ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τρέχον – Πλεονάζοντα έσοδα προμηθευτών: «Μπλοκάρεται» η έκπτωση 230 εκατ. ευρώ – Πώς θα εισπραχθούν



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Τρέχον – Πλεονάζοντα έσοδα προμηθευτών: «Μπλοκάρεται» η έκπτωση 230 εκατ. ευρώ – Πώς θα εισπραχθούν
Αναμένεται ότι το 60% του ασφαλίστρου θα εισπραχθεί άμεσα και το 40% σε μεταγενέστερη ημερομηνία

20 Ιουλίου 2024 – 09:00

Φωτογραφία 0 για ρεύμα - Πλεονάζον εισόδημα προμηθευτών: «Κλείδωσε» στα 230 εκατ. ευρώ - Πώς θα εισπραχθεί

Το πλεονάζον εισόδημα από δραστηριότητες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να πληρώσουν οι προμηθευτές υπολογίστηκε τελικά σε 230 εκατ. ευρώ μετά από αρκετούς υπολογισμούς και μετατροπές που έγιναν τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα πλεονάσματα στην αγοράστρια προμηθειών προκύπτουν από τον μηχανισμό που εφαρμόστηκε από τον Αύγουστο του 2022 έως το τέλος του 2023 και δεν αφορούν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για το συγκεκριμένο ποσό, ανέφερε η Ημερησία, η ΡΑΑΕΦ ενημέρωσε το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο απέστειλε κατάλληλες ειδοποιήσεις στις εταιρείες προμήθειας. Υπενθυμίζεται ότι το 60% του τέλους αναμένεται να εισπραχθεί άμεσα και το 40% σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι από το ΤΕΜ, όπου θα διατεθούν πρώτα 230 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τα πλεονάζοντα έσοδα θα διατεθούν τελικά για την εξόφληση μέρους των οφειλών των δημοτικών εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση που προωθεί η Υπουργείο Εσωτερικών για την αναδιάρθρωση άνω των 100 υφιστάμενων ΔΕΥΑ στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρέος της ΔΕΥΑ προς την εταιρεία ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για σχέδιο συγχώνευσης, πάντα με κριτήριο εντοπιότητας, που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα.

Επόμενα βήματα

Μόλις η ρυθμιστική αρχή ολοκληρώσει τη διαδικασία υπολογισμού, η πόρτα είναι πλέον ανοιχτή για την ανάθεση εξαιρετικής συνεισφοράς σε κάθε εταιρεία.

Για να γίνει η κατανομή, τα αρμόδια υπουργεία εκδίδουν τιμολόγια και η είσπραξή τους πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Εσωτερικού Κώδικα Εσόδων. Τα ποσά από το πρώτο στάδιο θα «πάνε» στο Ταμείο Ενεργειακού Μετασχηματισμού.

Πώς δημιουργήθηκαν τα πλεονάσματα

Τα πλεονάσματα στην αγοράστρια προσφοράς προέκυψαν από τον μηχανισμό που εφαρμόστηκε από τον Αύγουστο του 2022 έως το τέλος του 2023, δηλαδή για 17 μήνες. Οι προμηθευτές ανακοίνωναν τις ονομαστικές προμήθειες του επόμενου μήνα στις 20 κάθε μήνα, συνήθως προβλέποντας ανοδική τάση στις τιμές και πραγματοποιώντας {κέρδος}.

Τα πλεονάσματα είναι τα υπερβάλλοντα έσοδα που εισπράττουν οι προμηθευτές από τον Αύγουστο του 2022, όπου οι τιμές που ανακοίνωσαν σε έναν δεδομένο μήνα ήταν σημαντικά υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία κινήθηκαν τελικά οι τιμές χονδρικής και, κατά συνέπεια, σημαντικά υψηλότερες από το κοστούς τους.

Ως εκ τούτου, το πλεονάζον εισόδημα του προμηθευτή σε έναν δεδομένο μήνα θεωρείται ότι είναι τα ποσά που θα μπορούσε να λάβει σε αμοιβές που τιμολόγησε στους πελάτες του και τα οποία υπερβαίνουν το κοστούς του, λαμβάνοντας υπόψη ένα εύλογο ποσοστό κέρδους.