ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Real Estate: Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για «συγκράτηση» 14% στις τιμές των κατοικιών

Τι προτείνουν τράπεζες και πάροχοι υπηρεσιών, αλλά και κρατικές παρεμβάσεις, ώστε να εμφανιστούν περισσότερα ακίνητα στην αγοράστρια;

Το 2024, οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση και σε ορισμένες περιοχές έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα ιστορικά υψηλά της δεκαετίας του 2000.

Airbnb: Φορολογικές ελαφρύνσεις και εξοικονόμηση χρόνου για ιδιοκτήτες ακινήτων

Ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται στο τμήμα υψηλότερης ποιότητας της αγοράς όπου η προσφοράς είναι περιορισμένη, τα σπίτια χαμηλότερης ποιότητας ακολουθούν επίσης το παράδειγμά τους. Με τον ίδιο τρόπο επηρεάζουν και τα ενοίκια, δυσκολεύοντας την εύρεση οικονομικά προσιτών κατοικιών.

Ιδιότητες

Σύμφωνα με δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος, από το χαμηλότερο {επίπεδο} της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι μέσες τιμές πώλησης σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 66,4% και πλέον μόνο το 4,1% τις χωρίζει από το υψηλότερο {επίπεδο} του 2008. Αυτή η αναπτυξιακή οικονομική ανάπτυξη ιδεών, σύμφωνα με την εθνική νομισματική αρχή, αντανακλά την έντονη ζήτηση για επενδυτική εκμετάλλευση, κυρίως οικιστικών ακινήτων, την οποία η προσφοράς αδυνατεί να ικανοποιήσει.

Υπάρχει έλλειψη 210.000 κατοικιών

Πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς υπολόγισε ότι σήμερα υπάρχει έλλειμμα 210.000 κατοικιών.

Σύμφωνα με οικονομολόγους της συστημικής ομάδας, αυτό το χάσμα είναι ο κύριος λόγος που ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι 14% υψηλότερος από αυτό που θα δικαιολογούσαν οι μακροοικονομικές συνθήκες και η προοδευτικότητα των εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που ενδιαφέρονται για σπίτια έχει αυξηθεί κατά περίπου 200.000 την τελευταία δεκαετία. Κάποια από αυτά καλύφθηκαν από νέα κτίρια, από τα οποία υπήρχαν 155.000 την ίδια περίοδο. Ταυτόχρονα, όμως, 170.000 κατοικίες κατασχέθηκαν λόγω της άνθησης των βραχυχρόνιων ενοικίων.

Κυβερνητικές παρεμβάσεις

Είναι σαφές ότι για να βρεθεί μια νέα ισορροπία, η προσφοράς και η ζήτηση πρέπει να καλυφθούν ξανά. Η κυβέρνηση κινείται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αφενός, προσπαθεί να περιορίσει τις συναλλαγές των ξένων που επενδύουν σε ακίνητα με αντάλλαγμα τη Χρυσή Βίζα αυξάνοντας τα ελάχιστα υποχρεωτικά έξοδα και απαγορεύοντας τη χρήση τους για τουρισμό. Από την άλλη, έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση του στεγαστικού αποθέματος με την έναρξη προγράμματος επιδότησης για την ανακαίνιση 10.000 κλειστών διαμερισμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση.

Παράλληλα, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Κοινωνική Αποζημίωση», βάσει του οποίου θα παραχωρήσει κρατική γη σε ιδιώτες κατασκευαστές με τη μέθοδο της αντιστάθμισης, με ένα λογικό ποσοστό των κατοικιών που κατασκευάστηκαν να διατεθούν σε δικαιούχους στεγαστικών προγραμμάτων.

Υποσχέσεις NPE

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τονίζουν ότι αυτό δεν αρκεί. Όπως λένε, το κλειδί για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξομάλυνση της κατάστασης βρίσκεται στη δέσμευση κόκκινων δανείων και στην επιστροφή τους στην αγοράστρια το συντομότερο δυνατό. Επί του παρόντος συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για περίπου 600.000 ακίνητα, τα μισά από τα οποία είναι οικιστικά ακίνητα.

Δεδομένου ότι περίπου το 25% αυτών θα δημοπρατηθούν τα επόμενα 3-5 χρόνια, εκτιμάται ότι η προσφοράς θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί κατά 75.000 κατοικίες, τόσο πρωτογενείς όσο και δευτερεύουσες, σε αυτό το διάστημα. «Πρόκειται για ακίνητα που αναπόφευκτα θα αλλάξουν χέρια γιατί η αποπληρωμή των χρεών που συνδέονται με αυτά θεωρείται αδύνατη ή ασύμφορη. Επομένως, όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τόσο πιο γρήγορα θα αποσυμπιεστεί η αγοράστρια ακινήτων» τονίζουν η τραπεζική κοινότητα.

Συνάντηση με τεχνικούς σέρβις

Σημειώνουν ότι η ζητούμενη επιτάχυνση προϋποθέτει κρατική δράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τη {συμμετοχή} εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της Τράπεζας της Ελλάδος και

εταιρείες διαχείρισης. Οι προτάσεις του τελευταίου περιελάμβαναν την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των ενστάσεων σε διαγωνισμούς και την άρση των παρατυπιών στον χωροταξικό σχεδιασμό, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματομεσιτικά και υποθηκοφυλακεία, που σήμερα προκαλούν σοβαρές καθυστερήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να επιτραπεί η πρόσβαση στα ακίνητα για έλεγχο της κατάστασής τους και λήψη φωτογραφιών, γεγονός που θα κάνει την παρουσίασή τους πιο αποτελεσματική.

ΠΗΓΗ: KROK PRINT EDITION