Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα τεθούν νέα αυξημένα όρια εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων
Βελτιώνονται οι λύσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα άτομα με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, πλέον τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% θα ταξινομούνται ως ευάλωτοι οφειλέτες με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τον Ιούνιο οι διακανονισμοί έφτασαν σε ιστορικό υψηλό
Έτσι, θα επωφεληθούν από τη διάταξη του νόμου για τους ευάλωτους οφειλέτες, ο οποίος προβλέπει αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τις τράπεζες και την κατάσταση των προτάσεών τους για αναδιάρθρωση του χρέους με εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιπλέον, ως ευάλωτοι οφειλέτες, θα μπορούν να επωφελούνται από ευνοϊκότερους όρους διακανονισμού με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά τη διευθέτηση της οφειλής τους χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική {εφαρμογή} μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.
Την Κοινή Υπουργική Απόφασης υπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσία του Προέδρου του Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, και ο Γενικός Γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία Θεώνης Αλαμάσης.
«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός λειτουργεί με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό».
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε: «Μετά τη ρύθμιση του περασμένου Δεκεμβρίου, που έκανε τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό πολύ πιο επωφελή για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, αυτή η ρύθμιση έχει πλέον συμπληρωθεί με μια νέα πρωτοβουλία. Τώρα εντάσσονται και οι ανάπηροι συμπολίτες μας σε αυτό το θετικό πλαίσιο για τα ευάλωτα άτομα εάν έχουν υπερβολικά χρέη και συναλλάσσονται με τους εξυπηρετητές. Εκπληρώνουμε επίσης τις ευθύνες μας απέναντι σε ευάλωτα άτομα, αλλά τώρα φυσικά και απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Θα έλεγα ότι κάνουμε το καθήκον μας και προχωράμε. Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός είναι ένας δίκαιος και αντικειμενικός μηχανισμός με τον οποίο παρέχουμε φροντίδα σε πλήθος συμπολιτών μας που για λόγους Α ή Β έχουν ιδιαίτερη ανάγκης. Είναι σημαντικό ότι μετά τις ρυθμίσεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός λειτουργεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς τόσο σε αιτήσεις όσο και σε εισαγωγές».
«Οριζόντια επίλυση»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε: «Με τη σημερινή ρύθμιση δίνουμε οριζόντια επίλυση σε ένα λεπτό και πολύπλοκο προβληματισμός. Πλέον όλοι οι συμπολίτες μας με αναπηρία, εφόσον πληρούν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια, χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι οφειλέτες και είναι δικαιούχοι ευνοϊκών ρυθμίσεων. Προσθέτουμε τις απαραίτητες και δίκαιες διατάξεις στο νόμο, πάντα σε στενή συνεργασίας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Πλήρως ενσωματωμένο με το πνεύμα, αλλά και το γράμμα, της στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία, προσθέτουμε ένα ακόμη πολύ σημαντικό εργαλείο για την προστασία της αξιοπρεπούς ζωής τους. Στο σημαντικό σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασίας του και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ενέργειες που θα βοηθήσουν, όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης, «διπλή σύγκλιση». Καθημερινά, με τις δράσεις μας, προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα άτομα με αναπηρία την εμπιστοσύνη ότι η Πολιτεία και η Κυβέρνηση κατανοούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, μέσω της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030, με στόχο την άρση σταδιακά όλων των εμποδίων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και περιορίζουν πλήρως τα δικαιώματά τους».
