ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Φορολογικές δηλώσεις: Η προθεσμία λήγει και 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι ακόμη δεν έχουν υποβάλει



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Φορολογικές δηλώσεις: Η προθεσμία λήγει και 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν τις έχουν υποβάλει ακόμη
Οι φορείς της αγοράς αιτούνται παράταση – το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για παράταση της σχετικής προθεσμίας, η οποία λήγει στις 26 Ιουλίου

13 Ιουλίου 2024 – 08:50

Φωτογραφία 0 για φορολογικές δηλώσεις: Η προθεσμία έληξε και 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι ακόμη δεν έχουν υποβάλει

Η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης για το 2024, δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023, λήγει και περίπου 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις τους.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για παράταση της εν λόγω προθεσμίας, η οποία, όπως γνωρίζουμε, λήγει στις 26 Ιουλίου, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι παράγοντες της αγοράς ζητούν την παράτασή της για να μπορέσουν φορολογούμενοι και επιχειρηματίες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα (68,57%) δεν θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο και αυτό γιατί είτε η φορολογική τους δήλωση είναι μηδενική (47,65%) είτε ελαφρύνσεις (20,92%), δηλαδή θα λάβουν επιστροφή φόρου.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα από την ενημέρωση της ΑΑΔΕ και την τελευταία ενημέρωση της 12ης Ιουλίου.

• Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκαν 4.692.122 δηλώσεις, που αντιπροσωπεύουν το 71% των αναμενόμενων δηλώσεων, αφού πέρυσι υποβλήθηκαν 6.616.512 φορολογικές δηλώσεις.

• Χρεωστικά σημειώματα: Το 31,43% του συνόλου των δηλώσεων είναι χρεωστικά σημειώματα (1.474.733 γραμμάτια) για τα οποία απαιτείται η καταβολή πρόσθετου φόρου 2,1 δισ. ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής είναι 1.426 €, το οποίο οφείλεται στην αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος, αλλά και στην {εφαρμογή} του μέτρου προσδιορισμού λογιζόμενου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες.

• Διακανονισμοί πίστωσης: Το 20,92% των διακανονισμών επιστρέφεται φόρου. Με άλλα λόγια, 981.591 φορολογούμενοι έχουν λάβει ή θα λάβουν άμεσα επιστροφή χρημάτων, εκτός αν έχουν άλλες εκκρεμείς οφειλές προς την ΔΟΥ, οπότε θα γίνει συμψηφισμός. Το συνολικό ποσό επιστροφής είναι 298.947.829 ευρώ και το μέσο ποσό είναι 305 ευρώ.

• Μηδενικά κενά: Το 47,65% των κενά είναι μηδέν και ο αριθμός τους είναι 2.235.796.

Υποβολή διορθωτικών δηλώσεων

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ΑΑΔΕ καλεί ηλεκτρονικά ορισμένους φορολογούμενους να συνεχίσουν την υποβολή τροποποιημένων δηλώσεων γιατί, όταν υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις στην πλατφόρμα, το Γραφείο έλαβε νέα στοιχεία από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία. Στην ανακοίνωση που απέστειλε η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες συνταξιούχους διαβάζουμε ότι ο ΕΦΚΑ έστειλε νέα στοιχεία για τις αποδοχές και ως εκ τούτου υποχρεούται να υποβάλλει διορθωτικές δηλώσεις χωρίς ποινή μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024.

Ζητούν παράταση

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι παράγοντες της αγοράς και λογιστές ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, επικαλούμενοι την αδυναμία διατήρησης της συνέπειας λόγω προβλημάτων στη λειτουργία των συστημάτων. Ειδικότερα, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών έχει ζητήσει δίμηνη παράταση, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα λάθη στην αρχική πλατφόρμα διορθώθηκαν. τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), η οποία σημειώνει ότι πρέπει να υποβληθεί μεγάλος αριθμός δηλώσεων εντός λίγων ημερών και να γίνουν οι όποιες διορθώσεις σε αυτές που έχουν υποβληθεί αυτόματα, μετά τη λήξη των παραλείψεων και ψευδείς πληροφορίες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκπρόσωπος Τύπου Όμηρος Τσάπαλος, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε παράταση».

Υπάρχει σχεδόν μηδενική αμφισβήτηση σε αυτή την υπόθεση

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, μόνο 83, δηλαδή το 0,05% του συνόλου των προσώπων που φορολογούνται βάσει της υποτιθέμενης μεθόδου προσδιορισμού του εισοδήματος των άγαμων προσώπων, έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση αμφισβήτησης του φόρου υιοθετώντας φορολογική αναθεώρηση . Η ΑΑΔΕ δέχθηκε επιπλέον 106 αιτήσεις για αμφισβήτηση του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που προβλέπει και ο νόμος, όπως στρατιωτική θητεία, παραμονή στη φυλακή, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριοτήτων λόγω εγκυμοσύνης κ.λπ.