Ζητούνται δρόμοι για ακίνητα όπου θα βρίσκονται ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού
Ορόσημο για την κατάρτιση στη χώρα μας θεωρείται το 2025, όταν θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αλλάξουν όχι μόνο τον χάρτη της εκπαίδευσης, αλλά και τον χάρτη της ακίνητης περιουσίας.
Real estate: η μεγάλη κίνηση – όπου 5+1 επιχειρηματικοί κολοσσοί μεταφέρουν την έδρα τους
Ιδιωτικά πανεπιστήμια
Η αρχή βέβαια έχει ήδη γίνει, καθώς μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια από το εξωτερικό έχουν πάει στο «Σεργιάνι» και αναζητούν ακίνητα όπου μπορούν να ζήσουν.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της European Brokers, Κοσμάς Θεοδωρίδης, τα ξένα πανεπιστήμια αναζητούν «πυρετωδώς» μεγάλα, χαρακτηριστικά κτίρια στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, τα τρία βασικά πεδία που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων είναι η Μεσογείων, η Κηφισίας και η Συγγρού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, παίκτες που ήδη αναζητούν ακίνητα σε τρεις λεωφόρους είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Χάρβαρντ, η Κολούμπια, το MIT.
Κριτήρια
Τα πανεπιστήμια λαμβάνουν υπόψη δύο βασικούς παράγοντες: το μέγεθος των κτιρίων, άρα αναζητούν ακίνητα με μεγάλη έκταση, αλλά και την τοποθεσία.
Όσον αφορά την τοποθεσία, το νούμερο ένα κριτήριο είναι η εύκολη πρόσβαση. Ως εκ τούτου, εκπρόσωποι ιδιωτικών πανεπιστημίων αναζητούν ακίνητα κοντά σε σταθμούς του μετρό και άλλα μέσα μεταφοράς και οι προδιαγραφές λαμβάνουν επίσης υπόψη την εγγύτητα του διεθνούς αεροδρομίου El. Βενιζέλος.
Φοιτητική στέγαση
Φυσικά, η εμφάνιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο σημαντικότερο θέμα των ακαδημαϊκών. Σύμφωνα με τους διευθυντές της αγοράς, ανοίγει ένας νέος κλάδος στην ελληνική αγοράστρια ακινήτων, ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος εδώ και πολλά χρόνια και θα αποτελέσει τον επόμενο πυλώνα της αγοράς ακινήτων. Τα σχέδια πολλών παραγόντων της αγοράς περιλαμβάνουν ήδη την ανέγερση φοιτητικών κατοικιών τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις.
Μεγάλοι και μικρότεροι παράγοντες της αγοράς ενδιαφέρονται ήδη για αυτό το κομμάτι της ακίνητης περιουσίας, αναπτύσσοντας έργα για την υλοποίηση κατοικιών που απευθύνονται σε φοιτητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το «κυνήγι» βρίσκεται ήδη στο ζενίθ του γύρω από τις περιοχές που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή τρεις λεωφόρους (Μεσογείων, Κηφισίας, Συγγρού), για ακίνητα εμβαδού 30-60 τ.μ. θεωρείται ιδανικό για προσαρμογής σε κοιτώνες συγκρίσιμους με αυτούς που λειτουργούν με επιτυχίας σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εισροή αλλοδαπών φοιτητών θα αποτελέσει επίσης τη βάση για τη παραγωγή ενός νέου προϊόντος στον τομέα του real estate, δηλαδή φοιτητικές εστίες και φοιτητικά διαμερίσματα, για τα οποία οι επενδυτές αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά ποσά, ειδικά εάν η εισροή φοιτητών αποδειχθεί τεράστιος.