ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

EACE: Η ανάγκη για ανθρωποκεντρική ηγεσία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Πάνω από 400 αντιπρόσωποι παρακολούθησαν την 35η Διάσκεψη Ηγεσίας της EACE

Η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη ιδεών της κοινωνίας, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου EACE Leadership, στο οποίο συμμετείχαν μερικοί από τους πιο γνωστούς διεθνώς ομιλητές για το θέμα.

Τεχνητή νοημοσύνη και ειδήσεις: Πόσο ύποπτο είναι το κοινό;

Τεχνητή νοημοσύνη και ανθρωποκεντρική εστίαση

Τη σημασία της έμφασης της ανθρωποκεντρικής ηγεσίας ως βασικής παραμέτρου της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Γιάννης Παπαχρήστου, στην κεντρική του ομιλία, επισημαίνοντας: «Ένας ηγέτης πρέπει να έχει την προσοχή του. επικεντρώθηκε στους ανθρώπους. Έχω υποστηρίξει επανειλημμένα την ανθρωποκεντρική ηγεσία. Σήμερα, με τον γρήγορο ρυθμό της εξέλιξης της τεχνολογίας, πιστεύω ότι μόνο όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στους ανθρώπους, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν βιώσιμη και αυτοσυντηρούμενη ανάπτυξη ιδεών». Ο κ. Παπαχρήστου περιέγραψε επίσης τις προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της EACE για την τρέχουσα τριετία, οι οποίες ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τη μακροχρόνια εστίασή του στην ανθρωποκεντρική ηγεσία.

Η ανάγκη να σκεφτόμαστε ψηφιακά

Ακολούθησε μια κεντρική ομιλία από τον Paul Leonardi, καθηγητή διαχείρισης τεχνολογίας στο Ακαδημαϊκό ίδρυμα της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, συγγραφέα, σύμβουλο και ειδικό στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης μιας ψηφιακής νοοτροπίας για την προετοιμασία για την επερχόμενη εποχή: «Εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και συλλέγουμε δεδομένα και να επαναπροσδιορίσουμε πώς οι τεχνολογίες υπολογιστών αλλάζουν την κοινωνία μας».

Τεχνητή νοημοσύνη και απασχόληση

Στο πάνελ συζήτησης με τίτλο «Απασχόληση, ανταγωνιστικό {πλεονέκτημα} και λήψη αποφάσεων στις ψηφιακές επιχειρήσεις» θα μπορούσατε να ακούσετε ενδιαφέρουσες {απόψεις} για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην απασχόληση. Ο Δρ. Η Ντένια Κανελλοπούλου, διευθύντρια ψηφιακής καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη και συνιδρύτρια του ahedd Digital Innovation Hub, τόνισε: «Οι ελληνικές εταιρείες δείχνουν μεγάλη προθυμία να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, ωστόσο. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι επίσης απαραίτητη για να υποστηρίξει το προβληματισμός σε κατάλληλους λόγους».

Από την πλευρά της η Δρ. Η Marili Nika, διευθύντρια προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης στην Google και ιδρύτρια της Ακαδημίας Προϊόντων AI, δήλωσε: «Στην πράξη, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά τους ανθρώπους που το κάνουν».

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν λειτουργεί σαν καθρέφτης, αλλά σαν μεγεθυντικός φακός», σημείωσε στη συνέχεια η Sasha Rubel, Διευθύντρια Artificial Intelligence/Machine Learning, Public Policy EMEA Amazon Web Services, ενώ ο Αλέξανδρος Λαμνίδης, Managing Partner της Boyden Greece and Cyprus πρόσθεσε. μια άλλη διάσταση, λέγοντας: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει χρόνο και ακρίβεια. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Τεχνητή νοημοσύνη και εργασίες

Στη συνέχεια, με έδρα τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, ο Rob Frazzini, Digital Value Creation και επικεφαλής AI στον τομέα Private Equity της Deloitte, παρουσίασε μια ισορροπημένη άποψη για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει όλους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις εταιρείες, αλλά απαιτεί δράση για το αύριο και το σήμερα».

Τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπινη συμπεριφορά

Ο Mike Walsh, μελλοντολόγος, συντάκτης και ομιλητής για την τεχνητή νοημοσύνη για οργανισμούς και ηγεσία, ενθουσίασε το κοινό του συνεδρίου επισημαίνοντας τον ανθρώπινο παράγοντα ως καταλύτη για την πέμπτη βιομηχανική επανάσταση: «Το πιο απρόβλεπτο στοιχείο, αν θέλετε να προβλέψετε το μέλλον, δεν είναι «Τεχνολογία, αλλά ανθρώπινη συμπεριφορά.

Επομένως, για να κατανοήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι εταιρείες του μέλλοντος που θα είναι επιτυχημένες θα είναι αυτές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν τους υπαλλήλους τους και να ακούσουν τους νέους, είπε.

