ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οφέλη: Η «συνταγή» του Stournary για επιδόματα και φοροαπαλλαγές

Οι συστάσεις του Stournary για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής

Τη θέσπιση νέας δέσμης κριτηρίων για κοινωνικές παροχές για πιο δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης και στήριξη των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών, κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές και αναθεώρηση των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων προτείνει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. , στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Προτρέπει τον Κεντρικό Τραπεζίτη να τονίσει ότι τα μέτρα που εισήχθησαν πρόσφατα, όπως η σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα σημεία πώλησης και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους, συμβάλλουν σε δικαιότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, ο Εμπορικός Σύλλογος πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, δηλαδή να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές «για τη μη απόκρυψη συναλλαγών σε τομείς όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φοροδιαφυγής» και να επανεκτιμηθούν οι φοροαπαλλαγές.

Στουρνάρας: Συνταγή για τράπεζες και οικονομία – 10 «εντολές»

«Μέτρα που θεσπίστηκαν πρόσφατα – όπως η πληρέστερη {ανταλλαγή} πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης ταμειακών μηχανών και τερματικών αποδοχής καρτών – POS), το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αλλαγές στη φορολογία αναμένονται. στην καθιέρωση ενός ελάχιστου λογιζόμενου εισοδήματος – θα συμβάλει θετικά στην {αποτελεσματικότητα} της φορολογικής πολιτικής και στη δικαιότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης», σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα ληφθέντα μέτρα θα μπορούσαν να συνοδεύονται από επαρκή φορολογικά κίνητρα ώστε οι καταναλωτές να μην αποκρύπτουν συναλλαγές σε τομείς όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φοροδιαφυγής και επανεκτίμηση των υφιστάμενων φορολογικών απαλλαγών με στόχο την καλύτερη στόχευση της κοινωνικής πολιτικής. Συλλογικά, αυτή η προσέγγιση, όπως τονίζεται στην έκθεση, θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και στην τόνωση της φορολογικής δικαιοσύνης, της αποταμίευσης και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις

Να σημειωθεί ότι σήμερα ισχύουν 1.064 φοροαπαλλαγές και το ετήσιο κοστούς για τον προϋπολογισμό έχει αυξηθεί στα 15,5 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, στη σκιά της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, εισήχθησαν 245 νέες λύσεις στη λίστα εξαιρέσεων και ελαφρύνσεων και το συνολικό κοστούς για τον προϋπολογισμό αυξήθηκε από 8,96 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 σε 15,55 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2023. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, υπάρχουν 239 απαλλαγές και κρατήσεις, το κοστούς των οποίων ανέρχεται σε 5,396 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό των 3,85 δισ. ευρώ προέρχεται από το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Υπάρχουν 206 απαλλαγές και μειώσεις στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ύψους 1,846 δισ. ευρώ, τις οποίες χρησιμοποιούν 48.248 εταιρείες. Στην {περίπτωση} του φόρου κεφαλαίου, ο ΕΝΦΙΑ καταγράφει 87 κρατήσεις και απαλλαγές ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ύψους 1.000 PLN. 5,514 δισ. ευρώ.

Παροχές και κοινωνική πολιτική

Στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής, ο κεντρικός τραπεζίτης προτείνει αλλαγές στο υπάρχον σύστημα παροχών. Όπως αναφέρει η έκθεση, «σε οικονομίες όπως η Ελλάδα, όπου η απόκρυψη εισοδήματος είναι συχνή, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια πέρα ​​από τις φορολογικές δηλώσεις κατά τη στόχευση των κοινωνικών δαπανών». Σύμφωνα με το TCE, «η διαδεδομένη πρακτική χορήγησης παροχών αποκλειστικά με βάση το δηλωθέν εισόδημα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε παράλογη και άδικη χρήση των δημόσιων πόρων. Αυτό μπορεί να συναχθεί από το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι δαπάνες κατανέμονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν στοχεύουν τελικά στα χαμηλότερα άκρα της κατανομής του εισοδήματος».

Για το λόγο αυτό, ο Γιάννης Στουρνάρας συνιστά την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και -όπως αναφέρει- οι συνεχείς δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση του τεχνολογικού οπλοστασίου των εφοριών συμβάλλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής και συνεπώς στη βελτίωση της ικανότητας στόχευσης παροχών.