Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή έκθεσης ελέγχου για το ζητούμενο ποσό της δαπάνης της εταιρείας για επιστημονικά και τεχνολογική έρευνας άνω των 60.000 ευρώ
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για βεβαίωση πιστοποίησης δαπανών επιστημονικής και τεχνικής έρευνας για τη χρήση 2023 (χρήση 2023), όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Πέρα από το 2024 – Κυριαζής: Η Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας είναι προ των πυλών
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία, σύμφωνα με το άρθ. 12 του Ν. 4965/2022 (Α΄ 162), καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή έκθεσης ελέγχου από ορκωτό ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικό γραφείο για το αιτούμενο ποσό δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από την εταιρεία στο ποσό των 60.000 ευρώ.
Οι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για πιστοποίηση δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας το αργότερο μέχρι την προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και έως 14:00.
Η αίτηση υποβάλλεται μαζί με την (μεταβιβάσιμη) αίτηση του ενδιαφερόμενου δικαιούχου σε ψηφιακή και έντυπη μορφή (υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από την εταιρεία) προκειμένου να ληφθεί αριθμός πρωτοκόλλου.
Οι δικαιούχοι πρέπει να αποστείλουν, μόνο μέσω Universal Serial Bus/USB, ένα αρχείο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία της Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας/Καθοδήγηση Υποστήριξης Έρευνας και Καινοτομίας/Γ’ Τμήμα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
Έγγραφα που απαιτούνται για την πιστοποίηση δαπανών έρευνας
Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται στα σχετικά αρχεία που διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΓΕΚ.
Διακρίνονται τα εξής:
1) Για την υποβολή αίτησης για φορολογικά πλεονεκτήματα, οι ερευνητικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες πρέπει να συνδέονται μόνο με αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιεί η ίδια η εταιρεία, εξαιρουμένων των έργων που συγχρηματοδοτούνται από οποιοδήποτε άλλο εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές ίδρυμα.
2) Το έντυπο αποστολής στοιχείων σχετικά με το υλικό και οικονομικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου και τα προϊόντα κάθε έργου πρέπει να υποβάλλεται στα ελληνικά. Εάν η εταιρεία υλοποίησε περισσότερα από ένα ερευνητικά έργα για το υλικό και οικονομικό της αντικείμενο, θα συμπληρωθεί ένας κατάλληλος αριθμός εντύπων.
Το έντυπο αίτησης πρέπει να περιλαμβάνει περίληψη των κύριων σημείων του έργου που πρόκειται να πιστοποιηθεί με τη μορφή σύντομου τεχνικού κειμένου (έως 30 σελίδες) που θα τεκμηριώνει τη συμμόρφωση του υποβληθέντος αυτοχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου επιστήμης και τεχνολογίας σύμφωνα με τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πρωτοβουλία (Πράξεις και CPA). Η προσθήκη τυχόν πρόσθετων πληροφοριών/τεκμηρίων που ο αιτών κρίνει απαραίτητο για την {αξιολόγηση} θα αποσταλεί σε συνημμένα ή ηλεκτρονικούς φακέλους στη μονάδα USB.
3) Το αρχείο με τίτλο: «Αιτιολογήσεις και επεξηγήσεις για πιστοποίηση δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για το 2023» αναφέρει τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στο USB για να συμπληρωθεί ο φάκελος με δικαιολογητικά και να τεκμηριωθούν τα έξοδα που υποβλήθηκαν για πιστοποίηση .
Αιτήσεις που περιέχουν ελλιπή δικαιολογητικά όπως ορίζεται στη σχετική «λίστα ελέγχου» στο αρχείο Excel δεν θα ληφθούν υπόψη από τις αρχές πιστοποίησης και θα εκδοθεί μηδενικό πιστοποιητικό. Ο αιτών πρέπει να συμπληρώσει τη λίστα ελέγχου και να την επισυνάψει στον φάκελο της αίτησης.
4) Εάν το έργο που υποβλήθηκε για πιστοποίηση είναι συνέχεια του προηγούμενου έτους ή/και η {εφαρμογή} του συνεχιστεί το επόμενο έτος (χρήση), θα πρέπει να αναγράφεται χωριστά η ποικιλία/ανάπτυξη ιδεών/εκσυγχρονισμός και σε κάθε {περίπτωση} το ολοκληρωμένο μέρος, τα αποτελέσματα. πρέπει να τεκμηριώνεται με τεκμηρίωση για την εξεταζόμενη περίοδο .
5) Η ΓΕΚ είναι αρμόδια για την έκδοση πιστοποιητικών, όχι για φορολογικά θέματα.
6) Διευκρινίζεται ότι τα δικαιολογητικά που περιέχονται στα ηλεκτρονικά αρχεία τεκμηρίωσης των Δικαιούχων υποβάλλονται με τη μορφή σκαναρισμένων ή νομίμως επικυρωμένων πρωτοτύπων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4250/2014 (Α΄ 94) και τις διατάξεις. αναφέρεται στην υπ. αρ. 9134 ΕΞ 2020/10.4.2020-ΑΔΑ 99ΠΥ46ΜΤΛΠ-ΥΟΙ, εγκύκλιος με θέμα: «Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα και πολιτών και επιχειρήσεων»
Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να τηρούν πλήρες σύνολο εγγράφων που υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για την υλοποίηση των Έργων, διότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ενδέχεται να υπόκεινται σε τυχαίο έλεγχο.
Τα αιτήματα θα παραδίδονται από τον δικαιούχο ή τον αντιπρόσωπό του ή μέσω ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών εταιρειών, στην είσοδο της Ιστοσελίδας στη καθοδήγηση: Μεσογείων 14 – 18, 11527 Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΙΚ), Καθοδήγηση Υποστήριξης Δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας, Τμήμα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Λεωφόρος Μεσογείων 14-18, ΤΚ 11527 Αθήνα.