Βήμα αρχηγού

Σε μια εμπνευσμένη ομιλία στο THE LEADER’S STEP – ειδική ενότητα του συνεδρίου αφιερωμένη σε ηγετικές εμπειρίες και μαθήματα από εξαιρετικές προσωπικότητες – ο Μάρκος Βερέμης, {Συνεργάτης} της Big Pi Ventures, τόνισε την αξίας της ομαδικής εργασίας και της αυτογνωσίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πολλά έχουν γραφτεί για τους ηγέτες και λιγότερα για τις ομάδες. Η ηγεσία είναι προνόμιο, αλλά συνοδεύεται και από την ευθύνη της συνεχούς βελτίωσης. Οποιοσδήποτε ηγέτης θα ήταν φρόνιμο να «βαδίσει» με βάση τις αξίες του Αριστοτέλη: θάρρος, ενσυναίσθηση, δικαιοσύνη, μέτρο.

Διαφορετική αντίληψη του χρόνου

Το κύριο θέμα της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου ήταν ο χρόνος και η αξίας του. Ο Δρ. Η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, MD στο Ακαδημαϊκό ίδρυμα Αθηνών, μίλησε για την ξεχωριστή και βιωματική αντίληψη του χρόνου μέσα από τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας, λέγοντας: «Οι ρυτίδες μας φαίνονται αν γελάμε περισσότερο, αν είμαστε περισσότερο αγχωμένοι, αν κλάψε κι άλλο “.

Το πάνελ συζήτησης που ακολούθησε με θέμα Εφήμερο-Διαχρονικό-Αιώνιο ανέδειξε διάφορες πτυχές της προσωρινότητας. Η Μαριάννα Σκυλακάκη, οικονομολόγος, εκδότης και αρχισυντάκτρια του athINEA, παρουσιάστρια των ντοκιμαντέρ BRAVE NEW GREECE, μίλησε για την έννοια του εφήμερου, επισημαίνοντας την ανάγκη «να μην γίνουμε καταναλωτές ειδήσεων» στους τρελούς ρυθμούς που ζωντανά, αλλά για να βρείτε χρόνο για να αφομοιώσετε τα τρέχοντα γεγονότα. Η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια σύγχρονης και σύγχρονης ιστορίας και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στην έννοια του χρόνου ως θέμα της ιστορίας, επισημαίνοντας ότι το παρόν περιέχει το παρελθόν και κουβαλά το μέλλον. «Βιώνουμε μια τεράστια ιστορική αλλαγή που επηρεάζει την αντίληψη του χρόνου και ευνοεί την επιτάχυνση. … Η εποχή μας είναι η εποχή της επιτάχυνσης του χρόνου. Είμαστε παγιδευμένοι σε αυτή την επιτάχυνση και προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι η {αποτελεσματικότητα} είναι μόνο σε σχέσης με τον χρόνο. «Η αυτογνωσία είναι χρήσιμη για να κατανοήσουμε το «γιατί» αν θέλουμε να βελτιωθούμε», σημείωσε. Αναλύοντας την έννοια της αιωνιότητας, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Σταμούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η αιωνιότητα ορίζεται από το παρόν και συνεπάγεται ζωή στο παρόν».

Μιλώντας για το πέρασμα του χρόνου, η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου αναφέρθηκε στον αιώνιο αγώνα για τη νεολαία που προβάλλεται στο «The Picture of Dorian Gray» του Όσκαρ Ουάιλντ, τονίζοντας ταυτόχρονα την παρακμή και τη γνώση που φέρνει ο χρόνος. Τόνισε την πρόκληση του συνδυασμού εργασιακών και οικογενειακών στιγμών, καθώς και τη συμφιλίωση με τον χρόνο, αναγνωρίζοντάς τον ως φίλο, δάσκαλο και σύντροφο που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και κρίση.

«Η ηγεσία θα κάνει τη διαφορά στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και η EASE θα αλλάξει τον λόγο για την Ηγεσία», τόνισε μεταξύ άλλων. Ο Γιάννης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ, αναφερόμενος στη στιγμή της τιμητικής του διάκρισης -την προηγούμενη του συνεδρίου- σε αναγνώριση της 24χρονης προσφοράς του στην EACE, είπε χαρακτηριστικά: «Η ζωή δεν μετριέται με τον αριθμό των αναπνοών, αλλά με την στιγμές που ο κόμπος γύρω από το λαιμό σου κόβει την ανάσα στο στήθος…”

Χορηγοί

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ του 35ου Συνεδρίου Ηγεσίας της EACE ήταν ο Boyden Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα

ΧΟΡΗΓΟΙ: Cosmote, G-Logic, Green Properties, Jungheinrich, Protergia, Xerox, OTEAcademy

ΧΟΡΗΓΟΙ: AIG, AVIS, Edenred, Hellas Gold, Linkage, UNISON, VANTAGE, TOWERS, Browar Ateński, Παπαστράτος

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΣΩΝ: ANTENNA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ: Poczta Ekonomiczna, Direction Business Network