Η Γενική Γραμματέας Χρηματοοικονομικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμάση, δήλωσε: «Πάντα ακούμε τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία, ειδικά σε σχέσης με τους ευάλωτους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εργαστεί για την ένταξη ατόμων με αναπηρία ή ειδικών περιστάσεων στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης χρέους ευάλωτων συμπολιτών μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υπερχρέωσης με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα στην πράξη και εφαρμόζουμε μια κατάλληλη πολιτική για την αναπηρία».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Η σημασία της υπογραφής του σημερινού Μνημονίου Συνεννόησης είναι διπλή: πρώτον, έχει έναν ιδιαίτερο, έντονο συμβολισμό, αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευαλωτότητας των ατόμων με αναπηρία. και τις οικογένειές τους. Και στην εποχή που ζούμε, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεύτερον, γιατί στην πραγματικότητα αυτός ο συμβολισμός και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ευαλωτότητας ενσωματώνονται σε αυτές τις ειδικές ρυθμίσεις για ευάλωτους πολίτες με αναπηρίες που χρειάζονται ειδική μεταχείριση και λύσεις. Πιστεύω ότι αυτή η CPA θα μπορούσε να καθοδηγήσει την πολιτική για την στήριξης ατόμων με αναπηρίες, χρόνιες ασθένειες και τις οικογένειές τους, των οποίων η ευαλωτότητα γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή στην καθημερινή τους ζωή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τους συναδέλφους του και τον Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη συνεργασίας και την κατανόησης αυτών των θεμάτων. «Είμαι σίγουρος, ελπίζω και περιμένω ότι αυτό που κάνουμε σήμερα θα ανοίξει το δρόμο για άλλες πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ευάλωτων πολιτών της χώρας».
Τι παρέχει η ΚΥΑ;
Πιο συγκεκριμένα, οι ορισμοί του «ευάλωτου οφειλέτη» περιλαμβάνουν πλέον και άτομα με ειδικές ανάγκες που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
Εισοδηματικά κριτήρια:
Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Οικιακή σύνθεση
Τα συνολικά έσοδα
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό
14.000 ευρώ
Ένα νοικοκυριό που αποτελείται από
από δύο μέλη
21.000 ευρώ
Ένα νοικοκυριό που αποτελείται από
με τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια
με ανήλικο μέλος
28.000 ευρώ
Ένα νοικοκυριό που αποτελείται από
τετραμελής οικογένεια ή μονογονεϊκή οικογένεια
με δύο μικρότερα μέλη
35.000 ευρώ
Ένα νοικοκυριό πέντε ατόμων
μέλη και άνω ή μονογονεϊκές οικογένειες
με τρία ή περισσότερα μικρότερα μέλη
42.000 ευρώ
Κριτήρια ενεργητικού:
Α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξίας της ακίνητης περιουσίας ενός νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις 240.000 ευρώ για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένη κατά 30.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και μέχρι 360.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
Β. Παραδοχή περιουσιακών στοιχείων: Το συνολικό ποσό των τόκων από καταθέσεις μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Πολωνία και στο εξωτερικό, που δηλώνεται στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1), δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον ακόλουθο τύπο υπολογισμού ανά έτος:
Ετήσιο επιτόκιο = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο επιτόκιο καταθέσεων /100
Το έτος για τον υπολογισμό του μέσου επιτοκίου κατάθεσης είναι το έτος της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού ορίζονται ως εξής:
Οικιακή σύνθεση
Όρια σε καταθέσεις/μετοχές, ομόλογα κ.λπ.
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό
14.000 ευρώ
Ένα νοικοκυριό που αποτελείται από
από δύο μέλη
21.000 ευρώ
Ένα νοικοκυριό που αποτελείται από
από τρία μέλη
28.000 ευρώ
Ένα νοικοκυριό που αποτελείται από
από τέσσερα μέλη
35.000 ευρώ
Ένα νοικοκυριό που αποτελείται από
έχοντας 5 ή περισσότερα μέλη
42.000 ευρώ
Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από νοικοκυριά των οποίων τα μέλη, βάσει της τελευταίας εκκαθαριστικής φορολογικής δήλωσης:
α) υπόκειται σε φορολογικούς κανονισμούς πολυτελείας,
β) δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρώματος σκαφών αναψυχής,
γ) δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία άνω των 1.500 ευρώ,
δ) δηλώνουν έξοδα οικιακής βοηθού, οδηγών αυτοκινήτων, δασκάλων και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία ελέγχου τήρησης των κριτηρίων και έκδοσης ευαίσθητου πιστοποιητικού οφειλέτη θα πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων, που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΔΔ). , σε συνεργασίας με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΗΧ).