασικούς μετόχους μετά τη Συμφωνία των Μετόχων.
  • Αυτό που απομένει είναι το rebranding, η εταιρική ταυτότητα της νέας Τράπεζας, η οποία το 2025 θα έχει 11,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, 8 δισ. ευρώ σε δάνεια και αρχικά προβλεπόμενα κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ο πέμπτος πόλος στις τράπεζες

Ο συνδυασμός δυνάμεων της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» 10 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, δείκτη κεφαλαίου 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και έντονη παρουσία σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη, δημιουργώντας έναν πέμπτο πόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τους νέους παίκτες, καθώς 4 συστημικές τράπεζες ελέγχουν έως και το 98% της αγοράς και στη νέα οργάνωση, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, η Optima Bank θα επιδιώξει να αυξήσει το μερίδιό της.

Όροι της σύμβασης

Οι βασικοί όροι της σύμβασης είναι οι εξής:

  1. Οι μέτοχοι θα παράσχουν στην Attica Bank γραπτή δέσμευση για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψουν μετά τη Συγχώνευση, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών που θα προκύψουν σε σχέσης με την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».
  2. Η επένδυση των μετόχων στο πιστωτικό ίδρυμα που προκύπτει από τη Συγχώνευση και υπόκειται σε ολοκλήρωση ανέρχεται σε 675,10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ανώτατο όριο 475,10 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε μετρητά από το ΤΧΣ και το μέγιστο ποσό 200 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε μετρητά από Ευδοκιμείτε.
  3. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου νέου πιστωτικού ιδρύματος με δικαιώματα προτεραιότητας προς όφελος των υφιστάμενων μετόχων. Επιπλέον, θα εκδοθούν warrants σε μετόχους που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το συνολικό ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί από την έκδοση νέων μετοχών και Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών θα είναι έως 735 εκατ. ευρώ.
  4. Αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών μαζί, η «Αύξηση Κεφαλαίου»), το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 35% στο νέο πιστωτικό ίδρυμα και η Thrivest θα κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται από 50 συν μία μετοχή έως 58,5%. Το μερίδιο της Thrivest μπορεί να αυξηθεί εάν, κατά την απόλυτη κρίση της, αποφασίσει να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο από 200 εκατ. ευρώ.
  5. Μέχρι την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης και της Αύξησης Κεφαλαίου, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας ως προς το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα αλλάξει. και τον αριθμό των μελών που κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να διορίσει ή να προτείνει στις εκλογές.
  6. Οι μέτοχοι συμφώνησαν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου τους σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα για την πραγματοποίηση της Συγχώνευσης και Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

Τα μεγέθη και των δύο τραπεζών

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών για το οικονομικό έτος 2023:

Η Attica Bank διαθέτει:

  • Ενεργητικό: 3,77 δισ. ευρώ.
  • Επιχορηγήσεις (καθαρά αποθεματικά): 2,68 δισ. ευρώ.
  • Καταθέσεις: 3,15 δισ. ευρώ.
  • Ίδια Κεφάλαια: 446 εκατ. ευρώ.

Η Παγκρήτια Τράπεζα διαθέτει:

  • Ενεργητικό: 3,45 δισ. ευρώ.
  • Επιχορηγήσεις: (καθαρά αποθεματικά): 2,04 δισ. €.
  • Καταθέσεις: 2,6 δισ. ευρώ.
  • Ίδια Κεφάλαια: 251 εκατ. ευρώ.

Μέτοχοι

Μέτοχοι της Attica Bank σήμερα είναι:

  • ΤΧΣ με ποσοστό 72,5%,
  • e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%,
  • Τράπεζα Παγκρεατίας με επιτόκιο 5,0%,
  • Thrivest Holding με μερίδιο 4,4%,
  • ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4%
  • και λοιπών μετόχων και συστημικών τραπεζών με συνολικό μερίδιο 6,5%.

Σήμερα, οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι:

  • Thrivest Holding με μερίδιο 43,8%,
  • Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%,
  • Εθνική Τράπεζα με επιτόκιο 3,6%

Ο σταθμός έχει ημερομηνίες

  • Τον Οκτώβριο του 2021, το ΤΧΣ και η Attica Bank συμφώνησαν για τη {συμμετοχή} του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, το ΤΧΣ υπέγραψε συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές TMEDE και Ellington Solutions SA για την αγοράστρια μετοχών για το ποσό των 150.765.391,40 ευρώ.
  • Στις 17 Μαρτίου 2022, το ΤΧΣ υπέγραψε Συμφωνία Πλαίσιο με την Attica Bank, η οποία θέτει ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής του σύμφωνα με τις γραμμές άλλων τραπεζών, αλλά με ορισμένες αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Attica Bank δεν είναι συστημική τράπεζα.
  • Οι όροι της συναλλαγής άλλαξαν στις 31 Ιανουαρίου 2022 και η νέα συμφωνία θα υπογραφεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.
  • Το 2023 σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα, όπως η αποχώρηση της Rinoa LTD – Ellington Solutions AE από την επενδυτική συμφωνία και η υπογραφή νέας επενδυτικής συμφωνίας με την Thrivest Holdings LTD και την Pankritia Bank για τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχίας. ολοκληρώθηκε στις 26 Απριλίου 2023 και αντλήθηκαν 473.346.868,50 ευρώ, εκ των οποίων τα 329 εκατ. ευρώ προήλθαν από το Ταμείο.

Optima και… έκτος πόλος

Με τη δημιουργία νέων μη συστημικών συστημάτων που θα πάρουν μερίδιο αγοράς, ο εγχώριος τραπεζικός τομέας εισέρχεται σε νέα φάση.

Η αρχή ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια με την Optima Bank, η οποία, βασισμένη σε γερές βάσεις και ξεκινώντας από το μηδέν, κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη της, αποτελώντας μια εναλλακτική επίλυση για ιδιώτες και εταιρείες.

Μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, αναμένεται άλλη μια προοδευτικότητα: τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει εμπορική λειτουργία η νέα ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα snappi, που δημιουργήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Natech, εταιρεία fintech με έδρα τα Ιωάννινα.

Η snappi έχει ήδη λάβει άδεια τραπεζικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με αυτήν την εξαγορά, η snappi θα μπορεί να παρέχει ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής καταθέσεων και του δανεισμού.

Το επόμενο διάστημα, η διοικητική του ομάδα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της διαμόρφωσης των τραπεζικών εργασιών και των συστημάτων πληροφορικής.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάζεται, στόχος της είναι να αποκτήσει 1 εκατομμύριο πελάτες έως το 2026 μέσω της προσφοράς καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Από πλευράς τιμής, το {πλεονέκτημα} για τη νέα τράπεζα είναι η έλλειψη φυσικού δικτύου καταστημάτων. Το μειωμένο κοστούς λειτουργίας του θα επιτρέψει λοιπόν τη διαθεσιμότητα ανταγωνιστικών προϊόντων στην ελληνική αγοράστρια.