Τα δεδομένα σε όλη την περίοδο μελέτης της UBS ήταν απογοητευτικά
Τα δεδομένα που συνέλεξε και αναλύθηκαν από την UBS δείχνουν ότι ο πλούτος των Ελλήνων παρέμεινε σταθερός το 2023, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που καλύπτονται από τη μελέτη Global Wealth Report 2024.
Ωστόσο, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για όλη την περίοδο που καλύπτει η μελέτη της UBS, δηλαδή από το 2008, καθώς αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα τόσο ο μέσος όσο και ο διάμεσος πλούτος μειώθηκαν κατά 31% και 11% αντίστοιχα.
Eurostat: Το 2023 οι Έλληνες είχαν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη
Αύξηση του πλούτου… παντού
Όπως εξηγεί η UBS στην ανάλυσή της, ο πλούτος έχει αυξηθεί σχεδόν παντού από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Ειδικότερα, η πιο δραματική αύξηση σημειώθηκε στην Τουρκία, όπου ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα μεταξύ 2008 και 2023 αυξήθηκε κατά 1.708% σε τοπικό νόμισμα. Οι αξίες της Βραζιλίας και της ηπειρωτικής Κίνας φτάνουν σε ένα ακόμη πιο αξιοσημείωτο {επίπεδο} άνω του 360%, περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνολικά επτά αγορές στο δείγμα της UBS υπερέβησαν το όριο ανάπτυξης 300% σε τοπικό νόμισμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στην άλλη άκρη του φάσματος, η οικονομική ανάπτυξη ιδεών περιορίστηκε σε χαμηλότερα διψήφια επίπεδα σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, με τον πλούτο της Ελλάδας να υποχωρεί κατά 11%.
Μια αύξηση του πλούτου που πέρασε απαρατήρητη
Ορισμένα ευρήματα σχετικά με τον ατομικό πλούτο δεν θα εκπλήξουν, άλλα μπορεί να είναι πολύ απροσδόκητα. Εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην δουν αύξηση του πλούτου. Σύμφωνα με την UBS, υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό, και έχει να κάνει με τη διαφορά μεταξύ του μέσου και του μέσου πλούτου.
Στις περισσότερες αγορές του δείγματός της, ο μέσος πλούτος το 2023 είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα. Το πρώτο ξεπερνά το δεύτερο τέσσερις φορές στην Ελβετία, πάνω από δύο φορές στη Γαλλία και το Μεξικό, σχεδόν τρεις φορές στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν και πέντε φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αυτό συμβαίνει όταν τα στοιχεία του πλούτου παραμορφώνονται προς τα πάνω από μια ομάδα ιδιαίτερα υψηλού πλούτου στην κορυφή, γεγονός που αυξάνει επίσης τον πλούτο του γενικού πληθυσμού, ενώ οι μέσες τιμές πλούτου παραμορφώνονται λιγότερο από τέτοιες ακραίες τιμές. Η διαφορά μεταξύ του μέσου και του μέσου πλούτου είναι επίσης ορατή, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η προηγουμένως εντυπωσιακή αύξηση του μέσου πλούτου ανά ενήλικα από το 2008 πάνω από 365% στην ηπειρωτική Κίνα συρρικνώνεται σε μια ακόμη πιο αξιοσημείωτη αύξηση του μέσου πλούτου άνω του 245%. Ωστόσο, η μέση αύξηση του πλούτου της Σιγκαπούρης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατά 116% έρχεται σε αντίθεση με μια μέση μείωση 2%.
Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία η μέση ανάπτυξη ιδεών ήταν υπερδιπλάσια από τη μέση ανάπτυξη ιδεών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στην Ελβετία, ο διάμεσος πλούτος αυξήθηκε επίσης ταχύτερα από τον μέσο πλούτο.
Η Ιταλία και η Ισπανία είναι δύο πρόσθετες οικονομίες όπου η αύξηση του μέσου πλούτου ανά ενήλικα από το 2008 κρύβει μείωση του μέσου πλούτου, ενώ στην Ελλάδα τόσο ο μέσος όσο και ο διάμεσος πλούτος μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τον μέσο πλούτο να μειώνεται κατά 31%. %. Αυτές οι διακυμάνσεις υποδηλώνουν ότι ο πλούτος είναι πιο συγκεντρωμένος στην κορυφή της καμπύλης.
Από την άλλη πλευρά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η διάμεση και η μέση αύξηση του πλούτου από το 2008 είναι σχεδόν πανομοιότυπα, υποδηλώνοντας μικρή αλλαγή στην κατανομή του πλούτου μεταξύ του πληθυσμού
Τι γίνεται με τον πληθωρισμό;
Ο πληθωρισμός τρώει τον πλούτο από χρόνο σε χρόνο, υπενθυμίζει η UBS. Πράγματι, από το 2008 ο πραγματικός πλούτος αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λιγότερο ετησίως από ό,τι υποδηλώνουν τα ονομαστικά στοιχεία, δηλαδή κατά σχεδόν 4,7% έναντι λίγο πάνω από 5,2%.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός μειώθηκε πέρυσι από την κορύφωσή του το 2022. Ως {αποτέλεσμα}, η πραγματική ανάπτυξη ιδεών ξεπέρασε την ονομαστική ανάπτυξη ιδεών. Με άλλα λόγια, η περσινή ανάκαμψη της αύξησης του παγκόσμιου πλούτου δεν εκφράζεται μόνο σε τοπικά νομίσματα, αλλά στην πραγματικότητα θα διπλασιαστεί σε πραγματικούς όρους: η προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό αύξηση του πραγματικού παγκόσμιου πλούτου έφτασε σχεδόν το 8,4%.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμός εξαφανίστηκε πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με την UBS, η πτώση από το προηγούμενο έτος ήταν αρκετή για να επιταχύνει την αύξηση του πραγματικού πλούτου το 2022.