ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ανασφάλιστα οχήματα: «τρύπες» στο σύστημα επέτρεψαν την παρουσία πολιτών 2ης κατηγορίας, λέει ο Χατζηδάκης

Στόχος είναι τα ανασφάλιστα οχήματα

Παρεμβάσεις κοινής λογικής με στόχο τη διαλογή των ανασφάλιστων οχημάτων και τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ πολιτών και κρατικών εσόδων περιλαμβάνουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ασφάλιση αστικής ευθύνης των μηχανοκίνητων οχημάτων, το οποίο συζητείται από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Επιπλέον, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου υιοθετούν ένα κοινοτικό πλαίσιο για συναλλαγές που πραγματοποιούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain, επεκτείνουν την προστασία των ευάλωτων ατόμων σε δανειολήπτες με αναπηρία και εισάγουν δίκαιους και ρεαλιστικούς κανονισμούς που επιταχύνουν τη διαδικασία χρήσης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό «λουκέτο» ανασφάλιστων οχημάτων και όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Αυτό τέθηκε υπόψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη σημερινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Sejm για το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης στο σεβασμό της χρήσης μηχανοκίνητων οχημάτων, επιβολή εκτελεστικών μέτρων του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 για την πιλοτική {εφαρμογή} της υποδομής της αγοράς με βάση την τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής, λεπτομερέστερες ρυθμίσεις για οχήματα και δημόσια περιουσία και άλλους κανονισμούς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Χρηματοδότηση.

Ρυθμίσεις για ανασφάλιστα οχήματα

«Με τις ρυθμίσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστων και αχρησιμοποίητων οχημάτων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση. Οι «τρύπες» που υπήρχαν στο σύστημα επέτρεπαν την ύπαρξη δύο κατηγοριών πολιτών: των «έξυπνων» που δεν πλήρωναν και των «πόρνες» που πλήρωναν. Επίσης επέτρεψαν στο κράτος να χάσει έσοδα. Κάνουμε συστηματική προσπάθειας, όχι «μπλιτς», να λύσουμε αυτό το προβληματισμός με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, των ασφαλιστικών εταιρειών του Συνδέσμου. , Μητρώο ασφαλισμένων οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, Εναλλακτική {Διαχείριση} Με οχήματα στην Ελλάδα και TAXISnet. Προτρέπω όσους έχουν εκκρεμότητες σχετικά με αχρησιμοποίητα ή ανασφάλιστα οχήματα να τα επιλύσουν πριν τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφέρονται επίσης οι ρυθμίσεις:

– Επιβολή κλιμακωτών προστίμων σε {περίπτωση} καθυστέρησης πληρωμής διοδίων (25% του τέλους εάν καταβληθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους από το έτος πληρωμής, 50% εάν καταβληθούν τον Φεβρουάριο, 100% εάν καταβληθούν μετά το τέλος Φεβρουαρίου) . Μέχρι τώρα, ένας πολίτης έπρεπε να πληρώσει διπλό τέλος για το πολύ μία ημέρα καθυστέρησης.

– Ένταξη κοινοτικής νομοθεσίας που επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του Συμπληρωματικού Κεφαλαίου σε ασφαλισμένους σε εταιρείες υπό εκκαθάριση και σε {περίπτωση} που οι εταιρείες αυτές έχουν έδρα σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρουσιάζοντας τη ρύθμιση για τους ανάπηρους δανειολήπτες, ο Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι με την ψήφιση του νόμου πέρυσι έγινε καθήκον των υπηρετών να προτείνουν έναν εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τους ευάλωτους οφειλέτες. Με τη θέσπιση της ρύθμισης, η υποχρέωση αυτή επεκτάθηκε και στα άτομα με αναπηρία. «Αυτό ήθελε το κίνημα για τα άτομα με αναπηρία», τόνισε ο υπουργός.

Σε σχέσης με τις συναλλαγές σε μετοχές, ομόλογα κ.λπ. που γίνονται με χρήση τεχνολογίας blockchain, η χώρα μας προσαρμόζεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα υιοθετώντας κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές.

Τέλος, αναφερόμενος στα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε με κρατική παθητικότητα και υποκρισία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ορισμένες υπηρεσίες άρχισαν να απαιτούν, μεταξύ άλλων: ολόκληρη τη Σαρωνίδα, επικαλούμενη έγγραφα από την Οθωμανική κατοχή που το κράτος θυμόταν 150 και πλέον χρόνια αργότερα». Και πρόσθεσε:

«Το ερώτημα είναι αν όλοι οι κάτοικοι της Σαρωνίδας ή της Καλαμαριάς θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή αν το θέμα θα λυθεί με ρεαλιστικό τρόπο. Η πρώτη προσέγγιση είναι επίγεια. Θέλουμε ο νόμος που ψηφίστηκε το 2023 και οι τροποποιητικές διατάξεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο να επιταχυνθούν με προφανή βήματα, χωρίς να επιβραβεύονται οι παρεμβαίνοντες που μπορεί να θελήσουν να επωφεληθούν από αυτήν την κρατική πρωτοβουλία». Σημείωσε επίσης ότι «σε κάθε {περίπτωση}, οι κανόνες δεν αλλάζουν σε σχέσης με το {αποτέλεσμα} της διαιτησίας».

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η παραγωγή της ψηφιακής πλατφόρμας σε συνεργασίας με το Υπουργείο. Ψηφιακή Διακυβέρνηση για τη διαδικασία αδειοδότησης των κατεχομένων ακινήτων, «η οποία θα είναι ψηφιοποιημένη, διαφανής και με συγκεκριμένους όρους».